Зранку ніщо не віщувало недоброго, хоча погода могла б видатися трохи теплішою. Урочистості на честь Дня Перемоги 9 травня почалися із традиційного молебню по загиблим. Потім за розкладом мало відбутися покладання квітів до монумента Слави. Можна довго сперечатися, чи потрібне нам це свято зі сльозами на очах, але пам’ять залишається пам’яттю. Про мільйони людей, які під час Другої світової війни загинули у боях, були замордовані у концтаборах, розстріляні у тилу чи померли від голоду. Кожен згадує і поминає своїх. Тихо, із квітами і сльозами. Але не всі…

Сценарій провокації

У Дніпрі почалося все із червоних прапорів. Їх несли під час ходи соціалісти. Наче і партії такої вже нема, а от обласний осередок на чолі з Іваном Ступаком є. Хто він такий? Навчався у школі КДБ СРСР, був нардепом від Партії регіонів, працював замом голови ОДА Олександра Вілкула, очолював обласну міліцію. Роздавали і несли його прихильники навіть по два прапора одразу. За їхньою версією, викладеною у Фейсбуці, соціалістам перегородили дорогу «маргінали-провокатори» у камуфляжі і групи тітушок: «З ними виникла штовханина, в ході якої постраждало кілька людей. Знадобилося втручання поліції, яка відтиснула провокаторів».

За версією ветеранів АТО все було зовсім інакше. Не маргінали і тітушки, а саме вони, хто побував у пеклі нинішньої неоголошеної війни, перегородили шлях людям із червоними прапорами та попросили прибрати партійну символіку. Напередодні урочистостей, до речі, місцева влада і громадськість зверталися до городян не використовувати в цей скорботний день заборонену радянську символіку, георгіївські стрічки і партійну символіку.

Але політичний піар та організовані провокації зробили свою справу. З одного боку, люди, які дивилися в обличчя смерті, з іншого — «партійці» на зарплаті. Бійка зав’язалася не на жарт. От тут і знадобилися б навички поліції та інших правоохоронців, аби розвести протилежні сторони. Але чи за наказом, чи за власним розсудом, вони діяли інакше. Як? Це бачила уся країна з екранів телевізорів. Дуже жорстко, застосовуючи кийки та інші засоби. І чомусь більш жорстоко до ветеранів АТО і волонтерів, а розлючені міцні хлопці у цивільному їм допомагали, зовсім не боячись бути притягнутими до відповідальності за свої дії.

Так, дісталося навіть жінкам-волонтерам. Марія Подобна, волонтер і мати двох синів, що зараз воюють в зоні АТО, звернулася до жінок із колони опозиційного блоку прибрати георгіївські стрічки і… отримала сильний удар в обличчя. Їй розбили губу.

Скупе поліцейське зведення не відтворює усієї картини подій 9 травня. Прес-центр Головного управління поліції у Дніпропетровській області повідомляє:  «Внаслідок подій було травмовано 14 осіб — 8 учасників заходу та 6 поліцейських, які здійснювали охорону порядку під час заходу. Чотирьом особам медпрацівники надали допомогу на місці події, 4 постраждалих звернулися до лікарні. Двоє поліцейських звернулися до лікарні через ураження, отримані внаслідок розпилення сльозогінного газу». І далі: «У пунктах попереднього огляду, дислоковані в місці проведення біля Монумента Слави поліцейські вилучили 4 пістолети — 3 травматичних та 1 газовий, 4 ножі, газовий балончик, шило, цвях, пилочку для нігтів та інші предмети. Юнака, який намагався пронести газовий балончик «Терен-4», було доставлено до відділення поліції для з’ясування всіх обставин. За фактом хуліганських дій у Соборному відділенні поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство)».

Засвоїти урок    

Протягом усього дня вирували пристрасті і захлиналися емоціями соціальні мережі і ЗМІ. Журналісти і громадськість обурювалися поведінкою партійних функціонерів та їхніх рядових прихильників, діями правоохоронців і черговою появою тітушок в нашому житті. Закликали владу і керівництво правоохоронних органів висловитися з приводу того, що відбулося в цей день не тільки у Дніпрі, а в інших великих містах, які свого часу «записали» до «Новоросії», — Харкові, Запоріжжі, Одесі і Миколаєві.

