В обласному центрі презентували ескізний план зведення нового житла для переселенців та військових. Після того як його затвердить Кабмін, вже можна буде розробляти необхідну документацію й виготовляти проєкт. Масштаби нового будівництва будуть значні. Усього планують збудувати 2000 квартир загальною житлоплощею 100 000 квадратних метрів. Міська влада Полтави надасть для цього земельну ділянку. Очікують також, що будівництво розпочнеться без затримки. Згідно з вимогою розпорядника коштів, нове житло обладнають бомбосховищами. Після того як переселенці повернуться у відновлені рідні місця, квартири роздадуть місцевим жителям, які роками стояли в черзі на житло.

 Начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін розповів, що нині основне завдання — до кінця року збудувати і зробити внутрішній ремонт, щоб люди могли заїхати і жити там. Щоб прискорити будівництво, будівлі зводитимуть невисокі — 3-5 поверхів.

За словами заступника керівника Офісу Президента України Кирила Тимошенка, частину квартир для внутрішніх переселенців купуватимуть у вже зведених будинках. На Полтавщині таких новобудов знайшли кількасот. Третина їх готова до продажу.            

Нове душу радує

«На території нашої області вже є 450 вільних квартир у новобудовах. На сьогодні готові до продажу 150 таких квартир, тому закуповуватимемо. Ціна на них індикативна. Це 21 тисяча гривень за квадратний метр. Помешкання ці з ремонтом і мінімальним облаштуванням: є сантехнічне обладнання та меблі», — зазначив Дмитро Лунін.

Наприклад, цими днями ордери на три квартири вже отримали родини переселенців у Пирятині та селі Велика Круча. Їх придбали ще наприкінці минулого року за кошти з місцевого та субвенцію з державного бюджетів.

Очільник області уточнив, чому квартири для переселенців купуватимуть тільки у новобудовах: «Однозначна позиція Президента, що ми маємо запускати економіку, а будівництво — одна з важливих її галузей. А якщо купуватимемо вторинне житло, то це не створить нових робочих місць, а гроші не працюватимуть. Це не варіант».

Поки що не відомо, яким категоріям переселенців житло надаватимуть насамперед. Відповідну методику сформують за час будівництва. Проте відомо, що ці квартири належатимуть державі, а переселенці житимуть у них, доки не відновлять їхнє житло в тих областях, де вони мешкали до повномасштабного вторгнення Росії. Після повернення переселенців у їхні домівки квартири в Полтаві передадуть родинам військових.

Внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині не тільки забезпечують дахом над головою, а й залучають на оплачувані громадські роботи в житлово-комунальному господарстві та в старостатах. Користь від цього обопільна. Нині тільки в Полтаві заяви на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи офіційно подали 44 тисячі людей. Аби їх зайняти і забезпечити коштами на проживання, у старостатах та управлінні ЖКГ Полтави формують потребу в робочій силі й визначаються з кількістю робочих місць, які можуть надати. Людей прийматимуть на роботу за цивільно-правовими угодами.            

І нагодують, і розважать

У всіх 60 громадах області переселенцям роздають продуктові набори. Цим опікується департамент агропромислового розвитку ОВА. Набори можуть отримати громадяни, які офіційно зареєструвалися як внутрішні переселенці в управліннях соцзахисту після 24 лютого 2022 року.  Одна людина може отримати продуктові набори на всю родину. Для цього необхідно мати довідки про взяття на облік ВПО для кожного члена сім’ї. Уся інформація доступна у телеграм-каналі голови Полтавської ОВА Дмитра Луніна.

У Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Миргороді та Горішніх Плавнях діють стаціонарні центри видачі гуманітарної допомоги. Із 21 квітня у них люди отримали десятки тисяч продуктових наборів.

Гуманітарну й іншу допомогу, продукти харчування для жителів сусідніх областей, які постраждали від ворожих ракетних обстрілів, зокрема міст Охтирка, Тростянець Сумської області та Харкова збирають і передають полтавські волонтери.

Полтавська ОВА домовилася з міжнародною волонтерською організацією Peace4UA про нове обладнання та продуктові пайки для наших військових. Як повідомили у пресслужбі військової адміністрації, воїнам вже передали певну кількість електрогенераторів. Можливість автономного забезпечення електроенергією місць дислокації і в польових умовах — це критично важливо під час війни. Передали ще тисячу продуктових пайків для наших бійців. Протягом місяця область очікує додаткові надходження електрогенераторів та продпайків, які теж передадуть Збройним силам України.

Полтавські волонтери започаткували функцію буккросингу, тобто обміну книжками у трьох точках видачі речей для внутрішньо переміщених осіб. Охочі долучитися до цієї справи полтавці тепер можуть приносити до пунктів збору не тільки одяг і гігієнічні засоби, а й свої книжки для обміну.

«У такі напружені дні обов’язково треба знаходити місце для відпочинку, спокою та гармонії», — пояснили ініціативу представники Полтавського батальйону небайдужих. Координаторка акції та проєкту «Тепла кофта» — пані Ірина Коноз. Частина відвідувачів уже взяла літературу для читання у нові помешкання.