До урядовців Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звертався не опівдні, як завжди відбувається в Будинку уряду, а майже під вечір. До цієї зали члени Кабінету Міністрів прийшли безпосередньо із сесійної зали Верховної Ради. Саме тому цей захід відкривався іронічними інтонаційними акцентами Арсенія Яценюка: «Ми провели надзвичайно продуктивний день у парламенті».

Він нагадав, що протягом трьох тижнів урядовці разом із парламентаріями працювали над корегуванням бюджетних змін на 2016 рік. «Наша мета — досягти компромісу не для окремих фракцій Верховної Ради, а для країни. Всі питання, починаючи з державної підтримки для аграрного сектору країни та закінчуючи соціальними пільгами та стандартами, нами було узгоджено. Вкотре на рівні керівництва держави і народних депутатів. Але якось не виходить у членів парламенту усвідомити свою відповідальність перед країною.

Ми не дамо розвалити фінансову стабільність, зупинити фінансування армії, Національної поліції, не платити пенсії, зарплати, бо безвідповідальність парламентаріїв призведе саме до цього: до відсутності фінансування для шкіл, лікарень, фактично, до економічної катастрофи. Я цього не допущу!»

Такими словами глава уряду вкотре повторив, що Державний бюджет на 2016 рік має бути ухвалено. Вже стесано всі гострі кути у дохідній та видатковій частинах проекту закону. Тож позиція Прем’єра непохитна: «Якщо треба буде відзначати Новий рік у стінах Верховної Ради, там його і відзначатимемо. Ми знайдемо можливість, щоб члени парламенту підтримали проект кошторису і щоб країна мала бюджет у 2016 році. Санта-Клауса на 31 число я обіцяю. Однак не впевнений, що буде Санта, якщо бюджет не буде підтримано».

Арсеній Яценюк знову ж таки нагадав, що Україну підтримуватимуть її міжнародні партнери лише тоді, коли вітчизняний політичний клас, обраний на парламентських виборах, демонструватиме сильну політичну волю щодо змін і реформ у країні. «Коли світ бачитиме, що ми працюємо на зміни, а не на те, щоб усе лишилося так, як було раніше», — додав він.

Зміни в країні Прем’єр ототожнив зі змінами політичної відповідальності представників чотирьох політичних фракцій, представлених і в уряді. Одне слово, йдеться про всіх, хто несе відповідальність перед громадянами країни.

«Всі компроміси знайдено. Залишилося одне — натискати кнопки й голосувати. У нас до 31 числа ще є час, і ми його продуктивно використаємо на благо країни», — оптимістично резюмував Арсеній Яценюк.

Відтак він перейшов до роботи на місцях. В уряді з’явився навіть соціально-економічний рейтинг регіонів. У ньому прописано, хто з керівників областей працює якісно, а хто імітує зміни.

Докладніше про це розповідав віце-прем’єр-міністр-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він заявив, що попри дискусії, які тривають у Верховній Раді щодо змін у функціонуванні влади на місцях, регіони все ж почали ухвалювати свої бюджети розвитку. Дніпропетровська ОДА, наприклад, не чекала на ухвалення законопроекту про субвенції.

Загалом роботу в регіонах оцінювали за шістьма показниками, 64 напрямками та 27 індикаторами. Йдеться про економічну ефективність, інвестиційний розвиток, фінансову самоспроможність. Як формується бюджет у регіонах, як використовуються кошти на місцях — на ці питання відповіді урядовці мають також. Зокрема, у 2015 році місцеве самоврядування збільшило доходи на 43%. Це кошти платників податків. Тому їх слід використати на потреби ринку праці та на модернізацію об’єктів інфраструктури.

На розгляд Кабміну цього вечора виносилися й дві постанови, які, за словами Геннадія Зубка, «дадуть конкретну рекомендацію за функціями, що саме в ОДА має бути, як виконується центральна політика уряду та Президента на місцях». Та найбільше регіони очікують, як запевнив присутніх віце-прем’єр, на ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації у другому читанні.

Згідно з рейтингом, лідерами з нововведень є Дніпропетровська, Київська, Харківська та Вінницька області. А ось Тернопільщина, Донеччина та Луганщина пасуть задніх.