Мудрість церкви повинна допомагати відродити державу, економіку й повести країну шляхом добробуту і нормального життя. А люди мають зрозуміти, що корупція та кровопролиття стали наслідками бездуховності. На цьому наголосив Голова Верховної Ради, виконуючий обов’язки Президента Олександр Турчинов під час зустрічі з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

Він подякував учасникам зустрічі за те, що у складній ситуації священики, представники різних конфесій були зі своїми вірянами, підтримували їх пастирським словом: «Україна проявила свою силу, мужність і незборимість. Демонстрація духу, величі, яка відбулася, — це, безумовно, заслуга церкви». Керівник парламенту висловив сподівання, що такі зустрічі з представниками релігійних конфесій стануть систематичними, аби можна було обговорювати найважливіші питання життя нашої країни, повідомляє прес-служба Голови Верховної Ради.

Служителі культу в найважчі моменти прагнули до суспільного порозуміння. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

У свою чергу, церковні ієрархи та релігійні лідери особливо наголосили на необхідності збереження територіальної цілісності країни, відновлення конституційного ладу, консолідації суспільства, недопущення свавілля й анархії. Вони закликали керівництво держави зробити все можливе, щоб виразки, які іржею роз’їдали суспільний організм, було видалено, а рани, завдані українському народові, — якнайшвидше загоєно.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, муфтій Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім, головний рабин Києва і України Яків Дов Блайх окремо зупинилися на відповідальності церков і релігійних організацій за мир в Україні і єдність її народу незалежно від конфесійних, мовних, регіональних відмінностей, за обережність у вчинках і словах, які в ситуації важкої травми, завданої українському суспільству, можуть призводити до невиправних наслідків.

Голова Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської Михайло Паночко заявив: «Релігійні діячі мають визнати і свою частину провини за те, що відбулося в країні, адже, зустрічаючись із Януковичем, не всі з них і не завжди наважувалися говорити йому в очі всю правду».

Місцеблюститель Київського митрополичого престолу Української православної церкви митрополит Онуфрій, керівник Церкви адвентистів сьомого дня Віктор Алексєєнко, старший єпископ Української християнської євангельської церкви Леонід Падун підкреслили життєву важливість порозуміння між регіонами країни, недопущення будь-яких дій та заяв, які могли б бути витлумачені як неповага одних українців до інших, повідомляє УНІАН.

Єпископ-помічник Київської архієпархії Української греко-католицької церкви Йосиф та єпископ Української лютеранської церкви В’ячеслав Горпинчук наголосили на необхідності гідного вшанування полеглих героїв Майдану, а також державної допомоги пораненим і постраждалим. Усі присутні на зустрічі висловили переконання, що ці люди своїм життям і кров’ю вибороли для України шанс, якого ніхто не має права змарнувати.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»