НЕ ПО-ЛЮДСЬКИ

 Через заборону знеболюючого кетаміну чотирилапим пацієнтам відмовляють в операціях

Ще місяць тому у ветеринарних клініках стояли черги. Тепер у коридорах майже порожньо. Але не через те, що тварини перестали хворіти. Просто знеболюючий препарат під назвою "кетамін" внесли в перелік наркотичних речовин і заборонили анестезію. Кабінет Міністрів своєю постановою від 5 січня 2011 року включив кетамін у список психотропних речовин, обіг яких обмежується.

Щоб застосувати в лікувальній практиці препарати із вмістом кетаміну, лікарям відтепер потрібно одержати додаткову ліцензію на діяльність, пов'язану з обігом наркотичних засобів і психотропних речовин. Та її видають лише юридичним особам, а таких - одиниці. Також слід переобладнати приміщення, встановити сейфи й грати на вікнах. За попередніми підрахунками, як вважають ветеринари, заповітний папірець обійдеться щонайменше в 50 тис. грн, а для маленьких клінік це неабиякі гроші.

Тож лікарі-айболиті розгублені. Адже більшість із них працює офіційно, вони купували кетамін відповідно до правил, вели сувору звітність. Проте зараз їх поставили перед вибором: або практикувати нелегально, ризикуючи наразитися на кримінальну відповідальність, або відмовляти тваринам у медичній допомозі.

- Нині йде жорстокий експеримент над тваринами, - вважає голова Асоціації фахівців ветмедицини Оксана Рудь. -Рівноцінних кетаміну препаратів в Україні немає. А якби ветлікар в Європі заявив, що оперуватиме, застосовуючи препарат, який лише знерухомлює, але не знеболює, його б дискваліфікували за жорстоке поводження з тваринами. До речі, в жодній країні Європи лікарі, в тому числі й ветеринарні, не повинні брати ліцензію на придбання наркотиків. Вони мають лише ліцензію на ветеринарну практику.

Чому ж кетамін потрапив в опалу? Як завжди, подібні ситуації обростають чутками, і окрім офіційної версії (боротьба з незаконним обігом наркотиків) з'явилися інші. Наприклад, фахівець однієї з одеських ветеринарних клінік повідомив кореспонденту "Урядового кур'єра" на умовах анонімності, що незабаром в Україні з'явиться новий препарат, який зареєструє один із нардепів і таким чином стане монополістом на ринку. Йдеться про золітіл", який нібито давно і з успіхом використовують ветеринари Європи. Чи справді українські коти й собаки стали жертвами фармацевтичного лобіювання?

Асоціація фахівців ветмедицини, яка першою кинулася на боротьбу за кетамін, цю версію заперечує..

- Попри те, що золітіл - препарат французький, самі французи у 80% оперативних втручань використовують саме кетамін, - роз'яснює Оксана Рудь. - Чому? Бо кетамін має певні переваги перед іншими препаратами. Він містить дві важливі складові (анестетик і анальгетик), майже не має побічних ефектів і дає набагато менший відсоток смертності при застосуванні. І, що важливо як для ветеринарів, так і власників тварин, доступний за ціною.

Не відповідають дійсності й заяви, які поширили деякі ЗМІ, що в більшості країн Європи кетамін заборонений. Ось витяги з листа, який надіслав до Асоціації фахівців ветмедицини президент Ордена ветеринарів Франції Мішель Босьє: "Ветлікарі у Франції застосовують кетаміновмісні препарати для анестезії. Вони доступні для кожного, хто має ліцензію на ветеринарну практику та на хірургічне лікування тварин. Умови зберігання кетаміну у ветеринарній клініці чи кабінеті суворо регламентовані".

Чому ж тоді заборонили кетамін в Україні? Фахівці схиляються до думки, що це був не зовсім продуманий крок.

- Ми вносимо пропозицію про відстрочення набуття чинності постанови на 150 днів, - заявив на прес-конференції перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Аніщенко. -Потрібно сім разів відміряти і один раз відрізати. Помилки трапляються, та це зроблено не спеціально. У всіх країнах обмежується обіг наркотиків, аби попередити можливість їх використання не за призначенням.

Така відстрочка, за словами першого заступника голови Держветслужби Володимира Горжеєва, потрібна, щоб обговорити і потім прийняти правильне, зважене рішення, щоб не страждали ні люди, ні тварини.

Та зараз страждають і ті, й інші. Більше того - власники хвостатих і вухатих у паніці. Тільки уявивши, що їхнього хворого Барсика або Рекса будуть різати без жодного знеболення, господарі отримують справжній стрес. Щоправда, останніми днями справа начебто зрушила з мертвої точки.

- Я бачила доручення віце-прем'єра Миколи Азарова, -говорить Оксана Рудь. - У ньому йдеться про відстрочення введення норми про обмеження обігу кетаміну. Крім того, ліцензію зможуть отримувати не тільки юридичні, а й фізичні особи. Ми сподіваємося, що це рішення буде ухвалено наступного тижня.

А поки що власники тварин бережуть своїх улюбленців, як зіницю ока. Навіть на прогулянку виходять менше, щоб лиха не сталося. Тепер у ветлікарні рани хвостатим пацієнтам можуть тільки обробити маззю. Важче з тими, кого треба стерилізувати. Від таких операцій ветеринари категорично відмовляються. Як наслідок, кажуть у товаристві захисту тварин, росте кількість бездомних чотирилапих.