Зустрічі з вищим керівництвом Японії у Президента Петра Порошенка відбулися не одразу. Мабуть, сторона, яка приймає, навмисне так організувала протокол, щоб поважний гість зміг сповна відчути місцевий колорит, пізнати традиційну східну гостинність і вже на десерт, всотавши в себе дух Країни Вранішнього Сонця, зміг з усією серйозністю підійти до розмов із тамтешніми керівниками. Одне слово, схід — річ тонка й делікатна.

Динаміка позитивна

І спершу слід поговорити про справи, оскільки економічна складова — домінанта будь-яких міждержавних відносин. Зустріч Петра Порошенка з провідними представниками японського бізнесу у федерації «Кейданрен» лише підтвердила цю аксіому.

Президент запросив японські компанії інвестувати в Україну та взяти участь у приватизації українських портів і в секторі енергетики. «Ніколи в нашій історії двостороння співпраця не мала такої високої динаміки і не досягала такого високого рівня довіри», — наголосив Петро Порошенко. Торік український експорт до Японії зріс на 12%, а японські безпосередні інвестиції до України сягають понад 130 мільйонів доларів.

Президент подякував японській корпорації «Фуджікура» за інвестиції в Україну. Основну діяльність компанії спрямовано на виготовлення кабельних мереж для провідних європейських автомобільних виробників згідно з японськими стандартами якості. «Фуджікура» будує на Львівщині комплекс із виробництва електрокомпонентів площею 7 тисяч квадратних метрів. І президент «Фуджікура» закликав інші японські компанії інвестувати в Україну та скористатися конкурентними перевагами її ринку, що активно розвивається.

Тим паче, що Україна робить усе для поліпшення інвестиційного клімату, повідомляє прес-служба Президента. А затвердження нового складу уряду, яке, за словами Президента, відбудеться після його повернення в Україну, відкриє шлях до активізації реформ, подальшої імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, співпраці з МВФ та посилення боротьби з корупцією. Загалом діяльності японських компаній на українському ринку допомагає двостороння угода про сприяння та взаємний захист інвестицій, яка набула чинності торік у листопаді.

Наша діаспора в Японії виявилася сильнішою, ніж здавалося. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Докладно і з перших вуст

Виступив Петро Порошенко й у Національному прес-клубі Японії, де розповів про нюанси внутрішньої та зовнішньої політики України, особливо в контексті російської агресії на Донбасі. Саме тут, на японській землі, 26— 27 травня відбудеться саміт «Великої сімки», від якого всі ми очікуємо істотного сигналу на підтримку України.

«Остання заява президента Путіна, який визнав, що йому байдуже, які там є держави і кордони... Ось чому спільні скоординовані зусилля всієї світової спільноти дуже важливі для України, — цитує УНІАН слова Президента. — І тому ми сподіваємося, що Японія і «Велика сімка» надішлють дуже сильний сигнал Кремлю».

Адже другий рік триває війна через брутальну російську агресію. Внаслідок цього загинуло 10 тисяч і поранено 21 тисячу українських громадян. Понад 1,7 мільйона стали внутрішньо переміщеними особами у своїй країні. «Це ціна, яку Україна сплачує за право залишатися вільною, демократичною європейською державою», — заявив Президент.

Тому санкції проти агресора з боку всього цивілізованого світу залишаються єдиним дієвим механізмом впливу. «Україна та всі держави, які підтримують її, скасують санкції, коли Росія відведе свої війська з Донбасу, ми забезпечимо мир і стабільність на сході моєї країни, і коли російські війська буде виведено з Криму, — зазначив Президент. — Усе дуже просто: ситуація, коли є агресор, а санкції використовуються як дуже потужний мотиватор для того, щоб Росія сіла за стіл переговорів і вивела свої війська».

Доволі багатозначно прозвучали слова Петра Порошенка й про забезпечення миру на Донбасі, навіть якщо буде зроблено деякі кроки, не популярні в українському суспільстві. Але вільні й демократичні вибори на тимчасово окупованій частині Донбасу відбудуться лише після виведення російських військ та озброєння.

Краяни не забувають Батьківщину

Хоч Японія розташована далеко від російського Ростова, Петро Порошенко знайшов змогу зв’язатися з Генеральним консулом України в цьому місті Віталієм Москаленком та через нього поспілкуватися з Надією Савченко. «Перебуваючи з візитом у Японії, тримаю ситуацію зі звільнення Надії під контролем, — сказав Президент. — Справедливість обов’язково восторжествує».

Надія Савченко подякувала за останні кроки, здійснені для її звільнення, а також за лист дружини Президента Марини Порошенко до дружини Президента США Мішель Обами.

Крім того, виявилося, що в Японії існує доволі численна українська громада «Краяни», члени якої навчаються, працюють і живуть на островах. Глава держави подякував за солідарність і небайдужість до долі України, зокрема відзначив фінансову та матеріальну допомогу японських українців нашим військовим у зоні АТО й внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованих територій.

«Приємно усвідомлювати, що, незважаючи на велику відстань, ви не втрачаєте свого українського коріння, своєї ідентичності», — наголосив Петро Порошенко, звертаючись до українців Японії.

Президент розповів про результати домовленостей із японською владою й наголосив, що українсько-японські відносини мають інтенсивний рівень. А наміри української влади всіляко стимулювати вивчення японської мови та активізувати обмін між студентами задля зближення двох країн, культурного та наукового обміну стануть гідною передумовою проведення Року Японії в Україні, анонсованого під час цього візиту.

Спікеру палати представників парламенту Японії Тадаморі Осімо Петро Порошенко подякував за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України і запровадження Японією санкцій до Росії за агресію проти нас. Без подяки не залишилася й масштабна допомога для подолання наслідків агресії Росії на Донбасі, зміцнення демократичних інститутів, проведення економічних реформ.

Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі. Петро Порошенко закликав парламент Японії приєднатися до зусиль світової спільноти із здійснення тиску на Росію для звільнення українських політичних в’язнів Надії Савченко, Олега Сенцова та інших.

А з прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе Петро Порошенко зокрема обговорив питання запровадження візової лібералізації між Україною та Японією з перспективою безвізового режиму.