Мер Дніпра Борис Філатов кілька разів дописував у Фейсбук. В тому числі і про те, що він неодноразово попереджав, що в обласній поліції склалася «ненормальна ситуація», через що він навіть позбавив її субвенцій з міського бюджету, що в місті «повністю провалена оперативна робота. Ніхто не займається попередженням злочинів». Також попередив, що він «закриває фінансування усіх ветеранських організацій у місті», замість яких буде фінансувати Союз ветеранів АТО.

10  травня керівники силових структур відреагували на дніпровські події. Арсен Аваков повідомив про звільнення керівників обласної поліції, про призначення службового розслідування і направлення в місто спеціальної комісії. Генеральний прокурор Юрій Луценко теж написав у Фейсбуці: «Співпрацю поліції з тітушками в Дніпрі 9 травня вивчає слідство», а також повідомив, що слідство виявляє організаторів та джерела фінансування тітушок,  які побили волонтерів і ветеранів АТО.

Чому це сталося у Дніпрі? Тому що саме об дніпровські пороги розбилася «російська весна», яку краще назвати чумою. Тому що саме тут кожен другий повернувся з пекла чи несе службу «на передку». Тому що сюди щодня борти доправляють поранених бійців, тут їх повертають до життя і ховають. Тут щодня дуже гаряче, тут кожного дня бачать кров і сльози рідних.

А коли російський канал «Звєзда» показав, як наша поліція розправилася з АТОшниками, навіть думки не виникає, що це відбулося випадково. «Криваве свято» планувалося і готувалося. Ця ситуація зайвий раз довела, що ворог не дрімає. І до перемоги нам ще далеко. До нашої Перемоги у нинішній неоголошеній війні.

Ганна ПАВЛОВА
для «Урядового кур’єра»

ОФІЦІЙНО

Не забарилися перші оргвисновки

Глава МВС Арсен Аваков повідомив, що він прийняв рішення про звільнення з поліції начальника Головного управління поліції Дніпропетровської області генерала Ігоря Репешка, начальника міського управління поліції Дніпра полковника Андрія Бідила, та заступників з питань забезпечення громадської безпеки. Для розслідування подій у Дніпрі створено спеціальну комісію, яка проведе розслідування, і його результати будуть публічно оприлюднені. «Вибачте. Сподіваюся цей урок поліцією Дніпра буде засвоєний. Як, сподіваюсь, засвоять його і політики. Зробимо висновки — будемо сильніші», — зазначив Арсен Аваков на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Також департамент комунікації МВС України процитував слова першого заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Ярового, який зазначив, що керівники поліції у Дніпропетровській області показали абсолютну неспроможність керувати ситуацією. «Ви не розумієте завдань, які стоять перед державою. Ви абсолютно не впоралися зі своєю роботою. «Договорняки», які були 2 травня три роки тому, – ми бачили, чим все це закінчилось. І аналогічним шляхом ви пішли. Ваша роль у цій ситуації була нульова», — підкреслив Сергій Яровий.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв зауважив: «Відсьогодні виконуючим обов’язки керівника поліції у Дніпропетровській області з громадської безпеки моїм наказом призначений керівник патрульної поліції міста Дніпра Володимир Богоніс. Наказ вступає в силу з 10-ї години ранку».

До охорони громадського порядку 9 травня було залучено понад 30 тисяч правоохоронців. Про це повідомив під час брифінгу директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко. І, як бачимо тепер, така їхня кількість виявилася не зайвою. Бо хоч, за словами речника, завдяки превентивним та профілактичним діям усіх підрозділів, МВС вдалося звести до мінімуму використання забороненої законом символіки тоталітарних режимів, на жаль, повністю уникнути сутичок та провокацій під час масових заходів не вдалося. За різноманітні порушення до відділків поліції потрапило понад 50 осіб. «У сутичках травмовано 8 правоохоронців та 15 учасників акцій. Зараз у різних відділках поліції ще тривають слідчі дії, тому пізніше зможемо сказати про остаточні прийняті процесуальні рішення», — зазначив Артем Шевченко. Деякі учасники вже притягнуті до адмінвідповідальності, а за двома випадками відкриті кримінальні провадження за ч.2. ст. 296 КК України. «Усі дії, як громадян, так і правоохоронців, будуть ретельно проаналізовані та отримають належну правову оцінку», — підкреслив Артем Шевченко.