28 листопада Рейтингове агентство «Стандарт-Рейтинг» опублікувало п’ятнадцятий «Рейтинг надійності банківських депозитів», до ТОП-15 якого увійшли також банки з участю держави в капіталах (див. таблицю). Найкращу оцінку серед держбанків отримав Укргазбанк, який розташувався на восьмій позиції.

КРЕДОБАНК — на висоті

Ощадбанк та Укрексімбанк посіли 12-те і 14-те місця відповідно. Порівняно з підсумками першого півріччя 2016-го позиція Ощадбанку майже не змінилась. На 3 позиції покращив своє становище Укрексімбанк. Позиція Укргазбанку за третій квартал залишилася незмінно високою.

За підсумками 9 місяців 2016 року рейтинг очолив КРЕДОБАНК. За цей термін фінансова установа забезпечила приріст власного капіталу на 28,76%. Прибуток КРЕДОБАНКу після оподаткування за 9 місяців становить 224,911 мільйона гривень. Це один з найвищих показників у банківській системі.

Другу позицію в рейтингу посів Альфа-Банк. За інформацією Нацбанку України, за 9 місяців 2016 року ця фінустанова забезпечила приріст власного капіталу на 163,41%, співвідношення між чистим комісійним і чистим процентним доходом — на рівні 60,47%. Це вказує на хороший рівень диверсифікації дохідної бази. Чистий процентний дохід Альфа-Банку за 9 місяців 2016 року становить 1,141 мільярда гривень.

Агентство нагадує, що наприкінці жовтня дві банківські групи ABH Holdings S.A. (Консорціум «Альфа-Груп») та міжнародна група UniCredit оголосили про завершення операції з обміну активами. Після того як UniCredit стала міноритарним акціонером ABH Holdings S.A., Альфа-Банк може розраховувати на збільшення рівня зовнішньої підтримки акціонерів. У нашому рейтингу за підсумками 9 місяців підтримку акціонерів Альфа-Банку вже оцінено на найвищому рівні. Укрсоцбанк також отримав найвищу оцінку надійності депозитів.

VTB Bank дивує запасом капіталу, а Банк Форвард — ліквідністю

Трійку надійних замикає VTB Bank. За 9 місяців 2016 року, за інформацією Нацбанку України, фінансова установа наростила власний капітал на 389,73%, статутний капітал — на 35,16%, створивши значний запас капіталу щодо зобов’язань і підтвердивши високий рівень підтримки свого акціонера. За інформацією регулятора, VTB Bank за 9 місяців 2016 року одержав чистий відсотковий дохід у сумі 112,263 мільйона гривень і чистий комісійний дохід 158,516 мільйона гривень. Додатково VTB Bank отримав найвищу з можливих оцінку якості депозитних програм через наявність депозитного карткового продукту «Депозитна картка» та сервісу «VTB конструктор», який дає змогу клієнтам самостійно створювати зручні для вкладників депозитні продукти.

У п’ятірку лідерів рейтингу надійності також входить Банк Форвард. Як зазначають у регуляторі, фінустанова закінчила 9 місяців 2016 року з прибутком після оподаткування в сумі 835 тисяч гривень чистим відсотковим доходом обсягом 232,911 мільйона гривень. На думку агентства, на прибутковість роботи Банку Форвард у складний економічний період впливала його спеціалізація на кредитуванні населення. Станом на 1 жовтня 2016 року на частку фізичних осіб у балансовій статті банку «Кредити і заборгованість клієнтів» припадало 98,38% кредитів. На початок IV кварталу фінустанова забезпечила дуже добрий запас капіталу і ліквідності як «ощадний» банк, за класифікацією Нацбанку України, утримуючи підвищені нормативи ліквідності. Банк також отримав найвищу з можливих оцінку за якістю депозитних програм.

ТАКСОМБАНК зміцнюватиме ринкові позиції

Незмінну позицію в рейтингу серед перших десяти банків з найвищим рівнем надійності депозитів займає ТАСКОМБАНК. Крім державного Укргазбанку, ТАСКОМБАНК єдиний з банків з українським капіталом, який увійшов у десятку надійних. Він завершив 9 місяців 2016 року з прибутком після оподаткування в сумі 1,891 мільйона гривень, чистим відсотковим доходом 228,211 мільйона гривень і чистим комісійним доходом 48,138 мільйона.

Після анонсу в українських засобах масової інформації про те, що акціонер ТАСКОМБАНКу розглядає можливість придбання Універсалбанку, агентство прогнозує зміцнення ринкових позицій ТАСКОМБАНКу й поліпшення визначеності зовнішньої підтримки його акціонера. У майбутньому це може позитивно вплинути на рейтинг надійності депозитів банку.

Узагальнюючи тенденції в банківському секторі, можна стверджувати, що криза на цьому ринку йде на спад. Про це сигналізує зниження відсоткових ставок за кредитами і депозитами. Поступово такі процеси можуть спричинити пришвидшення економічного зростання.

Андрій НІКІТІН,
директор Рейтингового агентства «Стандарт-Рейтинг»