Андрія представляти немає потреби: відомий письменник, журналіст за фахом, скорпіон за знаком зодіаку — він ще й активний дописувач у соцмережах. Саме його регулярні пости у «Фейсбуці» змусили мене бодай спробувати виправити оту гендерну нерівність у нашому восьмиберезневому номері. Бо що ми все про жінок і про жінок?! Зрештою, треба й чоловіків згадати. Тим паче, якщо вони — теж про жінок!

Фото з з сайту sumno.com

Вже й не пригадаю, коли це сталося, але започаткував Андрій на своїй сторінці серію постів, які вже годні посперечатися з найдовшим мексиканським серіалом, але я особисто обов’язково щодня читаю нову родзинку від Кокотюхи. Йдеться про те, що Андрій якось написав: мовляв, це неправильно, що жінку треба любити, поважати, піклуватись про неї, а відтак — і вітати лише раз на рік, саме 8 березня. А ще краще, переконував письменник, загалом скасувати святкування жіночого дня у цей день. А перенести його, на думку Андрія Кокотюхи, можна на будь-який інший день року, тим більше, що приводів насправді вистачає — було б бажання. Тож усі наступні пости Андрія на цю тему — об∂рунтування, чому саме того чи іншого дня треба вітати жінку. Найцікавіші з останніх наводжу, зберігаючи Андрієву стилістику.

«Вітаю жінок із 19 січня! Ясно, що Водохреща. І не альтернатива восьмому марту. Але в цей день одна жінка стала прем’єр-міністром, тобто — досягла свого, та ще й у кастовому суспільстві. Хай приклад Індіри Ганді надихає успішних жінок, а феміністки хай кусають не зіпсовані помадою губи: знову їх вмили, знову є приклад жінки-лідера. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 23 січня! Треба привід — день народження Жанни Моро, відомої своїми інтелектуальними ролями французької акторки. Жінка може і повинна бути успішною, і Жанні Моро жоден мужик-чудовисько в цьому не заважав. Не вірте, що мужики заважають. Брехня. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 3 лютого! Хай у Конституції запишуть про щоденні вітання замість восьмого марта. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 4 лютого! Дуже вдалий день, аби перенести сюди Міжнародний жіночий. День народження Рози Паркс — з неї почалася боротьба темношкірих за громадянські права. А оскільки феміністки теж борються за громадянські права, то мусять підтримати. Краще Роза Паркс, аніж Клара Цеткін. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із Міжнародним жіночим днем 7 лютого. Навіть феміністки не будуть проти поміняти з восьмим мартом. Адже сьогодні Марія Кюрі, чи не перша жінка-вчений, яка домоглася успіхів на своїй ниві, була обрана членом Паризької академії наук. Це до того, що жінок затискають. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 10 лютого! Дозволю собі трошки похуліганити й запропонувати влаштувати Міжнародний жіночий день замість восьмого марта сьогодні. Тут феміністки можуть зупинитися, а іншим поясню: це день прем’єри фільму «Основний інстинкт». Хто бачив, той знає не лише те, що цей фільм вивів Шерон Стоун у зірки, хоча вона, скажемо так, була не в зовсім зірковому віці, — а й знає, чому саме за цей фільм. За які епізоди. Сміливості Вам і здорового хуліганства. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 12 лютого! Ідеальний Міжнародний жіночий день — день трансформації від феміністки до нормальної жінки. Згадаємо — а хто не знав, дізнаємось — про німецьку письменницю Лу Саломе. Коротко: замолоду вона шукала серед чоловіків лише друзів. Без сексу. І коли укладала шлюб, прописала в контракті відмову від інтиму. Але з віком все повернулося на свої кола: переглянула погляди, швидко надолужила те, що втратила, розпробувала і навіть написала книгу «Еротика». Бажаю не бути аж такими радикальними. Мужчина — не лише друзяка :) Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 15 лютого! Бо пережити 14 лютого — це вже свято. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 21 лютого. Свято на вибір: сьогодні мужнім жінкам, котрі хочуть рулити світом, Люк Бессон послав на екрани Нікіту з фільму «Нікіта» — Анн Парійо. Тепер всяка жінка, котра кидає виклики гадам, називає себе Нікітою. А інтелігентні жінки, котрі переймаються, що жіноцтво затискають, хай привітають з днем народження Людмилу Уліцкую. Всіх задовольнили. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 22 лютого! Якщо комусь потрібен окремий Міжнародний жіночий день — святкуйте в один день із днем народження Джульєтти Мазіни. По-перше, знову перекреслюємо крики феміністок про те, що чоловіки не дають жінкам дороги до успіху. Бо чоловік Джульєтти Мазіни — Федеріко Фелліні. По-друге, посмішка Кабірії. Хто знає, про що я, мене зрозуміє. Посмішок вам. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 24 лютого! Хто захоче — для того цей день жіночий. Хто захоче — для того навіть міжнародний. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 25 лютого! Категорично вважаю: Покрова в Україні — День Захисника (чоловічий), День народження Лесі Українки в Україні — жіночий день. Український інститут національної пам’яті, прошу готувати подання Президентові. А я — цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 28 лютого! Може бути день любовних освідчень. Теж жіночий день і жіночий формат загалом. Бо в цей день Евеліна Ганська написала свого першого листа Бальзаку. Оноре де. А де, до речі, Оноре? А на Житомирщині мешкав тривалий час! Тобто цей жіночий день напряму може бути пов’язаний з Україною. Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 29 лютого! Унікальний день, буває раз на 4 роки. І треба ж так, що саме на цей день припадає свято всіх жінок планети Земля, чорних і білих, товстих і худих, високих і маленьких, європейок та азіаток і навіть пінгвіних в Антарктиді. Бо саме в цей день їхній — ваш — улюбленець Лео отримав Оскара. Тому раз на чотири роки жінки можуть сміливо святкувати День, Коли Збуваються Дівочі Мрії! Цілую. Кокотюха».

«Вітаю жінок із 2 березня! Є пропозиція. Зібратися жінкам, 150-200 осіб, десь поруч із Українським домом. На 20 хвилин паралізувати рух на Європейській площі. Реалізувати свої права на мирні зібрання і захист власних прав. Оголосити 2 березня Днем захисту прав жінок в Україні. Призначити громадську активістку, яка буде вимагати перенесення вихідного з восьмого марта на 2 березня чи якийсь інший день. Якщо вже жіночий день — день захисту прав жінок, то не рівняйтесь на комуністок і соціалісток. Хай в Україні буде свій. Але не восьме марта. Цілую. Кокотюха».

Лариса ВИШИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»