Відразу після саміту «нормандської четвірки» Президент Петро Порошенко відлетів з Берліна до Брюсселя, де відбувся саміт глав держав-членів ЄС. Президент України провів зустрічі з керівництвом ЄС та інших європейських структур. Сигнали, які отримав офіційний Київ з ЄС: безвізовий режим буде, реформи підтримаємо, на Росію тиснутимемо далі.

Петро Порошенко впевнений, що рішення щодо безвізового режиму України в ЄС буде ухвалене найближчим часом. «Україна має тверду підтримку значної більшості депутатів Європарламенту, тому ми не маємо жодних сумнівів у тому, що це рішення буде негайно ухвалене», — заявив Президент під час спільної з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом прес-конференції в Брюсселі. Глава держави зазначив, що переконався в цьому під час зустрічі на саміті Європейської народної партії, «де і Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, і Президент Європейської Ради Дональд Туск, і керівники країн-членів, зокрема Канцлер ФРН Ангела Меркель, і багато інших твердо наголосили, що необхідно пришвидшити надання безвізового режиму і підтримати Україну в завершенні процесу ратифікації угоди про асоціацію», повідомляє Інтерфакс-Україна.

Коли російський журналіст запитав, чи справді Петро Порошенко вірить у безвізовий режим з ЄС, глава держави відповів: «Запишіть, спеціально для вас, хоча я не даю коментарів російським каналам. У листопаді українці будуть подорожувати без віз. І я дуже бажаю, щоб колись і росіяни отримали таку можливість».

Позиція Північноатлантичного альянсу щодо нашої країни непохитна. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

НАТО та Євросоюз обіцяють допомогу

Президент розповів, що під час зустрічі з Генсеком НАТО він докладно поінформував його про ескалацію ситуації на Донбасі. «Україна віддана мінським угодам і готова впроваджувати свою частину зобов’язань, але не  на шкоду українським інтересам», — наголосив Президент. Він зазначив, що Україна наполягає на негайному впровадженні всього пакета безпеки, зокрема комп?лексного перемир’я, повного доступу моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території, складів з боєприпасами тощо.

Єнс Столтенберг, своєю чергою, наголосив, що конфлікт в Україні «залишається чорною плямою на карті Європи». «Проте підтримка НАТО є непохитною: ми підтримуватимемо  далі суверенітет і територіальну цілісність України, ми не підтримуємо і не підтримуватимемо незаконну анексію Криму Росією і нас дуже непокоїть дестабілізація ситуації на сході України з боку Росії», — підкреслив Генсек Альянсу. Він також додав, що імплементація мінських домовленостей є необхідністю, бо це єдина можливість забезпечити мирне вирішення ситуації на Донбасі. «Росія несе особливу відповідальність за виконання мінських угод, бо вона досі підтримує сепаратистів і перешкоджає повному та безпечному доступу ОБСЄ до окупованих територій», — зазначив Єнс Столтенберг.

Керівник Північноатлантичного альянсу розповів про готовність провести нове засідання Ради НАТО—Росія, щоб обговорити українське питання, повідомляє УНІАН. Він нагадав, що після незаконної анексії Криму НАТО практично припинило співробітництво з Росією, і це рішення залишається    чинним. «Але ми також вирішили утримувати дипломатичні канали відкритими, тому що не вважаємо, що треба ізолювати Росію, натомість варто поєднувати військовий захист та протистояння з політичним діалогом», — пояснив Єнс Столтенберг, додавши, що українське питання є в порядку денному всіх зустрічей Ради НАТО—Росія з весни 2014 року.

У Брюсселі Петро Порошенко зустрівся з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та Президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером. Він поінформував своїх співбесідників про результати зустрічі «нормандської четвірки». Дональд Туск та Жан-Клод Юнкер підтвердили важливість збереження санкцій проти Росії до відновлення територіальної цілісності України.

Певну увагу під час зустрічей було приділено питанню прискорення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Нідерландами. Проте Прем’єр-міністр цієї країни Марк Рютте на саміті лідерів ЄС заявив, що не відчуває оптимізму щодо ратифікації Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. «Потрібно, щоб домовленості з цього питання було досягнуто між Брюсселем, Україною та Нідерландами, і при цьому було враховано інтереси виборців Нідерландів», — сказав він. За його словами, поки що уряд Нідерландів не бачить можливості такого компромісу.

Санкціями за Сирію РФ не каратимуть

Під час саміту ЄС у Брюсселі лідери країн висловлювали різку критику на адресу політики Росії, яка «не має на меті підтримувати партнерські відносини з Євросоюзом», повідомляє DW. «Розуміння Росією своєї ролі на цей момент не спрямоване на те, щоб мати партнерство, а радше — на розширення власної сфери впливу», — заявила на саміті Ангела Меркель.

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що ЄС готовий до діалогу з Росією, але не на шкоду своїм цінностям. Водночас він закинув Москві спроби розхитати Євросоюз, вдаючись до кампаній дезінформації та кібератак. «Це свідчить про те, що стратегія Росії полягає в ослабленні ЄС, — наголосив Туск. — Ми провели тверезий аналіз реальності та не плекаємо більше ілюзій».

Проте лідери країн Євросоюзу поки що відмовилися від ідеї запровадження нових санкцій проти Росії та інших країн, які підтримують сирійського президента Башара Асада. Згадування про можливість застосування таких санкцій, які були у проекті підсумкової декларації дводенного саміту ЄС, прибрали з тексту документа.

У тексті декларації натомість зазначено, що «Європейська Рада рішуче засуджує» атаки режиму Асада та його союзників, передусім Росії, на цивільних, а також закликає їх покласти край жорстокості та забезпечити доступ гуманітарної допомоги до Алеппо та інших регіонів країни.   В декларації також зазначено, що «ЄС розглядає всі наявні можливості, якщо нинішні злочини триватимуть», однак про санкції поки що не йдеться.

На це рішення значною мірою вплинула категорична незгода Прем’єр-міністра Італії Маттео Ренці запроваджувати додаткові санкції проти Росії через її дії у Сирії.

Зокрема, в дипломатичних колах зазначили, що проти санкцій виступили також Греція та Угорщина, повідомляє інформагенція AFP. Маттео Ренці заявив, що, на його переконання, «згадування про санкції нічого не дасть» для мирного врегулювання ситуації у Сирії.