Офіційний візит Президента Петра Порошенка до Королівства Данія став напрочуд насиченим зустрічами. І не лише з першими особами цієї держави, а й із представниками данського суспільства. І звідусіль Президент чув слова підтримки нашої боротьби за захист незалежності, територіальної цілісності у протистоянні з російським агресором. Так само, як і щодо євроінтеграції, орієнтації на спільні цінності — повагу до людської гідності, захисту прав людини, верховенства закону.

Саме це Петро Порошенко й відзначив на спільній прес-конференції з Пре­м’єр-міністром Данії Ларсом Расмуссеном. Ідеться також про відданість політиці санкцій щодо РФ і їх збереження до повної імплементації мінських домовленостей. Вдячні ми й за гуманітарну допомогу для 1,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, постраждалих  внаслідок російської агресії.

Щирий потиск руки данського прем’єра – лише початок нового етапу співпраці. Фото Михайла ЛАЗАРЕНКА

Ларс Расмуссен запевнив, що Данія й надалі підтримуватиме роботу Німеччини й Франція з імплементації мінських угод, зокрема щодо примусу Росії до їх виконання: «Україна не одна і не буде забута».

Крім того, Петро Порошенко вважає ефективною підтримку данських партнерів у впровадженні реформ в Україні й зростанні двосторонньої бізнес-кооперації. Скажімо, торік двосторонній товарообіг перевищив 472 мільйони доларів. «Із задоволенням хочу відзначити зростання рівня двосторонніх відносин в інших сферах. Це явна ознака відновлення довіри іноземних інвесторів», — зазначив Президент. А нині Данія працює над 5-річною стратегією допомоги Україні, яка передбачає надання 500 мільйонів данських крон (65 мільйонів євро).

Наша країна вивчає данський досвід і прагне реалізувати його в себе. Готові ми й до інтенсифікації військової співпраці, високо цінуючи внесок Данії у 3 з 8 проектів цільових фондів НАТО, повідомляє департамент прес-служби АП. Президент також подякував за провідну роль Данії в реалізації ініціативи ЄС щодо боротьби з корупцією, високо оцінив роботу українсько-данського енергетичного центру, наголосивши на важливості підписання меморандуму про взаєморозуміння з Данським агентством з енергетики. Адже йдеться про енергетичну безпеку Данії.

Данський прем’єр високо оцінив зусилля України на шляху реформування всіх сфер життя, після чого Петро Порошенко запросив його відвідати нашу країну з офіційним візитом.

У Данії Президент зустрівся і з представниками провідних компаній, які з перших вуст дізналися про розвиток економічної ситуації в нашій країні. Так, попри російську агресію, вдалося вийти на траєкторію макроекономічного зростання: знижено показники інфляції, запроваджено реформи енергетичного сектору, створено антикорупційну структуру, розпочато процес децентралізації, започатковано амбіційні судову реформу й приватизаційну програму. Згадав він і про відкриту систему відшкодування ПДВ. «Радий був почути від іноземних лідерів, що протягом останніх 2,5 року ми зробили більше у реформуванні країни, ніж було зроблено за попередні 23 роки», — наголосив Петро Порошенко.

Не оминув увагою Президент й українську громаду Данії. Землякам він подякував за активну позицію на підтримку Батьківщини. Адже навіть із вікон свого палацу королева Маргрете ІІ регулярно бачить наші прапори, які нагадують їй про необхідність підтримувати Україну.

«Величезна ваша роль у тому, що ми маємо світову підтримку нашої незалежності, суверенітету й боротьби за свободу та демократію», — наголосив Президент. І Данія — одна з країн, яка бореться за продовження санкцій проти країни-агресора РФ, в координації з Україною допомагає ратифікувати Угоду про асоціацію Україна — ЄС.

«Ми боремося, щоб витягнути Україну з російської імперії, витягнути і попрощатися з Радянським Союзом, змінити й привести Україну в Європу», — резюмував Петро Порошенко.

Президент поклав квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку в Копенгагені.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»