Здавалося б, динамівцям не варто було особливо хвилюватися напередодні чергового побачення з «Металістом». На вузькій кубковій стежині жереб шість разів зводив між собою лідерів українського футболу — у наступне коло завжди виходили біло-блакитні. Багато хто з фахівців вважає: кубкові матчі — це, передовсім, поєдинки нервів. Якщо погодитися з ними, то віра у власні сили столичних футболістів завжди була на висоті: вісім перемог у десяти попередніх зустрічах із загальним рахунком 22:5.

Наприкінці березня 2014-го цю промовисту статистику сміливо можна було відсунути вбік. Річ у тому, що тотальної переваги в особистих іграх кияни досягали на чолі з попередниками Олега Блохіна на тренерському містку. Нинішній наставник багаторазових чемпіонів країни  в протистоянні з Мироном Маркевичем у Прем’єр-лізі мав достатньо блідий вигляд: три поразки поспіль — 0:2, 1:3, 0:3.

У зимове міжсезоння чинний віце-чемпіон України зазнав кадрових втрат. З різних причин залишили Харків найяскравіші зірки — капітан команди аргентинець Соса і кращий бомбардир клубу  Марко Девич. Найболючішою виявилася рокіровка на тренерському містку: багаторічного керманича харків’ян Мирона Маркевича замінив його помічник Ігор Рахаєв.  Для цього спеціаліста кубкова зустріч з динамівцями була лише другим офіційним поєдинком на чолі «Металіста».

М’яч віце-капітана киян Андрія Ярмоленка (в центрі) вирішив долю матчу в Харкові. Фото з сайту ФК «Динамо»

Господарі дали справжній бій одному з фаворитів кубкового розіграшу, та, зрештою,  поступилися.

— Коли за рахунку  3:1 на свою користь не забиваєш пенальті, можна інфаркт отримати, — зізнався журналістам після фінального свистка наставник динамівців Олег Блохін. — У Харкові глядачі стали свідками по-справжньому кубкового поєдинку — гостросюжетного і непередбачуваного. Після того, як Ідейє промахнувся з одинадцятиметрової позначки, супернику нічого було втрачати — вони скоротили різницю в рахунку до мінімуму. Гольові моменти створювали гравці обох команд, але ми виявилися точнішими.

Цікаво, що вже 6 квітня «Металіст» і «Динамо» зустрінуться знов. У матчі 24-го туру чемпіонату країни господарями поля будуть динамівці.

Головною несподіванкою чвертьфінальної стадії Кубка стала домашня перемога футболістів черкаського «Славутича». У післяматчевій серії пенальті господарі поля обіграли представника першої ліги — тернопільську «Ниву». Підопічні екс-наставника київського «Арсенала» Юрія Бакалова вписали яскраву сторінку в історію вітчизняного футболу: «Славутич» став першим представником другої ліги в півфіналі кубкового розіграшу.

Шлях до квартету клубів, які продовжують похід за почесним трофеєм, досить показовий. Команда з обласного центру в 1/16 фіналу обіграла сімферопольську «Таврію» — 3:1. У наступній стадії з мінімальним рахунком перемогла «Авангард» з Краматорська і нарешті зробила ще один крок до вершини, залишивши за бортом тернопільську «Ниву».

Близьким до сенсації був  ще один колектив із Тернополя. Команда другої ліги гідно трималася в матчі проти фіналіста минулого розіграшу — «Чорноморця». 90 хвилин гри минули за звичним кубковим сценарієм, коли нестачу класу один  із суперників компенсує максимальною самовідданістю.

Усе вирішив тонкий тактичний хід більш досвідченого тренера гостей Романа Григорчука. У вирішальний момент поєдинку наставник, який став справжнім відкриттям нинішнього сезону, випустив на поле Анатолія Діденка. Нападник у притаманному для себе стилі  замкнув головою верхову флангову передачу Олексія Антонова — 0:1.

Жеребкування півфінальних пар відбудеться наступного тижня.

ТАБЛО «УК»

Кубок України. 1/4 фіналу

Славутич (Черкаси) — Нива (Тернопіль) — 1:1 (серія пенальті – 4:3)
Голи: Тарасенко (11) — Семенюк (90+4)

Десна (Чернігів) — Шахтар — 0:2
Голи:
Кобін (48), Едуардо (50)

Тернопіль — Чорноморець — 0:1
Гол:  Діденко (90+5)

Металіст — Динамо — 2:3
Голи: Бланко (19),  Юссуф (85) — Ідейє (7, 43), Ярмоленко (73)