ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ
 

Предметне реагування на критичні публікації в ЗМІ і звернення громадськості стає одним із пріоритетів нинішньої влади
 

Уряд намагатиметься посилити інформаційно-роз'яснювальну роботу з боку міністерств і відомств. Це має стати новим критерієм ефективності роботи, - таке завдання поставив перед підлеглими Прем'єр-міністр Микола Азаров, доручивши Секретаріату Кабміну розробити проект відповідного рішення.

"Ми не повинні дозволяти керівникам ховатися від громадянського суспільства, ігнорувати публікації в пресі, - чітко наголосив глава уряду. - Водночас, я не дозволю бути такими собі "хлопчиками для биття" і мовчки зносити неправдиві звинувачення та перекручування фактів, дискредитацію нашої політики. Уряду немає чого ховати і немає чого боятися. Треба бути відкритими й енергійними в інформаційному просторі. Без цього необхідні реформи не здійснити".

Запас фінансової міцності

Микола Азаров прозвітував перед журналістами про деякі пункти виконання державного бюджету за 2010 рік, які виявилися досить втішними на тлі отриманої від попередників спадщини. До слова, європейські країни, які спіткала подібна доля, не змогли подолати проблеми без допомоги ЄС.

Одним із досягнень вважається дотримання задекларованого бюджетного дефіциту і розрахунки з усіма державними боргами. Для цього було запозичено рівно стільки коштів, скільки було потрібно для погашення дорогих попередніх кредитів. Ставка запозичень зменшилася майже вдвічі - до 10%.

Прогнозні показники перевищило й зростання реального ВВП - 4,1%. Вдвічі більше очікуваного (на рівні 11%) став і приріст обсягів промислового виробництва. На 23% доходи бюджету перевищили показники 2009 року, сягнувши 257 млрд грн. Загальний фонд узагалі приріс на 32,5%, і становив 207,5 млрд грн. Це дало Миколі Азарову право стверджувати, що державний бюджет 2010 року виконано на 100,8%.

Так само зросли й касові видатки з державної скарбниці. Вони становили близько 304 млрд грн, що на чверть, або на 61 млрд грн більше, ніж у позаминулому році. Особливо тішить Прем'єра стовідсоткове фінансування захищених статей і пріоритетних видатків загального фонду, на що було витрачено 228 млрд грн.

"У повному обсязі виконано вимоги Закону України "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати", - бадьоріше від звичайного звучав голос Миколи Азарова. - Базові соціальні стандарти підвищено в середньому на 24% (при показнику інфляції 9,1%) і забезпечено зростання реальної заробітної плати на 10,2%, тобто темпами дещо більшими, ніж торішня інфляція".

На 200 грн зріс і середньорічний мінімальний розмір пенсії. Починаючи із серпня, продовжив Прем'єр, інваліди Великої Вітчизняної війни та учасники бойових дій стали отримувати на 21% більше пенсійного забезпечення. А інваліди першої групи вселилися у понад півтисячі квартир у 115 населених пунктах України - кошти для цього також було виділено з державного бюджету.

Справедливі тарифи

Почавши економію ресурсів із себе, уряд зміг скоротити видатки на утримання адміністративного апарату на 600 млн грн. А цього року, за рахунок оптимізації та скорочення в органах влади, передбачається заощадити понад 1 млрд грн.

До речі, результати виконання минулорічного бюджету позитивно оцінено місією МВФ. Нарешті там погодилися з позицією української сторони про поетапне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, залежно від поточної ситуації. А резерви їх стримування Микола Азаров вбачає в поліпшенні роботи місцевих органів влади - ощадливому господарюванні й нарощуванні економічних показників ЖКГ.

Вже найближчим часом у повному обсязі буде реалізовано Закон "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України" та вирішено питання про утворення повноцінного регулятора цього ринку. І на Кабінет Міністрів покладено завдання контролю за встановленням справедливих тарифів для населення.

"Уряд не допустить закладення в тарифи багаторічної безгосподарності та марних витрат, так само, як і застосування "шокової терапії" на місцях", - відреагував Микола Азаров на нагальність реформи у ЖКГ.

Весна "раптово" не настане

Для першого місяця року з найбільшою кількістю вихідних індекс промислового виробництва на рівні 109,7% виглядає досить оптимістичним. Високу динаміку, за словами Прем'єра, утримали машинобудування, легка, деревообробна, хімічна і нафтохімічна промисловість, виробництво будівельних матеріалів. А от виробництво коксу й продуктів нафтопереробки не вийшли на рівень минулого року. Тож глава уряду очікує від керівників профільних міністерств і відомств конкретних пропозицій з виправлення ситуації.

А незабаром підвищення попиту і відповідно високих темпів розвитку слід очікувати від металургії, виробництва готових металевих виробів, мінеральної та хімічної продукції. Адже уряд всерйоз розраховує на прорив у будівельній галузі і сфері капітальних інвестицій.

Актуальною темою залишається й стабілізація цінової ситуації на продовольчому ринку. Серед інших заходів Прем'єр доручив Міністерству аграрної політики і продовольства продовжити позитивну практику проведення ярмарків сільгосппродукції у великих містах. Є також пропозиція створити на кожному ринку "фермерські куточки" - зо два десятки торговельних місць для реалізації продукції безпосередньо виробниками.

Микола Азаров звернув увагу місцевих керівників на безумовну реалізацію такої ініціативи, яка дасть змогу відрізнити справжні ціни від накручених посередниками, через що страждає гаманець кожного громадянина. Контролювати цей процес доручено першому віце-прем'єр-міністру - міністру економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву.

Стабільність цін залежить і від вдалого проведення весняно-польових робіт. Вже зараз на фінансування програм АПК виділено вдвічі більше коштів, аніж торік. Розповів Микола Азаров і про ухвалений механізм здешевлення кредитів для аграріїв. Компенсації становитимуть 15,5% у гривнях і 10% в іноземній валюті.

Підготовлено й проект урядового розпорядження щодо забезпечення сільгоспвиробників мінеральними добривами за пільговими цінами - в рахунок часткового погашення заборгованості хімічних підприємств перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий природний газ. Іншим проектом розпорядження Кабміну передбачено пільгове ціноутворення за поставки виробникам пального. Йдеться про 100 тис. тонн солярки і 60 тис. тонн бензину.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

* Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження принципу державної реєстрації юридичних осіб на підставі модельного статуту (проект закону);

* Про Національний план з виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (проект указу Президента);

* Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розроблення нових видів протезно-ортопедичних виробів та обслуговування інвалідів у стаціонарах при протезних підприємствах (постанова Кабінету Міністрів);

* Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною" (постанова Кабінету Міністрів).