НАРАДА

Президент закликає владу, громадські організації та бізнес разом долати суспільні проблеми

На Всеукраїнську нараду з питань захисту прав дитини, яка проходила під головуванням Президента у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім», зібралася понад сотня керівників центральної та місцевої влади, лідери громадських та релігійних організацій.   Віктор Янукович розпочав нараду з головного: діти — майбутнє політичного, економічного, інтелектуального та культурного успіху країни. Але для цього влада має забезпечити наймолодшим громадянам гідне дитинство. Глава держави у виступі вів мову про якісну освіту, повноцінне сімейне виховання, забезпечення житлом, захист прав дітей-інвалідів, подолання проблем безпритульності тощо.

Гроші ходять за дитиною

Лейтмотивом виступу став сумний факт: за роки незалежності наша країна не змогла розв’язати суспільно резонансних проблем, пов’язаних із дітьми. Перша з них: право на освіту. Глава держави вважає за необхідне надати дітям з особливими потребами безперешкодний доступ до навчальних закладів, зважаючи на те, що в Україні для такої категорії доступні далеко не всі освітянські установи.

Президент згадав не менш важливий момент: соціальний захист дітей-сиріт, навівши за приклад реалізацію проектів «Служба розшуку дітей», «Цій дитині потрібна родина» та діяльність національного порталу sirotstvy.net. «Ми повинні зробити так, щоб кожна дитина, позбавлена батьківської опіки, незалежно від віку та стану здоров’я, була усиновлена українцями та залишилась на батьківщині. Має бути переглянута практика соціальної підтримки сімей, які виховують дітей-інвалідів, чи з інших причин потребують особливої державної підтримки», — зауважив глава держави. Питання одержання такими родинами державної грошової допомоги вже врегульовано.

Віктора Януковича в цьому розрізі обурює робота влади на місцях — за два роки в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу влаштовано на чверть менше дітей, ніж за попередній період. Безрезультатним лишилося й реформування інтернатних закладів. Тут він поставив питання руба: розповсюдити принцип фінансування «гроші ходять за дитиною». Такі заклади є у Чернівецькій, Кіровоградській, Київській та Черкаській областях, однак їхня діяльність не врегульована законодавством.

Маленьким безбатченкам краще у прийомних родинах, а не в дитбудинках. Фото з сайту delfi.ua

Індикатор громадянської відповідальності

Президент із сумом у голосі говорив про аспекти, пов’язані зі злочинністю серед дітей. Статистика каже сама за себе: за останні 9 місяців неповнолітні скоїли близько 14 тис. злочинів. На обліку в правоохоронних органах перебувають 1800 неповнолітніх наркоманів, які скоїли понад 700 злочинів у сфері обігу наркотичних засобів. І цього року до міліції доставлено майже 5 тис. дітей, які перебували без догляду.

Окремо слід попіклуватися про якісне оздоровлення дітей, а також матеріально підтримати багатодітні сім’ї (у нашій державі в 250 тис. таких сімей виховується 850 тис. дітей).

А уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко у виступі закликав депутатів усіх рівнів приділити увагу бюджетному забезпеченню напрямків роботи щодо захисту прав дітей. «Ця тема має бути поза політичними амбіціями. Діти не можуть бути електоральним активом, але завжди будуть індикатором громадянської відповідальності», — сказав він.

Також посадовець занепокоєний тим, що кожна п’ята дитина, яка втратила батьків, виховується в закладах для сиріт, а не в нових родинах. Це передовсім через бездіяльність місцевих органів влади. І бюджетні 30 млн грн, передбачені на це, ще досі не використані.

Пропозицію змінити обласних керівників, які не можуть вирішити питання з усиновленням маленьких громадян, озвучив  віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. «Немає відповідальності перших осіб, тих, хто з цим безпосередньо працює. І тут просто треба жорстко міняти людей. Якщо двох-трьох адміністраторів замінити, все стане на свої місця», — наголосив він, додавши, що головне для влади — не лишити дитину сиротою.

Двогодинну нараду Президент завершив з упевненістю, що єднання всіх державних і недержавних органів слід систематизувати, створивши спеціальну громадську раду, яка опікуватиметься правами дітей. Необхідні документи напрацює уповноважений Президента з прав дитини разом із урядом. Цій громадській раді на початковому етапі буде надано право законодавчої ініціативи.