БЕЗПЕКА

МНС непокоїть протипожежний стан на Черкащині

У кожній області є свої «болячки», які потрібно усунути, аби запобігти надзвичайним ситуаціям. Чи справляються з цим завданням відповідні служби Черкащини? 

Повінь — як сніг на голову?

Недавня повінь, що сталася внаслідок великих злив, засвідчила: в області є над чим працювати. Зокрема, через аварійний стан каналізаційних мереж були підтоплені численні населені пункти.

Невирішеними питаннями залишаються зсуви ∂рунту, розмивання берегових смуг у місцях водозаборів на Дніпрі, перезатарювання непридатних для використання пестицидів та агрохімікатів, численні підтоплення. Де гарантія, що незабаром не буде нової повені? Тим часом, як засвідчила недавня міністерська перевірка, найменш готові до таких випробувань захисні споруди у місті Черкаси та в Черкаському районі.

В області чимало змінилося останнім часом у плані готовності до запобігання надзвичайним ситуаціям. Вирішено, приміром, чимало питань, які не потребують великих затрат. Проте там, де потрібні певні капіталовкладення, зрушень фактично немає. Особливо турбує протипожежний стан.

Перевірка  показала...

Фахівці управління МНС у Черкаській області разом з місцевими органами влади недавно здійснили перевірки протипожежного стану 150 об’єктів, 73 з яких належать Міністерству охорони здоров’я, 44 — Міністерству освіти і науки, молоді та спорту, 33 підпорядковуються Міністерству соціальної політики. Фактично на всіх інспектори виявили типові недоліки, що стосуються автоматичних систем виявлення та повідомлення про пожежу, електричного господарства, шляхів евакуації та забезпеченості первинними засобами пожежогасіння.

Зокрема, на об’єктах охорони здоров’я фахівці державного пожежного нагляду запропонували усунути 1782 недоліки. Водночас працівники МНС зазначають, що 196 їхніх пропозицій з часу минулої перевірки залишились невиконаними. 27 об’єктів потребують обладнання установками пожежної автоматики, на 38 такі системи змонтовані, проте несправні. Жоден з об’єктів не виведений на централізовані пункти пожежного спостереження. На трьох протипожежне водопостачання відсутнє, на 11 — у неробочому стані. Понад половину закладів не мають достатньої кількості вогнегасників.

У ході перевірки за порушення та невиконання правил пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 65 посадовців. На керівників, які не виконують своїх обов’язків з гарантування пожежної безпеки, готують подання з пропозицією усунути від займаних посад.

І все-таки Черкащину міністерська комісія оцінила як «обмежено готову» до запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій. Кажуть, на тлі інших регіонів України це досить високий результат. Однак чи легше від того тим, хто може постраждати від подібної «готовності»?

Все вирощене  зберегти

Розпочавши жнива на два-три тижні пізніше, ніж торік, хлібороби Черкащини змушені підвищувати інтенсивність зернозбиральних робіт. А це тягне за собою підвищений ризик виникнення надзвичайних подій, зокрема пожеж. Тому спеціальні мобільно-оперативні групи управління МНС України в області активно працюють у кожному районі.

Завдяки застережним та профілактичним заходам сьогодні жнивна кампанія на Черкащині проходить організовано, надзвичайних ситуацій не виникає. Не було пожеж зернових і в минулому році. Проте то тут, то там у минулі роки таки траплялися загоряння, які завдяки оперативності пожежників швидко ліквідовували.

На жаль, їдучи жнивними полями області, нерідко помічаєш дим. Досить часто керівники сільгосппідприємств дозволяють випалювати стерню, суху траву та пожнивні залишки. Порушуючи правила пожежної безпеки, вони таким чином потрапляють під дію Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Виправдовуючи свої дії заощадженням коштів, не всі замислюються над тим, що у довгостроковій перспективі економічний ефект від випалювання стерні доволі сумнівний. Агрономи знають, що разом зі стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б значно підвищити врожайність у наступні роки. Крім того, застосовуючи відкритий вогонь, аграрії в подальшому дуже часто не в змозі його контролювати, що призводить до масштабних пожеж на полях області.

При сильному вітрі полум’я може перекинутись на інші лани, де врожай ще не зібрано. Приборкати таку пожежу дуже складно. Нерідко для цього доводиться залучати, крім місцевих пожежних команд, сили державних рятувальних підрозділів.

Проте постійний контроль та профілактика, як зауважують рятувальники, зводять ризики до мінімуму і дають упевненість, що все зібране збіжжя буде надійно збережене.

МНС РЕКОМЕНДУЄ

Якщо ви опинилися в осередку пожежі:

  • не панікуйте й не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте лінію вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом; 
  • з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню; 
  • якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, увійдіть у водойму або накрийтеся мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі — повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом або шматком будь-якої тканини; 
  • гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим грунтом та затоптуючи ногами, будьте обережні у місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися й травмувати вас; 
  • під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу; 
  • особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тож пересувайтеся, по можливості перевіряючи палицею глибину пласта, що вигорів; 
  • після виходу з осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію і пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі. 

У всіх випадках, якщо ви у змозі, викличте пожежну команду (телефон — 101).