У серпні 2009 року ми із сестрою придбали будинок у селі на Київщині та вирішили приватизувати присадибну ділянку. Держкомзем нам у виготовленні документів відмовив, посилаючись на те, що у Згурівському районі діє приватна землевпорядна фірма, до якої порадили звернутися. Нині вона називається «Вікторі-3», а на той час — ТОВ «Земля і Ринок».

Спочатку за свої  послуги ця фірма запросила по 850 гривень з кожної з нас, згодом ціна зросла до 1 тисячі гривень. Жодних письмових договорів зі своїми клієнтами фірма не укладала.

У вересні 2010 року ми переказали на рахунок ТОВ «Земля і Ринок» 2 тисячі гривень. За понад два роки ніяких приватизаційних документів фірма нам не видала. Ми впевнені, що таке затягування говорить про одне: натякають на хабар за прискорення справи. Але ж це незаконно.

Чи можна якось вплинути на працівників фірми і пришвидшити цей процес?

О. КОСЕНКО, 
м. Київ

Олександр ЗАЄЦЬ,
перший заступник голови Київської ОДА:

— У жовтні 2009 року Войківська сільська рада вам надала дозвіл на укладання договору із землевпорядною організацією на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку загальною площею 0,60 га. Розробником цієї документації було ТОВ «Земля і ринок».

У червні 2011 року технічна документація була погоджена відділом регіонального розвитку містобудування та архітектури Згурівського району, відділом Держкомзему у Згурівському районі Київської області та затверджена Бойківською сільською радою (рішення № 109 від 30.12.2011 року).

Під час підготовки ХМL-файлів було виявлено, що межі вашої земельної ділянки співпадають з межами ділянки вашої сусідки, тому сформувати кадастровий номер земельної ділянки, яка вам належить, неможливо.

Відділом Держкомзему у Згурівському районі було рекомендовано ПП «Вікторі-З» (яке теж було розробником технічної документації із землеустрою щодо виготовлення документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки вашої сусідки) провести роботи із встановлення меж земельної ділянки сусідки в натурі (на місцевості). Після виконаних землевпорядних робіт щодо земельної ділянки вашої сусідки буде сформовано кадастровий номер вашої земельної ділянки з подальшим виготовленням державних актів на право власності на земельні ділянки.