РІШЕННЯ 

Влада і бізнес погодилися нести спільну відповідальність за ситуацію в країні —  за вихід із кризи і за модернізацію всіх сфер життя

Учора «Український дім» став місцем зустрічі представників великого бізнесу, які прибули до столиці на Об’єднавчий з’їзд Федерації роботодавців України, як між собою, так і з керівництвом владних структур. «Зроби для України краще» — таким було гасло зібрання. 

Бій з «тінню»

Честь його відкрити дісталася першому заступнику Глави Адміністрації Президента Ірині Акімовій. Вона запевнила, що нині активно готується Національний план дій із реалізації програми економічних реформ у 2012 році. І у Федерації роботодавців є гарна можливість долучитися до цього відповідального процесу. 

Одразу скажемо, що побачити в одному місці стільки відомих облич випадає дуже рідко. Особливо в перерві, коли всі вони вийшли в холл, завівши розмови про справи насущні. Молоденькі накрохмалені офіціанти, пропонуючи між рядами пиріжки, тістечка, сік, чай і каву, не могли затьмарити блиск відзнак на лацканах піджаків багатьох делегатів. Були тут навіть Герої — Соціалістичної праці та України.

Варто зазначити, що подібна подія є унікальною для нашої країни. Чи не вперше за роки незалежності роботодавці згуртувалися для того, аби стати тим локомотивом, який здатен вивести національну економіку з кризи. Про це, власне, й нагадав колегам новообраний голова Ради Федерації Дмитро Фірташ.

Дійсно, Україна має все, щоб у осяжному майбутньому стати новим центром європейського бізнесу. Багаті ресурси, працьовиті люди, науково-технічний потенціал. Багато з тих країн, які нині посідають перші місця у світовому табелі про ранги, і мріяти не могли про такий стартовий капітал. Проблема полягає у значній незахищеності підприємницьких кіл. Це й призвело до того, що понад 40% вітчизняного бізнесу перебуває в тіні.

Нові робочі місця підприємці обіцяють в обмін на цивілізовані правила ведення бізнесу від держави. Фото Володимира ЗАЇКИ

У повній залі майже не було політиків, окрім глави уряду Миколи Азарова, який прибув по перерві, і віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка. Тож присутні добре знайомі з методами роботи податкової та митної служб, пожежних органів, місцевих чиновників тощо. За таких умов надзвичайно складно наповнювати бюджети всіх рівнів і нести відповідальність за долі людей.

Йдеться про цивілізовані правила гри і надання бізнесу практичних наукових рішень. Це, на думку делегатів, є найголовнішим обов’язком держави у напрямку розвитку підприємництва. Все інше, запевнив у присутності Миколи Азарова голова Ради Федерації, бізнес здатен зробити сам.

Прозорість — основа довіри

«Уряд чує бізнес і розуміє його проблеми», — розповів з трибуни Прем’єр-міністр, який небезпідставно сподівається, що відповідальність за ситуацію в країні, за вихід із кризи і за модернізацію всіх сфер життя влада і бізнес нестимуть спільно.

Микола Азаров укотре нагадав діловим людям про нелегку спадщину, отриману від попередників. А також про ту ціну, яку заплатила держава за борговими зобов’язаннями. Тобто, кожен громадянин у тій чи іншій формі. Лише бізнесу довелося інвестувати в економіку 195 млрд грн. «Дякуємо вам за це», - підкреслив Прем’єр.

Наприклад, цього року ВВП, за його словами, становитиме 1,25 трлн грн, що у реальному співвідношенні менше за показники найкризовіших років. І лише за два-три роки стабільного розвитку вдасться вийти на справжнє зростання.  

Спільна відповідальність передбачає повне партнерство, зосередженість на ключових напрямках роботи. Йдеться про згадану вже модернізацію, запровадження передових технологій, створення на цій основі нових робочих місць. От і вимагає він від ділових кіл таких адекватних кроків назустріч.

Взяти хоча б наболілу тему повернення експортерам ПДВ. Хто працює прозоро і чесно, не мають і не матимуть проблем з автоматичним відшкодуванням цього податку, пообіцяв Микола Азаров. Так, уже сьогодні подібний механізм застосовується у 65 — 70% випадків. За два роки сума відшкодування становила близько 82 млрд грн. Але з іншого боку, бюджет не може віддати більше, ніж було зібрано податків. Значить, підприємці намагаються приховати реальний стан речей?

Пройшовся глава уряду і по виробниках продуктів      харчування, перевірку яких нещодавно було проведено за його ініціативи. Якщо у показаних Прем’єру двох десятках зразків не було дотримано норм стандартів і технічних умов, хтось має за це відповідати. «Де у подібних виробників совість?» — риторично звернувся до зали Микола Азаров.

«Не примушуйте державу брати палицю і махати нею над головами несумлінних виробників», — промовив глава уряду і наголосив, що держава розраховує на плідну співпрацю з роботодавцями.