ЮВІЛЕЙ

За чверть століття фестиваль перетворився на бренд міста

У Черкасах відбувся 25-й Міжнародний му­зичний фестиваль «Черкаські джазові дні». На думку організатора що­річного заходу Сергія Крашеніннікова, за чверть століття існування джазовий фестиваль став брендом міста.

Він бере витоки ще з 70-х років минулого сторіччя, коли в обласному центрі популярним був ансамбль «Зелений вогник», який нерідко виконував наближені до джазу композиції. Перехопивши естафету «бунтарського мистецтва», місцеві джазмени створили свій джаз-клуб. Поступово виступи музикантів ставали дедалі популярнішими. Ідея запрошувати зірок джазу зіншихміст, а потім і з інших країн визріла поступово. Гості вносили нові відтінки в щорічні зібрання, які й назвали фестивалями. Вже третій масштабний джазовий захід мав міжнародний статус.

Викладачка зі Львова Лариса Руденко підкорила черкаських глядачів чудовим співом. Фото Юрія ЛАБАЯ

Фестиваль розвивається. Тепер його організатори мало переймаються географією учасників, хоч за всі роки їх перебувало тут безліч із багатьох країн світу. На першому плані, за словами Сергія, — естетичний критерій, за яким і запрошують виконавців.

Серед учасників фестивалю — московський музичний колектив «PoZ.oR.». Як розповів музикант колективу Кирило Кухаренко, проект «PoZ.oR.» — це «поєднання класичного звучання струнного квартету, схожих на латину гітарних ритмів та хуліганського вокалу зрізножанровимрепертуаром: від рокових і джазових композицій до переробленого«російського шансону».

Як ізавжди, на високій ноті звучав виступ учасника багатьох джазових фестивалів біг-бенду Черкаського музичного училища під керівництвом саксофоніста Миколи Євпака. Підкорила своїм неперевершеним співом лауреат численних джазових фестивалів, кандидат педагогічних наук Лариса Руденко зі Львова, якій склали достойний супровід тріо джазових майстрів Аркадій Орєхов, Сергій Горбачов і Дмитро Данилишин.

Гітара в руках відомого в світі українського гітариста народного артиста України з Сімферополя Енвера Ізмайлова і плакала, й сміялася, примушуючи глядачів радіти й сумувати разом із нею.

Музиканти з Києва, Черкас, Сум, Дніпропетровська, Львова, Херсона, Сімферополя,Севастополя, Москви та з польського міста Тарнув внесли чимало цікавого вджазові дні, перетворивши їх насправжнєсвято неповторної музики.

І хоч, як стверджують фахівці, Україна перебуває на периферії джазового світу, завдяки черкаському фестивалю вона долучилася до світових джаз-течій. Приємно, що в Черкасах чітко простежується молодий, але перспективний джазовий рух, який у майбутньому має всі шанси стати помітним і на міжнародному рівні.