ПЕРСПЕКТИВА

Українські машинобудівники забезпечать інноваційні технології для збільшення видобутку газу з вітчизняних надр

За 2010 р. видобуток газу в державі порівняно з позаминулим роком скоротився на 5,3% (на 1 127,5 млн м3) та становив 20 054,7 млн м3, у тому числі обсяг видобутку газу підприємствами НАК "Нафтогаз України" зменшився на 1 021,9 млн м3 і дорівнював 18 324,5 млн м3. Таким чином наша енергобезпека зменшилась, а енергозалежність від імпорту зросла.

Чи є можливість змінити ситуацію, припинити зменшення видобутку?

Так. І не тільки припинити, а й наростити - вважають спеціалісти.

Деякі з родовищ можна експлуатувати ще роки й роки. Взяти хоча б найбільше - Шебелинське. У середині минулого сторіччя, коли почалася його розробка, запаси палива становили понад півтрильйона кубічних метрів. Сьогодні газу тут - приблизно 100 млрд м3. Погодьтеся, чимала кількість.

Колись на початку 60-х мені довелося знімати репортаж про те, як приборкували газовий фонтан на Шебелинському родовищі. Досі пам'ятаю враження від тієї сили, з якою здіймався до самого неба стовп суміші газу, води, конденсату, поламані стихією конструкції бурової, страшенний гуркіт, що оглушував уже на відстані кількох кілометрів від місця події. Десятки агрегатів, звезених з усіх родовищ України, кілька днів закачували під землю буровий розчин, аби зупинити фонтан. Він ніби піддався, а потім зібрався з силами - і страшенної сили вибух звів нанівець усю ту роботу. Потім фонтан підпалили, і ще довго йшла боротьба зі стихією.

Нові задачі - нові технології

Сьогодні такої пластової енергії немає, тиск у покладах суттєво знизився, що зумовлює труднощі вилучення запасів, змушує вирішувати, як збільшити віддачу родовищ для забезпечення їх рентабельності.

Ключ до розв'язання цих задач (саме задач, бо кожне родовище вимагає свого підходу) - сучасні інноваційні технології.

Суть однієї полягає в тому, що за допомогою компресорної техніки зі свердловин висмоктують низьконапірний газ, очищують його для транспортування до споживачів і по тому компримують, тобто стискують, аби дати достатньо енергії для руху магістральним газопроводом.

Нині реалізація цієї схеми можлива завдяки обладнанню, яке продукує один із флагманів вітчизняного машинобудування - концерн "Укрросметал".

АТ "НВАТ ВНДІкомпресормаш" концерну "Укрросметал" випускає сучасні гвинтові компресори, які дозволяють стискувати низьконапірний газ з 0,05 МПа до 2,4 МПа. Продуктивність компресорів - від 2,9 до 29,0 тис. м 3/добу. Їх застосування дасть можливість оптимізувати розробку багатьох газоконденсатних родовищ України, збільшити видобуток вуглеводневого газу.

Продукція концерну - і компресорні станції для збору та транспортування низьконапірного газу. Ця сучасна техніка не боїться руйнівних для машин інших конструкцій перепадів тиску в магістралях.

Провідна видобувна компанія НАК "Нафтогаз України" - ДК "Укргазвидобування" нещодавно запланувала випробування обладнання концерну "Укрросметал" на своїх підприємствах. І не тільки того, про яке йшлося вище.

Потрібне вітчизняне обладнання

Газоконденсатні родовища з високим вмістом вуглеводневого конденсату, якщо експлуатувати їх не по-хижацьки, а по-господарськи, вимагають підтримки у пласті високого тиску. При ньому одні вуглеводневі сполуки перебувають у газоподібному стані, інші - у пароподібному, і такий "коктейль" може бути вилученим зі свердловини. А от коли тиск падає, частина газоконденсатної суміші переходить у стан, який робить її, так би мовити, "невиїзною" з-під землі (через це може бути втрачено до 70% конденсату!).

Аби цього не трапилося, застосовують скайклінг-процес - підтримку пластового тиску, закачуванням у пласт газу, видобутого на даному чи іншому родовищі. Та цей горючий газ можна спрямувати до споживачів, якщо замість нього підтримувати потрібний тиск таким інертним газом як азот. "Укрросметал" створив унікальну пересувну мембранну техніку, що може відокремлювати кисень і азот повітря. "Азотна технологічна революція" на газоконденсатних родовищах еквівалентна додатковому видобутку в країні 1 млрд м 3 газу на рік (стільки його вивільниться, якщо відмовитися від традиційного газового скайклінг-процесу). Ще напередодні кризи фахівці "УкрНДІгазу" доповідали на Міжнародній конференції в Сумах про перспективність використання азотних установок на газоконденсатних родовищах держави. А сьогодні, схоже, справа починає переходити у площину дій - випробувань вітчизняних азотних станцій на об'єктах ДК "Укргазвидобування". Принаймні, сторонами підписано відповідну програму.

Її здійснення було б непоганим внеском у реалізацію Енергетичної стратегії України на період до 2030 року. До речі, цим документом намічалося, що свого газу в минулому році отримаємо 23,2 млрд м 3, а у 2015 р. - 25 млрд (порівняйте з цифрами, наведеними на початку публікації).

Видобуток власного газу - проблема не лише економічна, а й політична. Тому в останні роки в низці своїх рішень Рада національної безпеки і оборони України доручала Кабінету Міністрів неухильно поступово зменшувати енергетичну залежність країни, в тому числі за рахунок збільшення власного видобутку вуглеводнів.

Важливо, щоб це відбувалося через впровадження інноваційних технологій на вітчизняному обладнанні. Тож чи достатньо ефективною буде боротьба за зменшення енергозалежності через зростання власного видобутку газу, якщо вона грунтуватиметься на іншій залежності, залежності від імпортної техніки?..