Прошу, аби фахівці пояснили мені, чому Новоград-Волинська реєстраційна служба відмовляється від реєстрації єдиного майнового комплексу, який я збудував для ведення підприємницької діяльності?

Збудував я його на підставі технічної документації та дозвільних документів. Входять туди:

Земельна ділянка площею 0,0032 га, яка має кадастровий номер та державну реєстрацію;

Тимчасовий торговельний павільйон, збудований за проектом та прийнятий в експлуатацію та затверджений рішенням місцевої сільради.

Електромережа, яка також збудована за відповідною проектною документацією та прийнята в експлуатацію. До речі, її вартість – 45 тисяч гривень.

Отже, цей комплекс є великим складним об’єктом, до складу якого входять частини, речові права на які підлягають державній реєстрації відповідно до законодавства. Переміщення їх не можливе без знецінення. Так чому мені у цьому відмовляють?

В. ДУБЧАК, 
м. Новоград-Волинський Житомирської обл.

Ірина КУХАРЕНКО, 
заступник голови  Укрдержреєстру:

— Відповідно до статті 191 Цивільного кодексу України (далі — Кодекс) підприємство є єдиним майновим комплексом, що використовується для здійснення підприємницької діяльності.

До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права, вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом.

Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю.

Права на земельну ділянку та інші об’єкти нерухомого майна, які входять до складу єдиного майнового комплексу підприємства, підлягають державній реєстрації в органах, що здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Частиною першою статті 181 Кодексу визначено, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

При цьому зазначу, що з огляду на перелік об’єктів, зазначених у листі, до об’єктів нерухомості можна віднести тільки земельну ділянку.