ВІДПУСТКА

«Урядовий кур’єр» дослідив, які новації чекають на туристів під час поїздок за кордон

Якщо сьогодні на дзвінок   мами ви відповіли по-офісному сухо, від кабінетної задухи не рятує жоден кондиціонер, а дощі набридли як гірка редька, мабуть, час у відпустку. Ось тільки статистика свідчить, що більшість із нас ще не звикла перейматися проблемами відпочинку заздалегідь, або просто не має змоги спланувати його принаймні на місяць наперед.

Не секрет, що тим, хто має фінансову змогу відпочити за кордоном, часто-густо псують настрій труднощі з отриманням дозволу на в’їзд. Оформлення візи —процес і нервовий, і тривалий: потрібно збирати документи, оббивати пороги посольства, бронювати тур.

Тут і стане в пригоді альтернативний варіант — виявляється, попри справедливе нарікання на упередженість до власників паспортів із тризубом, перелік країн, які ми з вами, українці, можемо відвідувати без попереднього отримання згоди у посольствах, істотно розширився.

Звичка — друга натура

Найчастіше зі словом «безвізовий» асоціюються єгипетські або турецькі курорти. Хоч би хто що  казав про добробут наших співвітчизників, та іноді складається враження, що більшість наших там уже бували.

Зазначимо, що цьогоріч Єгипет ще подешевшав. Революція внесла свої корективи і в туристичний бізнес: збитки перевищили мільярд доларів. Аби хоч якось компенсувати втрати, протягом сезону потенційним туристам пропонуватимуть чималі знижки, а отже, тиждень відпочинку у хорошому готелі в розпал сезону обійдеться на 20—30% дешевше, ніж торік.

Водночас з єгипетських та лівійських подій поспішають скористатися країни, де політичний ризик поки що не впливає на туристів. Зокрема турецькі готельєри не приховують намірів завищувати вартість відпочинку на 10-15%. Вони дедалі голосніше заявляють про намір скасувати систему «все включено», бо, кажуть, багатий шведський стіл спустошує значно менша кількість клієнтів.

Нова Європа рахує наші чайові

Приміром, Хорватія — улюблене місце відпочинку українських громадян, які, відкривши для себе цю країну, їдуть туди дедалі частіше, розраховує істотно збільшити прибутки. Адже минулого року у цій країні відпочило понад півсотні тисяч українців, що майже вдвічі більше, ніж було на Адріатичному узбережжі позаторік.

Хорватія і Македонія вже традиційно анулювали візи на літній період. Українці не створюють проблем, стверджує офіційний Загреб. А це означає, що практику може бути подовжено.

Нагадаємо, що у квітні візи для українців на перебування терміном до 30 днів скасували Боснія і Герцеговина. Ще раніше дозволила приїздити на 90 днів без віз Чорногорія. Нині на ратифікацію парламентами двох країн чекає угода про безвізовий режим між Україною і Сербією.

І на «безхмарний» відпочинок може впасти тінь

Насправді так звані безвізові режими бувають різними. Умовно полегшену процедуру можна розділити на три частини. Перша — це власне відсутність вимоги про оформлення візи. Тобто, якщо ви маєте закордонний паспорт і певну суму грошей, усі інші формальності вас не обходять. «Проштампувалися» на митниці і — ласкаво просимо!

Другий варіант можна назвати умовно безвізовим. Офіційна перепустка до країни все одно потрібна, однак отримати її досить просто: потрібну відмітку вам поставлять майже біля трапа літака.

Нарешті третій варіант безвізового в’їзду до країни можна назвати просто полегшеним. Відкритий доступ до країни обмежений певним терміном (як правило, від 30 до 90 діб) або періодом (літній сезон). Приміром, в Ізраїлі без візи можна провести не більше 90 днів упродовж півріччя.

Ми вже розповідали про переваги безвізового в’їзду, зафіксовані взаємною угодою між Україною та Ізраїлем, яка набула чинності 9 лютого цього року.

Цікаво, що після прильоту до країни в закордонний паспорт ставиться штамп про прибуття. Туристам, які збираються після Ізраїлю відвідувати арабські країни (Окрім Єгипту та Йорданії), штамп про прибуття ставити небажано. Для цього треба завчасно повідомити прикордонника, заповнити відповідну форму і попросити проставити штамп до неї. Бланк зі штампом залишається у вас як підтвердження перебування в країні.

До речі, безвізовий режим не є гарантією в’їзду до Ізраїлю, оскільки остаточне рішення про це приймає прикордонна служба.

Маєш квиток — отримаєш візу

А ось про безвізовий режим між Україною і ЄС на період Євро-2012 нині не йдеться. Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін зазначив, що масове переміщення вболівальників з України до Польщі можливе лише починаючи з півфіналів, бо групові матчі команди-господарі грають на своїх полях. А оскільки квитки іменні, то можна буде спрогнозувати, як багато людей мають намір перетнути кордон.

Тож нині Україна і Польща ведуть перемовини про спрощення технічних процедур. Сподіваємося, що для отримання візи достатньо буде показати квиток на матч.

ДОВІДКА «УК»

Безвізові й умовно візові країни для українців: Азербайджан, Антигуа і Барбуда, Албанія, Вірменія, Бангладеш, Барбадос, Білорусь, Болівія, Боснія і Герцеговина, М’янма, Буркіна-Фасо, Бурунді, Гаїті, Гватемала, Гренада, Грузія, Домініка, Домініканська республіка, Джибуті, Єгипет, Замбія, Йорданія, Іран, Коста-Рика, Кабо-Верде, Казахстан, Камбоджа, Кенія, Киргизстан, Коморські острови, Кувейт, Острови Кука, Лаос, Ліван, Маврикій, Мадагаскар, Македонія (до 15.10.2010г.), Малайзія, Мальдіви, Мікронезія, Молдова, Монголія, Намібія, Непал, Нікарагуа, Об’єднані Арабські Емірати (процедура отримання візи в аеропорту вкрай складна), Парагвай, Перу, Росія, Сальвадор, Самоа, Сейшели, Сербія, Сирія Таджикистан, Таїланд, Танзанія, Туніс, Туреччина, Уганда, Узбекистан, Фіджі, Хорватія, Чорногорія, Шрі-Ланка, Еквадор, Ямайка.