"Всі ми за межею бідності,
лише по різні її боки"
Михайло Генін

Днями потрапив на очі оприлюднений кілька тижнів тому щорічний звіт Global Wealth 2010 одного з найвідоміших швейцарських банків Credіt Suіsse, згідно з яким наша країна за рівнем добробуту громадян посідає передостаннє місце серед 40 європейських країн. Прискіпливі швейцарці підрахували, що середній статок громадянина України становить 2,7 тис. доларів - лише на 200 "зелених" від нас відстає найбідніша в Європі Молдова. Виявляється, ми бідніші, приміром, за білорусів, статок яких у середньому оцінюється в 6 тис. тих самих доларів, за росіян (10 тис. $), румунів (12,4 тис. $) і грузинів (13 тис. $), не кажучи вже про угорців з їхніми 26,6 тис. $ і поляків з 28,6 тис. Особисто я відчув себе ображеним - які ж ми бідняки? З такими землями, надрами, наукою, металургією, атомом, авіа- і космічними потужностями? Та що там надра - візьміть речі прозаїчніші, скажімо, бутіки всіх відомих світових брендів чи найдорожчі у світі автомобілі на вулицях наших міст, кількості яких дивуються і американці, й ті ж поляки. Або такий факт: у нас налічується щонайменше 35 тисяч мільйонерів і близько 25 мільярдерів... Може, в чомусь помиляються закордонні економісти?

Ні, засвідчують уже вітчизняні експерти, все правильно. За даними Мінпраці, майже 12,5 млн українців живуть за межею бідності. Інакше кажучи, число бідняків у державі складає понад 26,4%. Найскрутніше доводиться сім'ям з дітьми, багатодітним, а особливо тим, де є діти і безробітні. Про село вони вже мовчать - понад 70% селян належать до малозабезпечених. Показово й інше - така серйозна організація, як ООН, оперуючи індексами споживчих кошиків, стверджує, що за тією самою межею бідності опинилося 78% наших співвітчизників.

Отакої! Своїх мільйонерів порахувати не можемо, а тут такі гнітючі цифри... Все просто, якщо пам'ятати, що кількість грошей в державі - величина приблизно постійна. Для того, аби на вітчизняних теренах з'явився новий мільярдер, потрібно збідніння мільйонів інших наших співгромадян. А вони таки з'являються, читайте рейтинги багатьох видань.

Безумовно, той, хто багато працює, і заробляти повинен багато. Здається, у нас ця аксіома перевернута з ніг на голову, бо середня українська зарплата нижча всякого, як тепер каже молодь, плінтуса. Не будемо зараз про всі причини, відзначу лише, що завдяки низькій зарплаті роботодавці добиваються високої рентабельності праці. То чому б не зростати новим мільйонерам, тим більше, що є змога писати і переписувати під свій бізнес закони держави?