КОНСЕНСУС

Лідери ЄС переконані, що досягли життєво важливої угоди для подолання кризи

Понад дев’ять  годин провели в ніч із середи на четвер за зачиненими дверима  лідери сімнадцяти  країн-членів зони євро, аби  узгодити подальші дії щодо збереження цілісності  свого утворення.  «Пакет, який ми схвалили цієї ночі,  всебічний, він підтверджує, що Європа робитиме все від неї залежне для збереження фінансової стабільності», — зазначив учора вранці  на прес-конференції  невиспаний, але задоволений президент  Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. А президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей  додав: «Ми не хочемо повторення деяких помилок з нещодавнього минулого. Тож приймаючи сьогодні рішення, закладаємо фундамент на майбутнє».

Як стало відомо, на саміті  зокрема  погоджено збільшити стабілізаційний фонд єврозони до одного трильйона євро.  Це  дасть змогу повніше використовувати європейський механізм фінансової стабільності для допомоги країнам, які мають проблеми з борговими зобов’язаннями.

А загалом  вдалося узгодити  дії з кількох напрямків. І передовсім  домовитися з приватними кредиторами Греції про списання 50% її боргових зобов’язань шляхом обміну облігацій починаючи з грудня наступного року. При цьому незмінним залишається поставлене перед Грецією завдання про зниження її державного боргу до 120% ВВП до 2020 року. За словами президента Єврокомісії, ця домовленість дає можливість розпочати другу програму допомоги Греції на загальну суму майже 100 млрд євро до кінця цього року.

Домовилися сильні світу європейського і про  посилення економічного управління та  ролі Єврокомісії у фіскальній координації і нагляді. При цьому визначено 10 заходів щодо посилення економічного управління в зоні євро.

За словами президента Європейської Ради, попередня доповідь про посилення економічного союзу буде представлена на розгляд саміту лідерів усіх 27-ми країн-членів ЄС у грудні, а завершити роботу над ним планують  у березні 2012 року.

Отримав надію той, хто сюди входить. Фото з сайту daylife.com

Як зазначив один з найактивніших учасників процесу президент Франції Ніколя Саркозі, Єврозона ухвалила надійну та  амбітну відповідь на боргову кризу. Через складність документів та необхідність того, щоб усі домовилися, переговори тривали годинами. За його словами, результат переговорів стане полегшенням для всього світу, який очікував від саміту сильного рішення.

Зазначимо, що після оголошення про досягнуту угоду курс євро одразу почав зростати, оскільки інвестори тепер оптимістичніше дивляться на перспективи економічного розвитку Європи та збереження євро.