КВАДРАТНІ МЕТРИ

Хто позбавляє права на житло мешканців гуртожитку?

Наприкінці березня мешканці гуртожитку Бахчисарайського консервного заводу, які багато років пропрацювали на цьому підприємстві, вийшли з акцією протесту під стіни місцевого суду. Вивів людей на вулицю страх за своє майбутнє, оскільки в судових залах цієї установи їх один за одним почали позбавляти права власності на вже приватизоване житло.

Унікальність ситуації в тому, що ініціатором цих позовних заяв став не власник помешкання — збанкрутілий завод, а кілька людей, які теж отримали право приватизувати кімнати нарівні з іншими. На думку більшої частини жителів гуртожитку, протистояння розпочалося лише тому, що кільком родинам захотілось отримати більшу площу за рахунок інших.

У пошуку правди

Усе розпочалося два роки тому, коли консервний завод дав можливість своїм колишнім співробітникам приватизувати кімнати в гуртожитку. Це право було надане рішенням Бахисарайського виконкому 32 родинам, з яких 26 вже отримали документи на володіння майном. Саме тоді й була затверджена рішенням міськвиконкому нумерація та площа квартир.

— Коли приймалось рішення про приватизацію, була створена комісія, що вийшла на місце і з’ясувала, хто і в яких кімнатах проживає, та закріпила за бажаючими кімнати, — розповідає представниця заводу Тетяна Івашова. —Тоді всі були задоволені і ніхто не говорив, що когось виселили, переселили чи змінили нумерацію.

Знаючи, що приватизованим може бути лише той об’єкт, який перебуває у комунальній або державній власності, завод приймає рішення передати приміщення територіальній громаді. Під час реорганізації підприємства та зміни форми власності сесія Бахчисарайської міськради приймає, з точки зору юристів, сумнівне рішення, за яким приміщення отримує статус безгоспного. «Безгоспним воно ніколи не було, оскільки завод сплачує податок на землю, де розміщена будівля, утримує на зарплаті коменданта гуртожитку і спеціаліста з постачання електроенергії», — зауважила юрист. А вже через півроку міськвиконком визнає право власності за заводом і видає рішення на приватизацію квартир. Чим і скористалися колишні працівники підприємства.

Що ж стосується протистояння між чотирма родинами та іншими мешканцями гуртожитку, то воно розпочалося значно раніше.

— Ще з 2007 року, коли цілеспрямовано ці особи намагалися через суди виключити приміщення з житлового фонду, справу програли, — розповідає комендант і мешканка гуртожитку Світлана Желудкова. — Тоді, не домігшись свого, вони почали систематично порушувати порядок — псували майно, принижували інших, навіть пішли в хід кулаки — таким чином створювали неможливі для життя умови майже 30 родинам. Далі більше — накопичили купу боргів за електроенергію та квартплату.

Опоненти ж, навпаки, стверджують, що це їх позбавляють прав на житло і що вони сплачують за електроенергію, та й шкоди своєю присутністю не завдають. Натомість комендант гуртожитку заявила, що вони платять за електрику, але ці гроші надходять не на рахунок заводу, як це повинно бути за угодою, укладеною між РЕС та підприємством. «Тому їх оплата залишається в абонвідділах, а в заводу в той час накопичуються борги. Тоді всім іншим родинам, аби нас за них не відключили, довелося оплачувати і використану ними електрику, — пояснює пані Світлана. — Ми не одноразово з цього приводу звертались до прокуратури, де вкотре нашим сусідам пояснили, що вони мусять платити гроші на рахунок заводу. Але нині так нічого не змінилось. Вони живуть за  власними правилами, не рахуючись ні з ким, і так поводять себе в усьому».

Юнона та Єгор мріють про те, що суд буде справедливим. Фото автора

Підробка документів і жодних гарантій

Під час судових процесів, коли приймались рішення про відміну права власності заводу на будівлю та про приватизацію квартир, у справах почали виникати цікаві документи. Зокрема, звідкись взялося два акти прийому-передачі майна від одного власника заводу до іншого. Дивно те, що ці папери з’явилися одночасно, не збігається лише кількість переданих на баланс об’єктів та вартість майна. В одному їх 42, а в другому — 13, де серед інших об’єктів виключено і гуртожиток. Як розповів прокурор Бахчисарайського району Олег Дем’яненко, за цим фактом ведеться розслідування. Правда, розпочали його рік тому, а результатів ще й досі катма. Таке повільне просування у справі прокурор пояснює тим, що завод відмовляється з цього приводу давати будь-які пояснення. У свою чергу, представник підприємства заявив, що вони надали до відомства всі відповідні документи та підтвердили їх оригіналами, а от оригіналу акта на 13 об’єктів ніхто не бачив.

Не менше були здивовані мешканці гуртожитку появою у 4 сусідів ордерів на житло, виданих ще у 1989 році. «Це гуртожиток коридорного типу, і людей сюди селили на ліжко-місця за угодою та рішенням профкому підприємства. Ніяких ордерів ніхто не виписував — це просто абсурд», — заявила представниця заводу Тетяна Івашова. Наразі адміністрація підприємства звернулася до прокуратури Криму щодо відкриття кримінального провадження за фактом підробки документів. Адже ці ордери сприяли 4 родинам у самозахопленні вже приватизованих квартир інших мешканців.

На сьогодні за рішенням місцевого суду вже відмінили право власності двом людям, а на черзі ще двоє. Інших же власників квадратних метрів охоплює страх за втрату власного житла, бо вони вважають: колесо закрутилося — відмінили одним, можуть відмінити й іншим. У свою чергу, прокурор району заспокоює: «Тим людям, що мешкають у гуртожитку багато років, боятися нічого, ніхто у них не забере права на приватизацію кімнат». І в той же час зауважує: «Вони можуть його втратити лише в тому разі, якщо з’явиться хтось зацікавлений в їхніх квадратних метрах та піде до суду відміняти право власності».

Саме це й не дає спокійно жити у своїх стінах майже 30 родинам. Адже хто гарантує, що завтра на їхню площу не подадуть до суду? Бо ж через гуртожиток пройшли сотні людей.

Все вирішуватиметься в судах

На думку прокурора Олега Дем’яненка, ситуацію, що склалась, можна вирішити лише в правовій площині, тобто в судах. Такої ж думки дотримуються і дві сторони конфлікту.

На сьогодні керівництвом заводу направлено до суду апеляційну скаргу щодо відновлення права на власність приміщення з метою захисту приватного майна колишніх працівників заводу. Довіри до місцевої влади, а тому і бажання передати майно у комунальну власність у жителів гуртожитку та адміністрації заводу вже немає. Адже приміщення розташоване в дуже привабливому для розвитку бізнесу місці, і хтось саме зараз намагається прибрати його до рук. «Я впевнена, що в апеляційних інстанціях справа буде виграна на користь тих, кого позбавили приватизованого житла, — зазначила Тетяна Івашова, представник заводу і водночас захисник мешканців гуртожитку. — Але зауважу, що перемоги в судах першої інстанції я б не чекала, бо на місцевому рівні багато хто з ким взаємопов’язаний»…