Законопроект №1088, який вносить зміни до закону про застосування підприємцями реєстраторів розрахункових операцій (РРО), вже підготовлено до другого читання. І в ньому максимально враховані побажання малого бізнесу щодо контролю за використанням касових апаратів підприємцями, що перебувають на третій групі єдиного податку. Про це під час «круглого столу» в столиці повідомила заступник міністра фінансів України Олена Макеєва.

Вона підкреслила, що зменшено штрафи за порушення касової дисципліни. Так, залишився штраф за вчинення першого порушення протягом року — 1 гривня, а за кожне наступне визначили штраф 100% вартості проданих з порушеннями товарів. Раніше така санкція була лише за друге порушення, а за третє — п’ятикратний розмір вартості. Останню драконівську, на думку бізнесу, норму прибрали. 

Ще один плюс. Якщо раніше Державна фіскальна служба (ДФС) лише на словах обіцяла не штрафувати тих підприємців, які до 1 липня 2015 року не встигнуть придбати та зареєструвати в органах ДФС  РРО, то нині це зафіксовано в законопроекті. У ньому записано, що в період з 1 липня цього року до 1 січня 2016-го до єдинників третьої групи (фізосіб — підприємців), які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання РРО, включених до Держреєстру РРО, і до 1 січня 2016-го ввели в експлуатацію такі касові апарати, санкції не застосовуватимуться.

«Ця норма дуже потрібна, адже нині фіксується певний ажіотаж на їхнє придбання. Чимало підприємців велися на спекуляції, що закон, який зобов’язує підприємців використовувати РРО, скасують, оскільки він запроваджує нові звіти, посилює тиск на бізнес. Це не так, і ставки єдиного податку та база оподаткування не змінюються. Тому закон працюватиме. Бо держава повинна жорсткіше контролювати обіг готівки, адже, наприклад, понад 60% роздрібної торгівлі в тіні. Всі підприємці мають платити податки, тобто працювати так, як робить це легальний бізнес», — справедливо констатувала Олена Макеєва.     

І нагадала, що витрати на РРО не захмарні. Найдешевший касовий апарат коштує 3,5 тисячі гривень, а терміни його експлуатації аж 7 років. Ще вона повідомила, що міністерство шукатиме гранти, щоб відшкодовувати частину, а то й усю суму на придбання РРО другою групою єдинників, які зобов’язані застосовувати РРО з 1 січня наступного року.

За інформацією ДФС, окрім придбання РРО, на підприємця чекають ще такі витрати: 150 гривень — щомісячне обслуговування касового апарата (входить не лише програмування, а й навчання персоналу); 29 гривень — послуги екваєра (передача даних з РРО до фіскальної служби); 10 гривень — пломба. До речі, в майбутньому, як вважає перший заступник голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій, послуга екваєра має перейти до ДФС. Це заощадить бізнесу кошти.

«Добре, що в законопроекті передбачено відповідальність сервісних центрів за невчасний гарантійний ремонт РРО. А ще до підприємців не застосовуватимуть санкції за незначне відхилення суми готівкових коштів від суми коштів, зазначеної у денному звіті. Йдеться про невідповідність, меншу  за 10% розміру мінімальної зарплати», — каже Андрій Журжій. 

Загалом, як резюмували учасники «круглого столу», закон про застосування РРО правильний, альтернативи касовим апаратам немає. І вважають, що депутати встигнуть до 1 липня ухвалити законопроект №1088, щоб допомогти бізнесу пом’якшити перехідний період із запровадженням РРО. А Андрій Журжій закликає підприємців другої групи єдинників уже подавати свої пропозиції в парламентський комітет, адже 1 січня не за горами.