ВАЛЮТА

Збільшення продажу доларів населенням чимало експертів  пояснюють сезонністю, проте є й інші вагомі причини

Нещодавнє повідомлення прес-служби Нацбанку про те, що населення країни у квітні цього року продало готівкових доларів на 117 мільйонів більше, ніж купило, викликало неабиякий інтерес серед фахівців і пересічних людей. І справді, чому ж так сталося? Адже наші люди мають такий собі накопичений за багато років «імунітет»: долар завжди є долар, і його примноження й збереження (будь-де, чи то під подушкою, чи в банках) «переможе» будь-які кризи й коливання курсів валют. Тобто ця валюта міцна.

«УК» вирішив розібратися з цією ситуацією. Спілкування з експертами надало дуже строкаті і доволі цікаві версії зниженого інтересу до американської «зелені» в українців. Одним з перших щодо цього висловився в різних ЗМІ президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. На його думку, люди вже перестали боятися й почали позбавлятися від доларових запасів, переводячи їх у гривневі депозити. Експерт впевнений у тому, що долари продаватимуть ще пару місяців на літній відпочинок.

Як чинник сезонності?

Слід зазначити, що саме сезонним чинником пояснюють збільшення обсягів продажу валюти й інші експерти. Як вважає доктор економічних наук, керівник відділу грошово-кредитних відносин Інституту економіки та прогнозування НАНУ Наталія Шелудько, незабаром сезон відпусток і канікул, ділова активність також знижується, тому є передумови для продовження тенденції профіциту готівкової валюти на ринку. «Традиційно напередодні нового ділового сезону суб’єкти валютного ринку, населення, експерти очікують пожвавлення девальваційних очікувань. Попит на іноземну валюту формують різні економічні агенти і з різними цілями: для оплати імпорту, у т.ч. «сірого», для погашення валютних кредитів. Хтось скуповує валюту «під матрац і про запас», ще комусь треба оплатити лікування чи подорож», — додає вона.

Але, наприклад, науковий співробітник Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України Всеволод Степанюк розглядає цю проблему взагалі ширше. «Долар США в Україні для багатьох громадян є засобом  накопичення, а тому переважання продажу американської валюти над гривнею свідчить про погіршення становища багатьох українців, які змушені позбавлятися частини своїх накопичень для вирішення нагальних потреб»,  — наголошує він.

Слід сказати, що думка Всеволода Степанюка заслуговує на увагу: ми, пересічні українці, відчуваємо її правоту мало не щодня.

Доларизація лише трохи зменшилася

Втім, за словами Наталії Шелудько, профіцит валюти на готівковому ринку у квітні — це ще не достатній аргумент для висновку про впевнену втрату популярності долара в населення. «Погляньмо трохи назад і трохи вперед: чи відбулися з початку цього року різкі зміни у валютній структурі депозитів? Не дуже: показник доларизації депозитів за підсумками першого кварталу знизився з 43,7% до 41,6%», — зазначає вона.

Щодо змін мотивації, побоювань українців щодо майбутнього гривні та долара, експерт упевнена, що коли ми говоримо про конкретні фінансові рішення і їх грошовий вимір, то будь-які інстинкти, страхи є вторинними.

На думку пані Шелудько, вже досить тривалий час спостерігається зниження дохідності за валютними депозитами, регулятор контролює ситуацію на ринку, тому мотивація вкладників нарощувати гривневі заощадження цілком зрозуміла. Справедливо зазначити, що з цією думкою також не можна не погодитися, адже й справді, примножувати свої заощадження в банках стало набагато вигідніше, вкладаючи їх у гривневі депозити, ніж у доларові чи євро.

Звісно, населення турбує в цьому аспекті й інше завжди болюче питання — як ці тенденції позначаться на курсі гривні до долара та інших провідних валют світу.

До зими вистоїмо

«Традиційно літо — період затишку. Ми очікуємо, що в цей період курс гривні залишатиметься стабільним. На міжбанку долар коливатиметься  в межах 8,11—8,15 гривні за долар, відповідно готівковий курс варіюватиметься в межах 8,10—8,17. Зміна цієї тенденції можлива восени, коли буде сплеск ділової активності», — зазначив кореспонденту «УК» директор казначейства та фінансових інститутів банку «Надра» Тарас Кияк.

Інші експерти, зокрема керівник ІАЦ Forex club в Україні Микола Івченко, впевнений у тому, що долар збереже стабільний курс на рівні 8,15 гривні до кінця осені.

Тож аналітики заспокоюють нас усіх: начебто нічого «штормового» на валютно-кредитному ринку України до зими очікувати на слід. Проте, як і завжди, українці лишаються, як кажуть, сам на сам із своїм вибором — чи продавати, чи купувати долари та іншу валюту, чи вкладати свої кошти в банки або навіть і в «панчоху». Треба лише зробити правильний вибір.