Я - полковник у відставці, інвалід Великої Вітчизняної війни ІІ групи, чорнобилець І категорії. Звільнений зі Збройних сил України з правом носити форму. Я був, є і буду військовим офіцером. Жоден чиновник не має права позбавити мене офіцерського звання - лише суд.

Тож хочу запитати у представників Міністерства оборони, чому військовим пенсіонерам не перерахували пенсії з грудня минулого року, коли розмір грошового забезпечення військовослужбовців-офіцерів підвищився з 10 до 55%?

Олекса ШИЯН,
 м. Київ

Ігор БАТОРШИН,
начальник відділу забезпечення та контролю
соціальних виплат Департаменту фінансів Міноборони:

- Згідно зі статтею 9 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" розміри грошового забезпечення військовослужбовців визначаються Кабінетом Міністрів, тому перерахунок пенсій можливий лише в разі прийняття урядом рішення про підвищення грошового забезпечення військовослужбовців.

18 жовтня 2010 року Кабінет Міністрів прийняв постанову N 969 "Про перерозподіл бюджетних призначень на 2010 рік та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України", якою встановлене додаткове призначення на видатки споживання, у тому числі на грошове забезпечення військовослужбовців Збройних cил - 72,8 млн грн.

Ці кошти наказом Міністерства оборони від 05.11.2010 р. N 576 спрямовані на підвищення з 1 листопада 2010 року (перша виплата в грудні) розміру премій до 55% посадового окладу (замість 10%) офіцерам та до 70% -військовослужбовцям за контрактом (замість 35%), що дозволило підвищити грошове забезпечення в середньому на 20%.

Відповідно до законодавства, збільшення щомісячного преміювання не впливає на перерахунок раніше призначених пенсій.