Такого в Україні ще не було: майже чотири сотні спецпризначенців  одночасно провели 123 обшуки і затримали заступника обласного прокурора. У прямому ефірі анонсували відставку всього керівного складу прокуратури області. І все це на Рівненщині, малій батьківщині Генпрокурора Юрія Луценка та голови СБУ Василя Грицака. Схоже, вони таки вирішили посадити якщо не трьох друзів, то кількох земляків. І не трьох: принаймні, вже заарештовані п’ятеро, а «кандидатів» значно більше, каже міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Перший і поки що головний фігурант справи — заступник прокурора області Андрій Боровик, який останні кілька років був головним ньюзмейкером відомства. Саме він влаштовував брифінги для преси та розповідав про свою «сумлінну роботу» так, що комар носа не підточить. Виявилося, що верхівкою злочинного бурштинового айсберга був саме він. Принаймні жив Боровик із розмахом. У його помешканні знайшли золоті злитки, колекцію дорогих годинників, значні грошові суми. Чи знав про це вже, вважайте, вчорашній прокурор області Анатолій Ковальчук? На пряме запитання журналістів відповів, що ні. Хоча роздирають сумніви. Чули б ви, як на одній з недавніх сесій облради він доповідав, як багато робить прокуратура, протидіючи незаконному видобутку бурштину, і як їй заважають агресивні старателі.

Прізвище другого затриманого — підполковника СБУ поки що не називають. Як і інших, хто був у схемі, хоч натяк є. «Щойно відбулися слідчі дії на Поліссі у відставних начальників райвідділів міліції, у справу також входили працівники лісового господарства, органів місцевого самоврядування. Фактично це одне із крил бурштинової мафії, яка контролювала не лише видобуток каменю, а й дії правоохоронців та органів місцевого самоврядування», — шокував заявою Генпрокурор. І додав:

«Весь вилучений правоохоронними органами Волинської, Рівненської й Житомирської областей бурштин  звозили до товариства з обмеженою відповідальністю, яке розташовано в колишньому ресторані «Асторія». Там фактично банківська система зберігання каміння. Оперативним шляхом встановлено, що це каміння розкрадали, підмінювали або зовсім не привозили туди».

Чи вдасться прокуратурі, СБУ та міліції, що декларують єдність дій у цій резонансній справі, знешкодити верхівку бурштинового айсберга, який, поза сумнівом, почне танути лише за цієї умови? Чи не перетвориться справа на ефектне телевізійне шоу? Надати адекватні відповіді на ці запитання значно складніше, ніж навіть провести блискавичну спецоперацію.

І тут багато залежить від адекватності рішень судів. А ще — від законодавчого врегулювання питання, про яке «УК» уже втомився писати і яке тепер має йти паралельно з рішучими діями силовиків. Щоб і держава, й територіальні громади законно отримували кошти на розвиток, бо в нас на Поліссі тільки й говорять, що верхівка бурштинового айсберга сидить у парламенті, тому й блокують ухвалення закону. І як у це не повірити?

Кажуть, прикраси з рівненського бурштину є навіть в англійської королеви. Навряд чи вона здогадується, що в тих прикрасах — незаконна дитяча праця малих поліщуків, які по вуха в багнюці миють камінь нарівні з дорослими і навіть не збираються йти до школи. «Навіщо?» — запитують. Втрачене покоління у центрі Європи в ХХІ столітті — ось від чого найбільше болить материнська душа. Тож щиро бажаю сміливим землякам неодмінно дістатися верхівки кримінального айсберга. 

КОМЕНТАР

Олексій МУЛЯРЕНКО,
голова Рівненської ОДА:

— У межах спецоперації «Бурштин» обшуки пройшли і в помешканнях голів Дубровицької та Рокитнівської райдержадміністрацій. У них нічого не знайшли, тому ані звинувачень, ані затримань не було, обоє виконують свої посадові обов’язки. Операцію, яка триває, оцінюю позитивно. Це лише перший крок на шляху перетворення бурштину з проблеми на перевагу Рівненщини та України.

Водночас нагадую парламентарям: ми зачекалися на законодавче врегулювання проблеми, прийняття закону про бурштин назріло і вже навіть перезріло! Нинішнє руйнування корупційних схем, розчистка території є непоганим тлом для його прийняття та імплементації.