МЕТЕОСИТУАЦІЯ 

До кожного з регіонів країни негода обрала індивідуальний підхід

Майже місяць Україна нагадувала Сахару. Особливо на припинення спеки сподівалися вітчизняні аграрії — дощі вкрай потрібні для проведення якісної посівної кампанії. Та чи сталося, як гадалося?

З 13 серпня погодні умови різко змінилися, в Україну прийшли інтенсивні дощі зі шквалами, поривами вітру до 15—20 м/с. Лише за три дні опади перевищили місячну норму, спричинивши безліч проблем. Укргідрометцентр вчасно поінформував громадян про штормове попередження. Зокрема акцентував, що майже по всій країні, крім півдня та сходу, йтимуть сильні дощі, а в карпатському регіоні — дуже сильні. Та запобігти негативним наслідкам погодних примх так і не вдалося.

Уже першого дня негоди у м. Святогірськ на Донеччині шквалистий вітер повалив майже тисячу дерев. А на Полтавщині буревій зірвав дахи на 23 будинках. У деяких районах Дніпропетровська дощем позатоплювало вулиці по коліна, а в Києві на Куренівці через засмічені водостоки води було стільки, що людей евакуювали на човнах.

Примхи погоди: то шалена спека, то зливи. Фото УНІАН

У ніч проти 14 серпня спрацювали системи захисту ліній електропередач. Це спричинило знеструмлення 345 населених пунктів у 10 областях: 109 населених — у Вінницькій області, 80 — Київській, 65 — Хмельницькій, 36 — Тернопільській, 17 — Волинській, 13 — Рівненській, 12 — Чернівецькій, 6 — Івано-Франківській, 5 — Черкаській, 2 — Чернігівській.

Для Закарпаття ж сильні дощі, грози та град протягом 14—15 серпня обернулися підвищенням рівнів води у річках на 0,5—1,5 м над поточними позначками.

Директор Українського гідрометцентру МНС Микола Кульбіда прояснив ситуацію із зміною погодного режиму. «Максимальна температура повітря в західних областях знизилася до 14—17 градусів, у північних та центральних — до 20—26, і лише на сході, південному сході та в Криму термометри показували 30—34 градуси тепла, — сказав він, додавши, що із 17—18 серпня можна розраховувати на поступове припинення опадів та підвищення температури. — Рекордно високих температур на території країни вже не буде. Однак літо ще повернеться».