З 1 листопада ціна на газ для населення в Україні зросте на 23,5% і становитиме 8550 гривень за тисячу кубометрів. Таке рішення оголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на екстреному засіданні уряду.

За словами глави Кабміну, це непросте рішення, і багато присутніх на засіданні не хотіли б на ньому бути, але є обставини, які слід враховувати. «Ще з липня ми працювали над тим, щоб знайти компроміс щодо ціни на газ. У держави є надзвичайно великі борги, які треба повертати, а зобов’язання щодо вирівнювання ціни на газ  було ще у 2008 році. Йдеться про те, що без вирішення питання щодо ціни на газ могла бути розірвана співпраця з Міжнародним валютним фондом. Без кредиту МВФ країна опинилася б на межі банкрутства. У країні почався б доларовий хаос та стрімке зростання цін на товари та послуги. Держава вимушена була б скоротити соціальні програми і заморозити заробітні плати й пенсії», – наголосив Прем’єр.

Володимир Гройсман зазначив, що для кожної української родини це важко, але підкреслив, що спочатку планували підвищити ціну на 60%.  «Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. Ми наводили основний аргумент: доходи українців поки що не дають змоги платити ринкову ціну за газ. У результаті важких перемовин було досягнуто компромісу. І плюс до ціни — майже втричі менший, ніж міг би бути», — констатував Прем’єр.

«Подорожчання газу — вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися. Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги: малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг.  А вже із січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці отримуватимуть «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Усе, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям», — зауважив Прем’єр. І додав, що на урядову програму «теплих» кредитів додатково спрямовано 100 мільйонів гривень. Це дасть змогу українцям отримати безповоротну допомогу на енергомодернізацію житла: заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників.

Після рішення уряду про підвищення ціни на газ МВФ оприлюднив заяву, згідно з якою він та Україна досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), що завершується у березні 2019 року. Нова програма stand-by — 3,9 мільярда доларів.

Прем’єр наголосив, що уряд вважає необхідним продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями задля забезпечення політики виплати боргів і зниження навантаження на бюджет. «Ми працюємо з фінансовими ринками світу, аби віддати кредити, які на нас поклали минулі уряди. Ми щороку платимо п’ять мільярдів доларів як обслуговування (взятого тоді) боргу», — каже Володимир Гройсман.

Прем’єр згадав той час, коли Україна переживала кризові 1990-ті. «Стрімка інфляція, затримки з виплатою заробітної плати, високий рівень безробіття, потім перше різке знецінення української гривні — долар тоді зріс із 3 до 5 гривень. У 2018 році Україна знову могла б повернутися  в 1990-ті. У 2006—2013 роках взяли мільярдні доларові кредити, які тодішня влада не спрямувала на розвиток економіки, вони були розтринькані й витрачені на проїдання. За цей час борг України нарощено більш ніж на 50 мільярдів доларів. Це річний бюджет України! Безвідповідальність тодішніх чиновників зробила сьогодні заручниками простих українців. А тепер настав час повертати ці борги: за наступні п’ять років держава Україна має віддати понад 30 мільярдів доларів», — каже Володимир Гройсман.

Нинішній уряд уже розпочав знижувати боргове навантаження: уперше за останні роки відсоток боргу до ВВП в доларовому виразі зменшився. А нещодавно прийнята стратегія передбачає конкретні кроки щодо досягнення фінансової незалежності України.

Коментуючи під час форуму молодих лідерів-державотворців «Софія Київська» питання підвищення цін на газ і розвитку подальшої ситуації, Прем’єр зазначив, що настає момент для відповідальної політики тарифоутворення на місцях. «Реформування тарифів на житлово-комунальні послуги, так само як і запровадження заходів ефективного енергоспоживання, — одна зі сфер, за які відповідає не стільки центральна влада, скільки місцеве керівництво. Ми витрачаємо більшість грошей на тепло і гарячу воду. Їх виробляють теплокомуненерго, які належать муніципалітетам. Треба інвестувати в нові котельні, нові системи транспортування енергоресурсів, утеплювати будинки, вкладати в енергозбереження. Тоді споживання буде меншим і сам рахунок буде меншим», — резюмував Володимир Гройсман.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»