ЗАКОН

Органи прокуратури Тернопілля лише за січень порушили 10 кримінальних справ за недотримання земельного законодавства

Створюється враження, що останнім часом на Тернопільщині виник якийсь своєрідний свербіж серед посадових і службових осіб - норовлять "підзаробити" на незаконному виділенні земельних ділянок. Таких охочих до легкої наживи лише торік і першого цьогорічного місяця назбиралося майже півсотні. Проти них порушили кримінальні справи. Власне, кожен п'ятий хабар, який зафіксували правоохоронці, - за землю. Ця сфера в області є особливо кримінальною.

Липкі руки

"Як радісно тебе загрібати докупи, в одні руки. Приобрітав би тебе без ліку", - це так марив землею класичний літературний герой Калитка. Нині бажаючих придбати земельну ділянку теж чимало. Але водночас одразу ж знаходяться люди, які, нехтуючи Законом, шукають утіхи в отриманні хабара. Ледь уже не звичними стають у пресі повідомлення з прокуратури області про зловживання та злочинні схеми, в які вплелися посадові й службові особи органів державної влади та місцевого самоврядування.

Торішньої осені, скажімо, прокурор області порушив кримінальну справу щодо одного із сільських голів Заліщицького району за фактом вимагання та отримання хабара. Як з'ясувала тоді дослідча перевірка, до цього посадовця звернувся мешканець райцентру з проханням виділити для використання з підприємницькою метою три гектари землі. Очільник села пообіцяв посприяти йому навіть у виділенні земельної ділянки біля річки, але, звісно, за такі "турботи" треба було "віддячити", тож вимагав 35 тисяч доларів США. Дбаючи про власну безпеку, запропонував, аби бізнесмен вручив йому грошовий "подарунок" через посередницю. Підприємець згодом на узбіччі автодороги передав для нього через жительку одного із сіл 190 тисяч гривень хабара. У листопаді цю справу скерували до суду.

Надто обережним виявився і один із сільських голів Теребовлянського району. З'ясувалося, що якось до нього звернувся приватний підприємець і попросив надати 10 гектарів землі для ведення садівництва. Ця ділянка належала до земель запасу, тож бізнесмену було потрібне відповідне рішення сільради. "Винагороду" за потрібний документ ласий на чуже керівник визначив у 15 тисяч гривень. Цікаво, що суму просив не готівкою, а через перерахування на платіжну картку. До оборудки він навіть долучив двох "партнерів". Та дарма, правоохоронці викрили хитрий задум спритника в отриманні хабара.

Наприкінці січня прокуратура Борщівського району порушила кримінальну справу за фактом незаконного вилучення з власності двох селянських спілок 293 гектарів землі. Правоохоронці стверджують, що таку сумнівну оборудку зорганізував один із сільських голів. Він не зважив на земельне законодавство, підробив протокол рішення загальних зборів пайовиків про їхню добровільну відмову від земельних ділянок. Відтак йому вдалося прийняти рішення сесії про переведення ділянок у землі запасу сільради. У такий спосіб посадовець зміг віддати земельні ділянки разом з господарськими будівлями фізичним та юридичним особам для ведення комерційної діяльності. Якої матеріальної шкоди завдали такі діяння? Наразі - понад вісім мільйонів гривень. Розслідування триває. Як і щодо факту в Бучацькому районі незаконного вилучення із земель лісового фонду понад 1,2 гектара з подальшою передачею їх для будівництва гаражів приватним особам. Такі дії спричинили державі збитків на понад 260 тисяч гривень.

Легка нажива з тяжкими наслідками

Уже з наведених кількох прикладів видно, що в порушенні земельного законодавства посадові та службові особи в області діють типово. Йдеться про підробку рішень сесій відповідних місцевих рад, незаконне виділення земельних ділянок за певну "винагороду", різницю хіба становлять розміри ділянок і сума хабара. Більше того, навіть чинячи правомірні дії, деякі очільники вимагають таки дати на руку. Але легка нажива завжди має тяжкі наслідки.

- Які заходи органи прокуратури проводять, аби запобігти подальшим незаконним діянням чиновників у земельних питаннях? - запитав у прокурора Тернопільської області Івана Мельничука.

- Торік у сфері земельних правовідносин органи прокуратури області порушили 36 кримінальних справ. Це втричі більше, ніж 2009 року. До суду передали 20 справ. Про всі ці факти засоби масової інформації повідомляли докладно. Та, схоже, деякі посадові та службові особи не хочуть зважити на чужі помилки й надалі граються у незаконні дії. Лише цьогорічного січня виявили 10 нових кримінально караних діянь у цій царині.

Органи прокуратури активно проводять перевірки дотримання земельного законодавства. У січні, скажімо, цікавилися землями закладів освіти. З'ясували, що понад 85 відсотків від їх загальної площі використовують без правовстановлюючих документів. Маємо запобігти незаконному відчуженню таких ділянок. Тож внесли подання на адресу першого заступника голови облдержадміністрації з вимогою вжити заходів, аби освітні заклади оформили на них право власності. Постійно також вивчаємо документи, які приймають органи місцевого самоврядування із земельних питань. Минулого місяця внесли понад 30 протестів на їх незаконні рішення".