РЕГУЛЮВАННЯ

Фонд держмайна оприлюднив перелік вишів, де можна закінчити курси для отримання
кваліфікації «оцінювач»

Напруга на ринку оцінки набирає нових обертів. Що ближче до нас 1 серпня — дата початку чинності нових правил, — то жвавіше через Інтернет або пресу різні експерти рекомендують людям якомога скоріше оцінити об’єкти купівлі-продажу нерухомості. Бо начебто саме з початком останнього літнього місяця ціни на послуги нових оцінювачів значно зростуть.

Слід нагадати, що постановою Кабміну №231 від 4 березня 2013 року в Україні було введено нові правила оцінки майна при будь-яких угодах з ними. Згідно з документом, паралельно повинна утворитися нова структура, що матиме право на такі дії.

Окрім того, всі, хто має бажання займатися оцінною діяльністю, повинні отримати спеціальний сертифікат. Якщо такого документа в особи не буде, то висновки оцінювача кваліфікуватимуться як недійсні.

Наскільки нові правила гри на цьому специфічному ринку матимуть позитивний та негативний ефекти?

Урядовці загалом та фахівці Фонду держмайна зокрема вважають, що завдяки новим правилам можна буде уникнути заниження ціни, приміром, на квартиру чи будинок. Це дуже важливо, адже з будь-якого об’єкта нерухомості потім під час оформлення договорів купівлі-продажу сплачується певний податок.

Вартість навчання за цією спеціальністю становить 1,5–2 тисячі гривень. Фото з архіву редакції

Як свідчить наша практика, часто для того, аби не сплачувати цілком цей вид податків, власники житла іноді штучно значно занижували його вартість.

Цього не заперечує експерт консалтингової компанії «СВ Девелопмент» Сергій Костецький. «Часто цей податок становитиме до 7% вартості об’єкта нерухомості. Звісно, це чималі гроші, й особливо під час продажу нових квартир ідуть на те, щоб штучно зменшити їхні площі. Однак не слід забувати, що нині фактично такого поняття, як «ринкова ціна», не існує. Ні для кого не секрет, що під час купівлі-продажу житла на вторинному ринку торг може становити до 20—30% вартості житла. І як тут наблизишся до ринкової складової?» — зазначає він кореспонденту «УК».

І справді, аналітик тут має рацію. Складно «вловити» ринковість цін за умов, коли всі торгуються. Втім, практика штучного заниження вартості житла неєвропейська, і, звісно, нам уже давно час відмовлятися від неї.

Однак Сергій Костецький цілком згоден з цим і стверджує, що кваліфіковані оцінювачі не проти введення єдиних стандартів на ринку, що запроваджуються за новими правилами. «Але в цьому разі держава отримує повний контроль над ринком оцінних послуг і може впливати на нього далеко неринковими методами, як це було рік тому. Тоді цей ринок хотіли поділити лише поміж чотирма фірмами», — наголошує аналітик.

Слід додати, що тільки особисте втручання в цей процес Прем’єра Миколи Азарова дало змогу повернути ринок у цивілізоване русло. Проте експерти-оцінювачі зазначають, що нинішня ситуація навколо нових правил подібна до минулої.

Так, «старі» оцінювачі кажуть, що їх просто хочуть викинути на «вулицю»: зараз начебто їм ніхто не дасть змоги закінчити ці курси і отримати новий сертифікат.

Ще один камінь спотикання між поки що «старими» оцінювачами та державними регуляторами — обов’язкове навчання всіх фахівців на спеціальних курсах при деяких вишах України для отримання нових сертифікатів. За словами «старих» оцінювачів, такого переліку ще нема.

Однак у прес-службі Фонду держмайна 5 червня кореспонденту «УК» повідомили, що вся інформація з цього приводу є на їхньому сайті. І справді, можна продивитися перелік вишів (їх насправді 22, 11 з яких — у Києві), є телефони, юридичні адреси тощо.

Редакція дізналася, що, приміром, вартість шестиденного навчання у Міжнародному інституті бізнесу (Київ) за ріелторським напрямом коштує 2 тисячі гривень, а ось в Одеській національній академії зв’язку ім. О. С. Попова повідомили, що в них тритижневі курси і за них треба викласти 1,5 тисячі гривень. Однак багатьох моментів виші ще не знають, приміром, про початок навчання за ріелторським напрямом. Хоч додають, що «старі» оцінювачі також мають право закінчити курси.