Я вдова шахтаря, отримую пенсію у зв’язку із втратою годувальника. Маю дочку — інваліда І групи з дитинства, яка також перебуває на пенсії батька.

Мій чоловік помер від травми, яку отримав на шахті. І тому з 2011 року нас перевели на пенсію у зв’язку із травмуванням годувальника. Вона стала меншою на 47 гривень. А індексацію давали лише раз на рік відтоді.

Як знаю, торік у травні збільшували пенсії шахтарям і вдовам загиблих чи померлих шахтарів. Але нам з дочкою відмовили, хоч мали додати по одному прожитковому мінімуму. Пенсійний фонд мотивував тим, що начебто ми чотири рази на рік отримуємо індексацію.

Але я отримала у 2011-му індексацію один раз — 30 гривень. Пенсія була 1222 гривні. А у 2012-му пенсія стала 1360 гривень. І це вся індексація за два роки?

Тож прошу пояснити, чи правильно нам із дочкою нараховують пенсію. А то ми всіх нюансів не знаємо і підозрюємо, що нас просто обдурюють.

О.ТОРОХТУНОВА,
м. Первомайськ Луганської обл.

Тетяна НІКІТІНА,
начальник управління пенсійного
забезпечення ГУ Пенсійного фонду України
в Луганській області:

— Згідно з пунктом 8 статті 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсії у зв’язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, призначаються відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

До запровадження вищевказаного пенсійного забезпечення такий вид пенсії призначається за раніше чинним законодавством, тобто за Законом «Про пенсійне забезпечення». Згідно зі статтею 44 цього закону, пенсія призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї в розмірі 30% заробітку годувальника.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 26. 03. 2008 року № 265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян», у разі, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога в сумі, що її не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму.

Відповідно до пункту 5 зазначеної постанови, щомісячна державна допомога встановлюється з 1 квітня 2008 року і переглядається у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність.

У разі збільшення прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, органи, що виплачують доплату до пенсії, здійснюють перерахунок її розміру з дати встановлення нового розміру прожиткового мінімуму.

Відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік, мінімальний розмір пенсій визначається, виходячи із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 01. 01. 2012 року, — 822,00 гривні, з 01. 04. 2012 року — 838,00 гривні, з 01. 07. 2012 року — 844 гривні.

Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці» передбачено, що члени сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, яким призначено пенсію у зв’язку із втратою годувальника, мають право на встановлення доплати до пенсії у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність.

За інформацією управління Пенсійного фонду в місті Первомайську, до квітня 2011 року ви отримували пенсію із втрати годувальника, обчислену за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (документів, що підтверджують причинний зв’язок смерті чоловіка з травмою, отриманою на виробництві, не було в пенсійній справі).

Із квітня 2011 року пенсію у зв’язку із втратою годувальника, смерть якого настала внаслідок нещасного випадку на виробництві (ви надали документи, які підтверджують причинний зв’язок смерті чоловіка з виробничою травмою, отриманою у 1988 році), перерахували за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення». У зв’язку з перерахунком розмір пенсії змінився (з 1269,30 гривні до 1222,40 гривні). Переплата пенсії за минулий час не утримувалась.

Для забезпечення послідовного впровадження державної соціальної політики щодо підвищення стандартів життя Кабінет Міністрів прийняв постанову від 23 квітня 2012 року № 327 «Про підвищення соціального захисту населення», якою передбачено проведення перерахунків з осучаснення заробітної плати для пенсій, призначених згідно із законами «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Пенсії, призначені відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення» (одержувачем якої ви саме є), цьому перерахунку не підлягали.

Щодо індексації пенсійних виплат повідомляю, що за період з 01. 10. 2011 року по 28. 02. 2013 року вам не нараховувалась індексація.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26. 03. 2008 року № 265, пенсії, про які є інформація щодо отримання страхових виплат з Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, індексації не підлягають. У вашій пенсійній справі є лист відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання в місті Кіровську від 18. 03. 2011 року № 02/643-644 про перебування на обліку та одержання вами страхових виплат.

Обчислення пенсії у зв’язку із втратою годувальника вам та вашій доньці провело управління Пенсійного фонду в місті Первомайську з дотриманням вимог чинного законодавства.