Залишатися справжнім українцем в умовах окупації чи анексії — справа не проста. Навіть якщо кримчанин, попри шалений психологічний тиск, хоче, щоб новонароджені діти мали українські документи, йому доведеться пройти всі кола української бюрократії. Для спрощення процедури реєстрації фактів народження та смерті уряд розробив законопроект «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованих територіях», який днями набрав чинності.

Допоможе безоплатний адвокат

Незважаючи на окупацію, багато жителів як анексованого Криму, так і окупованої частини Донбасу відчувають, що є справжніми українцями від першого до останнього подиху. Проте досі зареєструвати факт народження чи смерті мешканцям окупованої території було вкрай важко. А все тому, що українські державні установи, зокрема РАЦСи, не визнають документів, які видала окупаційна влада. Оскільки це опосередковано вважатимуть визнанням окупації. Проте, як стверджують експерти, після ухвалення зазначеного закону процедуру реєстрації все-таки мають спростити.

Спрощена процедура реєстрації на території України відбуватиметься в судовому порядку. Щоб зареєструвати факт народження чи смерті, потрібно буде приїхати на контрольовану українською владою територію і звернутися до РАЦСу. Мін’юст на своєму сайті розмістить інтерактивну карту з адресами всіх РАЦСів, що функціонують і долучаться до цієї програми, а також інформаційні матеріали й короткі пам’ятки, які за потреби зможе отримати кожен.

«Щоб одержати свідоцтво про народження, громадянин має звернутися до будь-якого РАЦСу на території України, де йому видадуть пам’ятку із зазначенням покрокового плану подальших дії, а також типовий проект заяви до суду, — роз’яснює міністр юстиції Павло Петренко. — У РАЦСі можна буде заповнити цю заяву і потім звернутись до суду, який у найкоротший термін це питання вирішує. Крім РАЦСів, цю заяву та пам’ятку можна буде отримати в 100 центрах безоплатної правової допомоги. І якщо довести факт народження чи смерті з якихось причин складно, то переселенці, які не мають коштів на адвоката, отримають правову допомогу в цих центрах безкоштовно. Ми запропонували парламенту внести до переліку громадян, які мають право на безоплатного адвоката, і переселенців. Думаю, цю ініціативу найближчим часом підтримають».

Стосовно доказів, які потрібно надати в суді, щоб отримати позитивне рішення у справі, людині доведеться зібрати максимальну кількість документів.

«Під час реєстрації новонародженого в заяві, яку подають до суду, потрібно зазначати дату, місце народження дитини та її батьків, а також підтвердження того, що тато і мама одружені, — це свідоцтво про шлюб, медичні довідки, які засвідчують факт народження, можливо, свідчення очевидців (медсестри, лікаря та інших), — переконує юрист Української Гельсінської спілки Дарія Свиридова. — Щодо реєстрації факту смерті, то хоч як сумно це казати, але бажано надати фото з місця захоронення. Також це можуть бути пояснення свідків чи родичів. До речі, передбачено, що свідчення можна надавати як усно, приїхавши до суду, так і письмово (у такому документі потрібно обов’язково вказати свої паспортні дані)».

Тож отримавши позитивне рішення суду, людина повертається в той самий РАЦС, і на підставі цього документа їй видають українське свідоцтво про народження чи смерть.

Нині українські суди не поспішають виносити рішення у справах. Проте в нещодавно ухваленому законі прописано, що суд має прийняти справу до розгляду й розглянути невідкладно.

«З ухваленням закону з’явилася легальна можливість розглянути справу протягом 24 годин,— наголошує заступник міністра юстиції Сергій Петухов. — Щоправда, якщо суд надто завантажений, то цей термін можна подовжити. На практиці терміни розгляду залежатимуть від завантаження суду.

Проте сподіваємося, що це робитимуть максимум упродовж двох днів. Загалом процедура реєстрації факту народження чи смерті проста і не потребує звернення до адвокатів. Адже консультацію надаватимуть РАЦСи. Єдині витрати — судовий збір, який за цими категоріями справ становить 275,60 гривні».

Жителі окупованих територій хочуть реєструвати новонароджених в українських РАЦСах. Фото Володимира ЗAЇКИ

Територіальна невизначеність

Найпозитивніше в цьому законі те, що люди з окупованих територій можуть звертатися до будь-якого суду на території України. Раніше різні закони визначали лише окремі суди. Проте, на думку експертів, варто все-таки подумати над запровадженням адміністративної процедури (безспірне отримання документів, зокрема в РАЦСах, які є в системі Мін’юсту). Щоправда, як уже сказано, це потребує визнання відомостей, які є в документах, що видані на окупованій території. Натомість Дарія Свиридова зазначає, що є рішення Міжнародного суду ООН, яке дозволяє брати до уваги ці відомості так, щоб це не було формою визнання окупації.

«Якщо із ситуацією видачі документів, які підтверджують факти народження або смерті на території Криму, все більш-менш зрозуміло, то до документів, виданих на не контрольованих Україною територіях «ДНР» та «ЛНР», є чимало запитань. Однак варто зазначити, що зараз дуже важливо, якою буде подальша практика суду, — наголошує координатор юридичного напрямку організації «Восток-SOS» Олександра Дворецька. — Тож дуже важливе узагальнення практики і те, як можна застосовувати ті чи інші документи та факти. Адже нині існують вимоги суду, які позивач не може виконати. Часом суд відмовляє матері, яка прийшла на засідання разом із немовлям, щоб його зареєструвати. Треба роз’яснити судам, що іноді треба брати до уваги й твердження свідків, які можуть довести даний факт».

Павло Петренко до вищесказаного додав, що вже звернувся до керівництва судів, зокрема до керівника Верховного Суду, аби вони оперативно надали відповідні роз’яснення та інструкції місцевим судам щодо ефективного та швидкого розгляду таких справ і дотримання визначених законом строків (24 години).

Ще один виклик перед цим законом — питання визначення територій. Якщо з тимчасово анексованим Кримом усе зрозуміло, оскільки йдеться про всю територію без винятку, то з Донбасом ситуація гірша. Адже в постанові Верховної Ради визначено окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування. Однак варто зазначити, що є населені пункти, які перейшли під контроль бойовиків після набрання чинності цією постановою, — Калинова Попаснянського, Виргулівка Брянського, Малоорлівка Шахтарського, Вуглегірськ Бахмутського районів. Тож не зрозуміло, чи стосуються норми Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» і відповідної постанови уряду цих населених пунктів.

Тож аби спростити процедуру реєстрації фактів народження та смерті, ще треба чимало працювати. Хоч окупація й анексія — тимчасові явища,  потрібно максимально полегшити життя нашим громадянам.