Моє дитинство припало на часи Великої Вітчизняної війни. А в юності, у 1954 році, я проходив військову службу на території Німеччини. Хочу дізнатися: чи маю  право отримати статус учасника бойових дій ВВВ?

Олексій ПРУДНІКОВ,
м. Ніжин, Чернігівська обл.

Костянтин МИХАЙЛІЧЕНКО,
т. в. о. начальника
управління
оборонного планування штабу
Командування Сухопутних військ
Збройних сил України:

— Комісії з питань розгляду матеріалів про визначення учасників бойових дій, які діють при обласних, Київському міському військових комісаріатах, приймаючи рішення стосовно громадян, які виконували інтернаціональний обов’язок на території інших країн, керуються вимогами пункту 2 статті 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в редакції від 22.12.1995 року, яким визначено, що до учасників бойових дій належать учасники цих дій на території інших країн — військовослужбовці Радянської армії, Військово-Морського флоту, Комітету державної безпеки, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ колишнього Союзу РСР (включаючи військових та технічних спеціалістів і радників), працівники відповідних категорій, які за рішенням уряду колишнього Союзу РСР проходили службу, працювали чи перебували у відрядженні в державах, де в цей період тривали бойові дії, і брали участь у бойових діях чи забезпеченні бойової діяльності військ (флотів).

Постановою Кабінету Міністрів від 08.02.1994 року №63 «Про організаційні заходи щодо застосування Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» затверджено перелік держав і періодів бойових дій на їх території (далі — перелік).

Так, відповідно до чинного законодавства України, обов’язковою умовою для отримання особою статусу учасника бойових дій є її участь у бойових діях чи забезпеченні бойової діяльності військ на території країни, яку включено до вказаного переліку. Водночас колишню Німецьку Демократичну Республіку, на території якої ви проходили військову службу, до переліку держав, на території яких тривали бойові дії, не зараховано.

Отже, можливості встановлення вам статусу учасника бойових дій відповідно до умов законодавства України нема, оскільки для цього немає правових підстав.