Пропрацювала на шахті "Прогрес" у м. Торезі електрослюсарем з ремонту обладнання 34 роки. Нині - на пенсії, проживаю в будинку з централізованим опаленням. Маю право отримувати компенсацію з оплати за комунальні послуги відповідно до статті 43 Гірничого закону України.

На шахті мені надали довідку про те, що я дійсно маю таке право. Я цей документ подала до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання (м. Дружківка). Проте мені відмовили в отриманні цієї компенсації, нічого до ладу не пояснивши. От і хочу дізнатися, чому так сталося і чи мали місцеві чиновники на це законне право?

Раїса ШУЛЬГІНА,
м. Дружківка Донецької обл.

Надія РЯЗАНОВА,
заступник директора
Департаменту державного
соціального захисту
населення Мінсоцполітики:

- Згідно зі статтею 43 Гірничого закону в Україні особам, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках, що мають центральне опалення, надається компенсація за оплату електроенергії, газу та централізоване опалення житла.

Ця компенсація надається, зокрема, пенсіонерам-жінкам, які пропрацювали на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, вуглебудівних підприємствах: на підземних роботах -не менше 7 років і 6 місяців; на роботах, пов'язаних із підземними умовами, - не менше 12 років і 6 місяців; на роботах технологічної лінії на поверхні діючих шахт чи на шахтах, що будуються, розрізах, збагачувальних та брикетних фабриках, - не менше 15 років.

Порядок надання компенсації особам, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках з централізованим опаленням, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 12.08.2009 р. N887. До цього Порядку постановою Кабміну від 13.01.2010 р. N34 були внесені зміни, відповідно до яких право осіб на отримання компенсації визначають органи праці та соціального захисту населення на підставі відомостей із трудової книжки.

Так, якщо особа отримує пенсію згідно зі Списком N1 виробництв, робіт і професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах або за Списком N2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, органи праці та соціального захисту населення визначають право таких осіб на отримання компенсації на підставі відомостей із трудової книжки. Якщо такі дані там відсутні, ці органи отримують уточнюючу інформацію з пенсійної справи особи.

Якщо пенсія призначена на загальних підставах і в трудовій книжці відсутні відомості про виконання робіт на технологічній лінії на поверхні діючих шахт, розрізах, збагачувальних чи брикетних фабриках, органи праці та соціального захисту населення керуються переліком професій, що затверджується Кабінетом Міністрів відповідно до статей 43 та 48 Гірничого закону України.

За інформацією Головного управління праці та соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації, Раїса Шульгіна отримує пенсію у разі втрати годувальника. Одночасно повідомляємо, що Міністерством вугільної промисловості розроблено проект нормативно-правового акта про затвердження зазначеного переліку, який опрацьовується зацікавленими міністерствами, у тому числі Міністерством соціальної політики. Проте на сьогодні рішення з цього питання поки що не прийнято.