МЕТА

Ціни на квартири в Києві стануть орієнтиром для всієї країни

У першому півріччі 2011 року будівельна галузь вийде на докризовий рівень будівництва. Таку заяву зробив Прем'єр-міністр Микола Азаров на нараді з прискорення будівництва соціального житла.

Він підкреслив, що торік удалося запустити роботу будівельного комплексу, однак на докризовий рівень будівництва Україна ще не вийшла: "За 2010 рік досягнуто близько 90-92% від рівня будівництва в 2007-му. Це нас однозначно не влаштовує. Ми розцінюємо, що вжитих заходів недостатньо".

Було збудовано 9,3 млн квадратних метрів житла - майже на три більше, ніж позаторік. Але в практичному вимірі це лише 510 багатоповерхових будинків на всю країну. Зокрема, у Києві здано 44 будинки, а в Житомирській і Кіровоградській областях лише по одному. Це конкретний показник ефективності роботи місцевої адміністрації", - наголосив Прем'єр.

Ухвалення парламентом закону "Про регулювання містобудівної діяльності" значно спростить ведення бізнесу в будівельній галузі. І уряд цікавить, що він може ще зробити для дерегуляції в будівництві. Микола Азаров пообіцяв, що всі слушні пропозиції керівників профільних компаній буде враховано.

По завершенню наради на брифінгу глава ряду запевнив, що вартість житла в Києві буде найнижчою по країні: "Ми домовилися з будівельним комплексом, будівельниками, що в столиці зробимо мінімальні ціни на житло, аби Київ був орієнтиром для країни".

Представлена головою Київської міськдержадміністрації Олександром Поповим програма "Доступне житло", яка запроваджує механізми його здешевлення для соціальних категорій - вчителів, лікарів - передбачає, що ціна житла для них буде 4 тис. грн за квадратний метр. І така програма має знайти підтримку в інших регіонах. А середня ціна за цю одиницю площі в Києві, за словами Миколи Азарова, становитиме близько 8 тис. грн.

Програма дасть змогу значно підвищити попит на житло. Нижчих цін уже не буде. Бо їх визначено на мінімально рентабельному рівні для будівельників. "Бажаючі купити квартири нехай поспішають уже зараз. А ми домовились, що дамо людям гарантію: ці квартири вони дійсно отримають у визначені договором терміни", - підкреслив глава уряду.

Людям також обіцяно зберегти громадське обговорення будівельних планів: "Ми не просто цінуємо громадську думку, ми законодавчо врегулюємо громадські обговорення містобудівних планів. Якщо цей момент якимось чином не враховано в законі "Про регулювання містобудівної діяльності", його буде втілено окремим нормативним документом", - наголосив Микола Азаров.

Уряд не затримуватиме розробку нормативних актів для реалізації цього вкрай важливого для будівельної галузі документа, бо він дає змогу активізувати введення в експлуатацію житла в країні, підняти її економіку, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

У 2010 році на 2 млрд грн збільшено статутний фонд Державної іпотечної установи. Микола Азаров додав, що завдяки зусиллям уряду вдалося забезпечити фінансову стабільність ДІУ та повернути довіру громадян до її роботи.

На брифінгу Прем'єр торкнувся й соціальних питань. Так, він запевнив, що податок на додану вартість, який сплачують притулки для безпритульних, не знизить рівень соціального забезпечення їх мешканців, не погіршить рівень харчування, умови проживання тощо. Запровадження ПДВ на харчування в притулках (як і в деяких інших сферах) здійснено насамперед тому, щоб він працював для всіх без винятку, не залишаючи простору для махінацій з ПДВ.

Йшлося і про підвищення цін на деякі продукти харчування (гречку, олію), відповідальність за яке несуть власники супермаркетів. "Уряд не торгує ні гречкою, ні олією. Він створює умови для цього. Чому ціна гречки на заводі 4 гривні, а в магазині, супермаркеті - 15? Хтось захотів нажитися на ажіотажному попиті наших громадян? От ми з цим розбираємося, працюємо постійно, - наголосив Микола Азаров. - Усі, хто грається на підвищенні платоспроможного попиту, грають у дуже небезпечну гру".