СИМВОЛІЧНО

Павло ПЕТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Для художниці Людмили Вітковської жахлива за руйнівними масштабами японська природна катастрофа мала й особистісний характер. Адже в цій далекій країні живе з батьками Маюко Оно, яка рік тому, ще студенткою філологічного факультету Національного університету імені Т. Шевченка, писала дипломну роботу про українське народне мистецтво, де знайшлося місце і для її творчості. Людмила Владиславівна подружилася з дівчиною. 

Свої відчуття після повідомлення про стихію Людмила втілила в колаж «Зажурилась Україна», основа якого Дерево Життя, що символізує минуле, сьогодення та майбутнє. Між гілок Дерева вплітається зображення японських класичних малюнків і предметів побуту, розкиданих композиційно-хаотично; відірвані шматочки листя символізують наслідки жахливої руйнації від землетрусу та цунамі.

Але попри всю біду, до Дерева Життя злітаються червоні журавлики від України до Японії — добрі побажання українців японцям.

Художниця не раз зверталася до чорнобильської теми, віддаючи шану ліквідаторам і постраждалим від радіації співвітчизникам. Її триптих «Чорні крила», «Квіти пам’яті», «Гіркий цвіт Чорнобиля», в якому використано основні в народному мистецтві України три кольори — червоний, чорний, білий, увійшов до кращих творів українського народного розпису 2010 року.