Нещодавно в «Урядовому кур’єрі» прочитала роз’яснення, що за законом працівники культури мають право вийти на пенсію за вислугу років раніше настання фактичного пенсійного віку, відпрацювавши у цій галузі повних 25 років. Я працюю у сільській бібліотеці вже понад цей термін. Проте за станом здоров’я хочу піти на заслужений відпочинок. Адже запалення хребців повсякчас загострюється, і мені дуже важко боротися з цією недугою. Я працюю завідувачем бібліотеки-філіалу в сільській місцевості, яка підпорядкована Міністерству культури.

 То чи можу я вже зараз вийти на пенсію, не чекаючи, доки мені виповниться 55 років?

Г. БЕРЕЖНА,
с. Пушкіно Закарпатської обл.

Микола ШАМБІР,
директор Департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики:

— Відповідно до статті 51 Закону «Про пенсійне забезпечення» пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право  на пенсію за віком.

Зокрема відповідно до пункту «е» статті 55 Закону «Про пенсійне забезпечення», працівникам освіти пенсії за вислугу років призначаються незалежно від віку та  за наявності спеціального стажу роботи 25 років за Переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 04.11.1993 року № 909 (зі змінами відповідно до постанови Кабміну від 26.09.2002 року № 1436).

Цим переліком  передбачено, що таке право мають завідуючі і бібліотекарі бібліотек як системи освіти.