ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

З керівниками відомств, агентств і держслужб у Миколи Азарова відбулася серйозна розмова про прискорення дерегуляції, тарифи ЖКГ та зарплатні борги

Реформи не роблять за чиєюсь забаганкою. Розпочавши з оптимізації своїх центральних органів, влада практично завершила адміністративну реорганізацію. Реформовано сам Кабінет Міністрів і його Секретаріат, ліквідовано галузеві управління. На зміну їм прийшов принцип фахового керування економічними процесами в державі.

І нині настав час відповідати за виконання раніше прийнятих рішень. Сувора й вимоглива розмова на розширеному урядовому засіданні стосувалася передусім звітності за постановою Кабміну від 5 січня поточного року. Особливо у тій частині, де йшлося про ліквідацію структур, створених для надання адміністративних послуг населенню, переведення рахунків державних підприємств до Держказначейства і спрощення регуляторних процедур у кожному відомстві. "Часу повертатися до доручень немає. Їх треба виконувати", - наголосив Прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Тарифний креатив" не пройде

За задумом ініціаторів адміністративних перетворень, нова конфігурація виконавчої влади повинна працювати, як годинник. Глава уряду вимагає від центру і місць налагодження повної координації у всіх сферах діяльності, зокрема у питаннях соціального захисту. Йдеться про гармонізацію і збалансування інтересів сторін. Інакше кажучи, уряд намагається розкрити місцевий потенціал шляхом децентралізації управління, збільшення повноважень регіональної влади, розвитку місцевого потенціалу та ініціативи. Але, з іншого боку, таке полегшення означає і більшу відповідальність.

На жаль, реалії далеко не завжди збігаються із добрими задумами. Яскравим прикладом цього слугує нещодавній прецедент із тарифами на житлово-комунальні послуги. Формувати їх доручили саме місцевим органам влади, справедливо вважаючи, що близькість до регіону позитивно позначиться на їх оптимізації. Проте не так сталося, як гадалося.

"Горе-чиновники почали закладати в тариф на водопостачання втрату 70% води в мережах. У тариф на прибирання прибудинкових територій - всі збитки і прорахунки ЖЕКів. І тому в різних містах тарифи відрізняються навіть не в рази, а інколи на порядки. Тариф на прибирання прибудинкових територій, наприклад, коливається від 17 копійок до 3,75 гривні на квадратний метр", - з болем констатував таку собі самостійність Микола Азаров.

Він доручив своєму профільному заступнику Віктору Тихонову докладно розібратися з подібними викрутасами і вжити суворих санкцій до чиновників, котрі допустили перекручення. Розроблювані сьогодні нормативи тарифоутворення будуть прозорими. А за наведений вище "тарифний креатив" Прем'єр пригрозив адміністративною і навіть кримінальною відповідальністю.

"Червона картка" боржникам

Другий місяць року було позначено хоч і невеличкою, але тривожною тенденцією - зростанням заборгованості із заробітної плати. Глава уряду чітко дав зрозуміти своїм підлеглим, що такий розвиток подій слід негайно припинити, поклавши відповідальність за це на віце-прем'єр-міністра -міністра соціальної політики Сергія Тігіпка і голів обласних адміністрацій: "Заборгованість із зарплати - це "червона картка" для кожного керівника міністерства і відомства".

Торкнувся Микола Азаров і наболілого питання вартості нафтопродуктів, зокрема бензину. Учасники ринку в переважній більшості вийшли за межі коридору, рекомендованого Експертно-аналітичною групою при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості. Звучить мотивація нібито про використання імпортованого пального, а коридор, мовляв, розраховувався для вітчизняного.

Відвертою брехнею глава уряду вважає заяви трейдерів про неможливість закупити українську продукцію на заводах-виробниках. Скажімо, минулого тижня державна компанія "Укргазвидобування" провела аукціон з продажу світлих нафтопродуктів за середньою ціною, значно нижчою за визначену ціновим коридором.

Проте, як стверджує Микола Азаров, жодна компанія, що продає імпортований бензин, не взяла в ньому участі. Чому? Бо їм набагато вигідніше завозити закордонну продукцію і отримувати надприбутки за рахунок необгрунтованого завищення цін. Цю політику, до речі, довів нещодавно Антимонопольний комітет.

Хоча досі й спостерігається тенденція до зростання обсягу імпорту, водночас у лютому вітчизняні нафтопереробні заводи збільшили виробництво пального на 20%, що не може не тішити напередодні посівної.

Бюджет приростає коштами

Згадавши про те, що на поточний рік припадає пік виплат за попередніми внутрішніми й зовнішніми боргами, Прем'єр нагадав: "Прикрашати стан справ насамперед не в інтересах уряду, але й посипати голову попелом немає жодних підстав". Бо загалом, на думку Миколи Азарова, підсумки й тенденції першого кварталу є позитивними.

Потроху набирають ходи базові галузі, зокрема будівельна. 6% зростання є в широкому розумінні вірною ознакою пожвавлення ділової активності: запрацювали гроші, активізується внутрішній ринок, формуються перспективні виробничі програми суміжних сфер.

"Головне, що відновлення економічного росту адекватно позначається на доходах державного бюджету, - повідомив Микола Азаров. - За підсумками І кварталу поточного року очікується збільшення надходжень до загального фонду держбюджету на 17 мільярдів гривень порівняно з першим кварталом 2010 року".

Відзначив він і щомісячне п'ятивідсоткове зростання економіки, і автоматичне виконання бюджету, і стабільність курсу гривні, і зростання на 13% внутрішнього товарообігу. Особливо гордий Прем'єр за автошляхи, яких збудовано близько тисячі кілометрів. За рік з'явилися довгоочікувані об'їзні дороги в Чернівцях, Луганську, Донецьку, Харкові, Сімферополі. У столиці запрацювали Дарницький залізнично-автомобільний міст і Жулянський шляхопровід. Нові транспортні магістралі звели у Рівному, Дніпропетровську, Лубнах тощо.

На цьому уряд зупинятися не збирається. Реформи в Україні спрямовані на подолання кількох застарілих і дошкульних проблем. Приміром, продуктивність праці у нас в 4 - 5 разів нижча, ніж у розвинених країнах Європи. При виробництві однієї одиниці продукції витрачається втричі більше енергії. Більшість заводів і сільгосппідприємств є відсталими, технологічно й фізично зношеними.

"За таких умов говорити, що ми можемо жити як в Європі, не доклавши надзвичайних зусиль для модернізації економіки, а також правової системи, соціальної сфери, - це означає цинічно обманювати людей і позбавляти їх реальної перспективи, - наголосив Микола Азаров, додавши: сусіди, які пройшли шлях реформ, вітають наш курс, в ефективності якого вони самі переконалися".

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

* Про внесення змін до Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" щодо розширення мережі дозвільних центрів (проект Закону);

* Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2011 році відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" (постанова Кабінету Міністрів);

* Про внесення зміни в додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. N 1298 (щодо оплати праці працівників бюджетної сфери) (постанова Кабінету Міністрів);

* Про заходи з підготовки та відзначення 66-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років (розпорядження уряду).