Питання фінансування бюджетної сфери є актуальним упродовж багатьох років. Серед пріоритетних дій Уряду, що  представлені у проекті державного  бюджету на 2017 рік, є й підвищення заробітної плати  працівникам бюджетної сфери  для того, щоб ситуація з їх доходами нарешті почала змінюватися на краще. За даними Державної служби статистики, рівень зарплати у бюджетників один із найнижчих в Україні. Так, працівники сфери освіти в середньому отримують трохи більше 3 тисяч гривень, а середня зарплата медиків не досягає і трьох тисяч.

Як відомо, в Україні з 1 травня  поточного року мінімальну заробітну плату підвищили до 1450 гривень. Наступне підвищення соціальних стандартів (а тому й  перегляд зарплат) заплановано на кінець року.

При цьому Кабмін збирається «відв'язати» розмір мінімальної зарплати від прожиткового мінімуму, бо мінімалка, кажуть, може підвищуватися і без прив'язки до прожиткового мінімуму.  Якщо це рішення буде прийнято, мінімальна зарплата в Україні зросте до 2175 грн.  За оцінками Уряду, на підвищення соцстандартів  нині потрібно 4,5 млрд гривень.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового  контактного центру (Центр), з початку цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 12 тисяч звернень громадян, що стосувалися оплати праці, зокрема вчасної та повної виплати зарплати. Тож щодо виплат основної заробітної плати зареєстровано понад п’ять  з половиною тисяч скарг, з яких майже кожна четверта від працівників бюджетних установ і організацій, а також органів влади. Нарікають заявники передусім на дефіцит коштів у місцевих бюджетах,через який не повною мірою забезпечується оплата праці у закладах охорони здоров’я, освітньої сфери тощо.

Так, медична працівниця із Рогатинської центральної районної лікарні (ЦРЛ) Івано-Франківської області зателефонувала  на урядову «гарячу лінію» щодо невиплати їй зарплатні за червень поточного року. Жінка просила допомоги  їй якнайшвидше отримати зарплату. Рогатинською районною державною адміністрацією Івано-Франківської області жінці невдовзі було надане письмове роз’яснення з детальним помісячним розписом медичної субвенції, що  у червні тут була менша, ніж фонд заробітної плати, а тому й виникла заборгованість. Після дзвінка на урядову «гарячу лінію» заборгованість по зарплаті всім медичним працівникам цієї ЦРЛ була виплачена у повному обсязі.

Вчителька Степанівської загальноосвітньої школи Лугинського району Житомирської області поскаржилася на урядову «гарячу лінію» щодо невиплачених їй відпускних коштів. Лугинською  районною державною адміністрацією Житомирської області жінку невдовзі поінформували про зарахування коштів у повному обсязі на її особистий рахунок.

Заявниця із управління праці та соціального захисту населення Великобагачанської райдержадміністрації Полтавської області звернулася на урядову «гарячу лінію» з приводу невиплати їй обіцяної винагороди за виконану роботу. Зворотним зв’язком із працівницею соціальної сфери було встановлено позитивне вирішення  питання – жінка нарешті отримала зароблене.

Нині чимало громадян використовують урядову «гарячу лінію» як найефективніший канал оперативного розгляду  звернень  за скороченим номером телефону 1545. Тут заявники  отримують компетентну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію цілодобово та безкоштовно як зі стаціонарного телефону, так і з мобільного.

Загалом за період з 5 по 11 вересня на урядову «гарячу лінію» надійшло  72 297 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 731 звернення.

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.