СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Лікарі застерігають: Україна наближається до епідемічного порога грипу. Нині Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству охорони здоров’я перевірити, чи забезпечені поліклініки, лікарні і аптеки необхідними медпрепаратами. А як люди оцінювали якість такого забезпечення у році, що минув, «УК» поцікавився в Урядовому контактному центрі.

«Після того як Кабмін прийняв постанову від 25.04.2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», громадяни стали частіше звертатися щодо забезпечення ліками на пільгових умовах», — повідомили в управлінні взаємодії з громадськістю центру. «Так, на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет протягом 2012 року надійшло 1563 таких звернення, що у 2,7 раза більше, ніж у 2011 році».

Нестача в аптеках необхідних ліків інколи може вартувати навіть життя. Фото УНIAН

13% з них стосувалися забезпечення ліками хворих, життя яких залежить від вчасного застосування інсуліну. Найчастіше зверталися інваліди, учасники війни, бойових дій та прирівняні до них особи з густонаселених регіонів країни (Києва, Донецька, Дніпропетровська, Львівської, Чернігівської, Одеської та Харківської областей).

Повідомляли як про відмову в наданні ліків за пільговими рецептами, так і нестачу окремих препаратів у продажу. У 142 зверненнях люди, хворі на цукровий діабет, туберкульоз та онкологію, скаржилися на брак потрібних їм ліків у медичних закладах 22 регіонів (переважно Києва та Дніпропетровської області), що робило неможливим їхнє ефективне лікування.

Від початку 2013 року проблемою стала відсутність у продажу ліків від мігрені через включення в грудні 2012-го похідних триптаміну (складових препаратів) до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.  Протягом грудня 2012-го — січня 2013 років на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 28 звернень з цих питань від жителів 10 регіонів. Для належного забезпечення таких хворих необхідними медпрепаратами 09.01.2013 року уряд ухвалив постанову «Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів».

Житель Івано-Франківська, хворий на цукровий діабет, звернувся на урядову телефонну «гарячу лінію» з проханням допомогти безплатно отримати препарат діаформін, адже в аптечному закладі міської поліклініки № 2 йому відмовили. За результатами розгляду звернення виконком міськради повідомив, що згаданий препарат не надали через неврегульованість закупівельних та відпускних цін. Нині питання вирішено: хворий потрібний препарат отримав.

Заявниця з Рівного звернулася від імені батька, який перебуває на обліку в обласній лікарні, щодо незабезпечення його препаратом тасигна, що має надаватися хворим безплатно за програмою державної допомоги. Управління охорони здоров’я облдержадміністрації повідомило, що батько заявниці в рамках програми «Право жити» постійно отримує необхідні лікарські препарати в рекомендованих дозах. Перерва була спричинена державним  ненадходженням препарату до гематологічного відділення лікарні. Після чергової державної поставки хворий отримав 90 капсул необхідних ліків.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з 14 по 21 січня звернулися 9544 заявники.

 0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.