ЗАРПЛАТА

«Мінімізаторів» на Черкащині відчутно поменшало, але вони ще є 

«Щоб ти жив на одну зарплату!», — це побажання якось непомітно втратило свій жартівливий підтекст і багатьма нині сприймається в іншому ключі. Можливо, і через невисокий її рівень та різні маніпуляції роботодавців із цим одвічно «святим» поняттям. В Україні давно вже з’явилися люди, для яких заробітна плата — далеко не головне питання, адже їхні прибутки й без того сягають захмарних висот. Але ж основна кількість людей таки залежить від її величності заробітної плати. 

Однак зростає вона не так швидко, як хотілося б кожному. Приміром, на Черкащині у порівнянні з першим кварталом нинішнього року середня заробітна плата збільшилася тільки на 242 грн і становить на сьогодні 2527 грн. Це на 487 грн менше, ніж загалом в Україні.

Що ж заважає черкащанам підвищувати свій добробут хоча б такими ж темпами, як в інших областях?

Приховані резерви

1022 підприємства краю нині офіційно виплачують зарплату нижчу від мінімальної, встановленої законодавством (1102 грн). На перший погляд, більшість із них і справді не має змоги підвищити виплачувану за працю винагороду, зважаючи на складне економічне становище. Однак при глибшому ознайомленні виявляється, що такі резерви, зокрема й приховані (і часом приховують їх цілком свідомо), на багатьох підприємствах є. Діє, як кажуть податківці, схема мінімізації. Не показуй, мовляв, високої зарплати — сплачуватимеш менші нарахування. А щоб працівники не розбіглися, існує звичайний конверт, у якому їм — кому більше, кому менше — виплачують «доважок». За такою логікою живе і навіть зростає кількість тих підприємств, де зарплату мінімізують. Як, приміром, у Кам’янському, Христинівському, Драбівському районах та у місті Ватутіне. Хоча є й позитивні приклади, на які звернули увагу в обласній податковій службі. У Смілі та районі, наприклад, тільки в ІІ кварталі нинішнього року кількість «мінімізаторів» скоротили на 51, в Умані та районі — на 39, у Катеринопільському районі — на 12.

Сказати, що в області мало робиться для виправлення ситуації, не можна. З керівниками підприємств-мінімізаторів у райдержадміністраціях та податкових інспекціях регулярно проводять превентивні бесіди. Саме після таких зустрічей чимало керівників підвищили рівень зарплати, а до бюджету додатково надійшло майже 2 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Та й прокуратура докладає значних зусиль. За наслідками її реагування десятки підприємств стали щедріше оплачувати працю найманих робітників, до бюджету додатково надійшло 152 тис. грн.

Працівникам Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції важливо мати об'єктивну інформацію як про обсяг робіт,
так і про врожайність кожного поля.
Фото з архіву ДПС

Податкова допомагає

Проте остаточно вирватися із зачарованого кола не вдається: більшість підприємств і надалі виплачує зарплату меншу від встановленого законодавством розміру. На виплатах «у конвертах» (а це приблизно 8 млн грн), як повідомила начальник відділу оподаткування фізичних осіб обласної податкової служби Марина Зелена, бюджет області втрачає щомісяця до 1,3 млн грн.

Податківці вже самі накопичили плідний досвід у допомозі трудівникам в одержанні заборгованої платні та подоланні бідності — це відома на теренах Шевченкового краю спеціальна програма «Урожай». Як розповів перший заступник голови Державної податкової служби в Черкаській області Володимир Коломієць, поставивши за мету добитися істотних результатів у погашенні зарплатних боргів в аграрному секторі, податкова служба встановила жорсткий контроль за виплатою заробленого на кожному сільгосппідприємстві. Тобто інспектори не тільки аналізували ситуацію за фінансовими звітами в кабінетах, а й працювали в полі та на фермах, налагодили свій облік людських ресурсів, який потім порівнювали з задекларованим тим чи іншим підприємством.

Паралельно вели відповідну роботу з людьми, роз’яснюючи податкове законодавство, інші юридичні нюанси та соціальні наслідки так званої «нелегальної роботи», які мають значення для кожного найманого трудівника. Виявилося, що в багатьох районах взагалі не аналізують використання фондів зарплати, не порівнюють їх з обсягами оброблюваної землі та іншими економічними показниками. Нескладні підрахунки допомогли встановити, що, приміром, у ІІ кварталі цього року так званих тіньових виплат зроблено майже на 21 млн грн.

Наполеглива робота податківців з реалізації згаданої програми, допомога райдержадміністрацій дали змогу отримати додаткові надходження в розмірі 7,5 млн грн порівняно з ІІ кварталом 2011 року та вивести з тіні 14 млн грн заробітної плати працівників, які були задіяні у весняно-польових роботах. Починаючи з квітня проведено 340 перевірок сільгоспвиробників, виявлено 709 неоформлених найманих працівників та легалізовано заробітної плати на 1,7 млн грн.

Під час проведення цієї програми виявилося, що розмір заробітної плати керівників сільгосппідприємств у середньому втричі перевищує розмір платні інших працівників, а в багатьох робітників вона взагалі менша за мінімальну. Матеріали таких перевірок передано до прокуратури.

Борги скоротилися

Посилену увагу приділили й тим керівникам, які не квапляться переходити на встановлений законом рівень мінімальної оплати праці. Виявили, що 141 підприємство області (а в І кварталі таких було 207) виплачує зарплату нижчу за мінімальну.

Активна робота податківців сприяла тому, що зарплатні борги багатьох підприємств значно скоротилися. Та й безпідставні обмеження в заробітку ліквідовано. Таким чином люди стали одержувати незрівнянно вищу винагороду за працю і не «конвертовану», а офіційну. А це — і майбутня пенсія, й інші соціальні пільги та послуги, про які варто пам’ятати. Сотні працівників, які трудилися нелегально, офіційно працевлаштовані. Під контролем податківців — подальша доля таких робітників, адже нерідко трапляється: інспектори поїхали — і все повернулося на круги своя. Кожен із таких трудівників тепер одержує зарплату, не меншу від мінімальної, здійснює відрахування до Пенсійного фонду та заробляє собі трудовий стаж.

Застосовуючи досвід, набутий під час виконання програми «Урожай», яка, до речі, ще триває, податківці, за словами Володимира Васильовича, разом з іншими службами беруться звести до мінімуму виплату зарплат у конвертах, вивести область на середньоукраїнський рівень заробітної плати, значно зменшити заборгованість із виплат заробленого, яка обчислюється сьогодні 12 млн грн.