Моя мати проживала до вересня 1986 року в зоні гарантованого добровільного відселення (3 зона). Має посвідчення потерпілої від Чорнобильської катастрофи 3 категорії. Згідно зі ст. 55 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється особам, які постійно проживали у забруднених зонах з моменту аварії по 31 липня 1986 року.

На початку листопада 2012 року матері виповнилось 52. Страховий стаж — понад 30 років. Хочу дізнатися: чи може моя мати піти на пенсію достроково? Тобто, з огляду на Закон «Про заходи  щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» у скільки років мама має право піти на пенсію?

І. КОЛЯДА,
м. Чернігів

Владислав МАШКІН,
директор департаменту
пенсійного забезпечення ПФ:

— Відповідно до статті 55 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — закон) право на пенсію із зниженням пенсійного віку мають потерпілі від Чорнобильської катастрофи, зокрема особи, які станом на 01.01.1993 року постійно проживали чи постійно працювали не менше трьох років у зоні гарантованого добровільного відселення. Для таких осіб пенсійний вік зменшується початково на 3 роки та на 1 рік за кожні 2 роки проживання (роботи), але не більше 6 років.

Початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначених зонах з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період.

Як зазначається у вашому зверненні, ваша мати проживала в зоні гарантованого добровільного відселення до вересня 1986-го (з 26.04.1986 року це становить 5 місяців). Тобто не виконана вимога статті 55 закону щодо проживання на вказаній території не менше трьох років (станом на 01.01.1993 р.).

З огляду на вищевикладене, права на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку ваша мати не має.