Я працююча пенсіонерка. Щомісяця з моєї заробітної плати вираховують Єдиний соціальний внесок, куди належать і відрахування до Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття. Але ж допомога у разі втрати роботи, на моє переконання, не поширюється на пенсіонерів, які ще мають бажання і можливість працювати.

Отже, прошу пояснити, чи маю я право відмовитися від цієї виплати чи хоча б на зменшення її розміру?

Т. МИХАЙЛОВА,
м. Київ

Микола ШАМБІР,
директор департаменту пенсійного забезпечення
та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики:

— Сплата єдиного соціального внеску для працюючих пенсіонерів передбачена Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Це відповідає принципу соціального страхування — принципу солідарності, який полягає у тому, що сума страхових внесків, відрахованих від доходів працюючого населення, розподіляється серед осіб, визнаних в установленому порядку безробітними, у цей же період. Тобто працююча особа сьогодні «утримує» інших осіб, які потребують соціальної допомоги, внаслідок чого, у разі настання у неї страхового випадку (безробіття, трудового каліцтва тощо) у майбутньому, допомогу вона отримає за рахунок внесків осіб, які є платниками у цей час.

Одночасно повідомляю, що відповідно до статті 43 Закону «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років), яка через брак роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи.

Тобто якщо особа скористалась своїм правом на призначення пенсії, така особа не має права набути статусу безробітного, але вона має право на соціальний захист, що реалізується через надання безоплатних соціальних послуг, зокрема інформаційно-консультаційних та профорієнтаційних, сприяння у працевлаштуванні.

Крім того, відповідно до Закону «Про зайнятість населення» та Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» застраховані особи мають право на допомогу з часткового безробіття та на профілактичні заходи, спрямовані на запобігання настанню страхових випадків.

З огляду на це, встановлення будь-яких пільг у сплаті єдиного соціального внеску для окремих категорій платників за рахунок застрахованих осіб не відповідатиме принципам соціального страхування. Сплата страхових внесків у зменшених розмірах може призвести до виникнення заборгованості з виплати матеріального забезпечення застрахованим особам.