Відбулися вони на загальновійськовому полігоні Сухопутних військ ЗСУ «Широкий Лан». Це наймасштабніші навчання високомобільних десантних військ за останні 15 років.

Мета тактичних навчань — досягнення розуміння єдиного процесу планування та ведення бойових дій, враховуючи досвід АТО. У відпрацюванні завдань взяли участь підрозділи 79-ї, 95-ї та 25-ї окремих повітряно-десантних бригад, майже 400 одиниць бронетанкової та автомобільної техніки.

Вояки відпрацьовували знищення об’єктів противника, поповнення боєприпасів та матеріально-технічних засобів, доставлених літаками військово-транспортної авіації, а також порятунок екіпажу в умовах бойових дій. А повітряний десант — захоплення мосту через річку Березань та знищення підрозділів незаконних збройних формувань, що обороняють переправу, захоплення плацдарму на другому березі річки.

У вирішальний день навчань на полігон прибув Президент Петро Порошенко. Протягом трьох годин він спостерігав за ходом навчань з різних позицій та залишився цілком задоволений діями військових.

«Лише за один рік Збройні сили фактично відновилися, — зазначив у розмові з журналістами Президент. — Ми готуємося до оборони своєї країни. На нашій території зараз перебуває агресор, ворог, і ми маємо зробити все можливе на своїй ділянці, щоб забезпечити ефективний захист».

На запитання, чи може таке посилення української армії давати надію на визволення Донбасу вже найближчим часом, Президент відповів: «Дуже сподіваюся, що незабаром будемо бачити українські території визволеними, але ще раз наголошую: Україна неухильно виконує мінські домовленості, тому в наступ українські ЗСУ першими не підуть».

Відповів Президент і на запитання, що має велике значення для Миколаєва та області стосовно перспектив аеропорту «Миколаїв». Нині це комунальне підприємство у складному стані, працівники не отримують зарплату, а обласна влада ініціювала передати аеропорт у державну власність. «Якщо обласна влада звернеться до уряду з такою пропозицією, не думаю, що Кабінет Міністрів зволікатиме з вирішенням цього питання», — відповів Президент.

У Миколаєві Петро Порошенко зустрівся з ветеранами Другої світової війни, учасниками АТО та активістами-волонтерами. Глава держави зазначив, що Миколаїв став надійним форпостом України на півдні: «Навіть не віриться, що рік тому тут ще намагалися посіяти насіння «Русской весни». Не вийшло: грунт є українським».

Україна для свого захисту та оборони створює сильну та професійно підготовлену армію. Він відзначив героїзм та мужність офіцерів і солдатів 79-ї Миколаївської окремої аеромобільної бригади, морських піхотинців, «морських котиків» із

73-го морського центру спеціальних операцій з Очакова, батальйону спеціального призначення «Миколаїв», 19-го батальйону територіальної оборони, військових льотчиків, Нацгвардії.

За особисту мужність, героїзм та високий професіоналізм підполковника Максима Вікторовича Миргородського нагороджено орденом Богдана Хмельницького І ступеня. Тож він став першим із учасників АТО повним кавалером цього ордена.

Президент також удостоїв нагородами ветеранів Миколаївщини, учасників бойових дій під час Другої світової війни. «Не виграли б цієї війни без українців! Тут нема про що навіть сперечатися! Факт залишається фактом: внесок українців у перемогу над нацизмом — величезний. Не було б без нас Перемоги!»