Одним із важливих напрямів соціальної політики держави є соціальний захист найбільш вразливих верств населення, серед яких малозабезпечені сім’ї займають особливе місце. Держава гарантує їм соціальний захист, який забезпечується шляхом надання грошової допомоги у розмірі не нижчого від прожиткового мінімуму відповідно до Закону України від 1 червня 2000 р. № 1768-ІІІ «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям».

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям — це щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім’ї, які постійно проживають на території України.

Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї. У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги приймають виконавчі органи сільських і селищних рад та здійснюють їх передачу відповідним органам праці та соціального захисту населення.

Рішення про призначення такої допомоги або про відмову в її наданні приймається протягом десяти календарних днів. Призначається вона на шість місяців і виплачується з місяця звернення, якщо подано всі необхідні документи.

З 1 квітня 2015 року набрав чинності Закон України від 2 березня 2015 р. № 2263 «Про внесення змін до статті 5 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» (щодо соціального захисту дітей)». У ньому запроваджена фінансова допомога малозабезпеченим сім'ям, які мають дітей до трьох років. До цього часу діяла норма про здійснення виплат на дітей від 3 до 18 років. При цьому максимальний розмір державної соціальної допомоги з урахуванням збільшення її розміру на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, і надалі не може бути більшою за прожитковий мінімум для сім’ї.

Від початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 32 тисячі звернень щодо отримання різних видів соціальної допомоги, значна кількість яких стосується соціальної допомоги саме малозабезпеченим громадянам. Найбільше таких звернень — від жителів Одеської, Дніпропетровської, Херсонської та Донецької областей.

Здебільшого громадяни зверталися за роз’ясненнями щодо умов отримання соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, оскільки з тих чи інших причин їм раніше було відмовлено у її призначенні. Окрім того, заявники скаржилися на невиплату та затримку з виплатою соціальної допомоги, а також у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, просили перевірити правильність нарахування даної допомоги.

Так, багатодітна мати з Рівненської області звернулася на урядову «гарячу лінію» щодо сприяння у призначенні соціальної допомоги як малозабезпеченій родині. Заявниця повідомила, що потрібні документи вона вчасно подала до управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) Володимирецького району, проте щомісячних виплат так і не отримала. Натомість із Володимирецької райдержадміністрації жінку повідомили, що соціальну допомогу їй призначили, а невдовзі була проведена й виплата коштів у повному обсязі, починаючи з дати подачі документів. Зворотним зв’язком заявниця це підтвердила.

Жителька м. Дзержинськ Донецької області просила у зверненні на урядову «гарячу лінію» пришвидшити виплати соціальної допомоги як малозабезпеченій родині, оскільки протягом двох місяців виплати з невідомих їй причин не здійснювалися. Виконавчим комітетом Дзержинської міської ради жінку було поставлено до відома про призначення соціальної допомоги як малозабезпеченій родині з місяця звернення, що й було підтверджено нею зворотним зв’язком.

Заявниця із Донецької області, яка разом із родиною тимчасово проживає у Харківській області, звернулася на урядову «гарячу лінію» з проханням надати роз’яснення щодо отримання соціальної допомоги як малозабезпеченій сім’ї за місцем тимчасового проживання. За результатами розгляду звернення Департаментом соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації повідомлено, що відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», управлінням праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради, за заявою заявниці призначена державна допомога. Зворотним зв’язком підтверджено позитивне вирішення питання, заявниці призначена та виплачена соціальна допомога як малозабезпеченій сім’ї за тимчасовим місце проживання.

Варто зазначити, що робота урядової «гарячої лінії» допомагає владі отримувати достовірну інформацію від громадян, оперативно реагувати на їхні проблеми та контролювати виконання. 

Загалом за період з 7 по 13 грудня на урядову «гарячу лінію» надійшло 70 407 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 674 звернення.

0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва.
+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.
Веб-сайт Урядового контактного центру  www.ukc.gov.ua