Глобальні тренди та інновації розвитку міст, ефективне управління на муніципальному рівні, розбудова партнерства на місцях — ці три питання стали причиною проведення Міжнародного конгресу міських голів «Глобальні тенденції розвитку міст». Захід стартував після виступу Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Цього разу він розставляв акценти поступово. Спершу шлях до видозмін, потім — головні пріоритети в роботі.

Гості готелю Fairmont Grand почули від Прем’єра, що децентралізаційним процесам виповнилося вже 11 місяців, що за цей період надходження до загального фонду місцевих бюджетів перевищили річні плани, а приріст до кошторисів зафіксовано на рівні 44 мільярдів гривень. «Місцеві бюджети зростають більш ніж на 50%. Ми маємо вже за 11 місяців понад 100% виконання річного плану в середньому по країні. Додатковий ресурс — майже 44 мільярди гривень — це реальні інвестиції, які ми можемо спрямовувати у всі сфери життя, модернізуючи наші міста», — поділився думками глава уряду.

Завданням місцевої влади він вважає публічне й ефективне використання цього ресурсу, а зловживання під час державних закупівель називає злочином щодо громади і країни. Тут виникає запитання: як регіонам використовувати державні інструменти роботи? На нього пролунала  прем’єрська відповідь: «Ефективно. Це дасть змогу вам бути кращими. Час відкатів, хабарів має залишитися у минулому, тому що це все знищує нашу державу».

Окрім цього, він порадив міським головам вступати у відкритий діалог з громадами.

Фінансова самостійність місцевих громад вже дає позитивний результат. Фото Володимира ЗAЇКИ

Незабаром з’являться ще 184 ОТГ

Глава уряду переконаний, що реформа з децентралізації влади та об’єднання територіальних громад  в Україні має тривати й розвиватися. Адже питання щодо ефективності та самодостатності громад ще не вирішене. Слова Прем’єра передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Маємо йти далі, боротися за цю реформу, бо вона, зрештою, приведе вас до успіху. Він вимірюється  конкретними речами — задоволеністю якістю життя людей. Дуже важливо, щоб ми не сходили з цього шляху».

Глава уряду вважав за потрібне нагадати міським головам, що від початку реформи уряду вдалося передати на місця фінанси, повноваження та дати громадам змогу розвиватися. Нині маємо 184 об’єднані територіальні громади. 11 та 18 грудня ще у 184 відбудуться вибори. «Процес пішов, і ніхто його не зупинить», — резюмував Володимир Гройсман.

Про успіхи видозмін свідчить  самобутність об’єднаних територіальних громад. Схема їхньої роботи проста: отримати територіальну основу і фінансовий ресурс, розв’язати поточні проблеми на своїй території, зробити людей щасливими. Особливо тішить Прем’єра факт зростання бюджетів декотрих ОТГ усемеро. «Це означає, що у них з’являються кошти на те, щоб бути ефективними, щоб створити нормальні умови для освіти, охорони здоров’я, будувати дороги, ремонтувати місцеву інфраструктуру, створювати додаткові послуги, які впливають на якість життя людей», — зазначив Володимир Гройсман.

Людина обрала, влада — виконуватиме

Коли йшлося про перспективи нового бюджетного року, лунали думки щодо збереження системи фінансової децентралізації. Разом із надходженнями на місця наступного року посилюватимуть вимоги до роботи представників тамтешньої влади. Тут головне слово — відповідальність.

Опісля Володимир Гройсман згадав події 2014 року. Зокрема ухвалення концепції реформи місцевого самоврядування, яка й визначила головні завдання реформи: передачу повноважень, ресурсів і відповідальності на місця. Другий крок — старт процесу добровільного об’єднання територіальних громад і їхня самодостатність. Цьому сприяв відповідний закон.

На думку глави уряду, ефективне місцеве самоврядування — основа демократичної розвинутої держави. Важливо, аби міські голови й надалі втілювали в життя гідні уваги проекти. «У центрі всіх процесів стоїть людина, яка нас обирає, яка нам довіряє і хоче отримати результат. Кожен, хто віддає свій голос за нас із вами, інвестує у те, щоб змінити своє життя, — продовжив тему Прем’єр. — Я абсолютний прихильник децентралізації влади в Україні і зміцнення позиції місцевого самоврядування — ефективного, відповідального й публічного».

До речі, КМУ в межах підтримки розвитку бізнесу запроваджує проект постійного моніторингу ділової активності в регіонах. Над ним працюють представники офісу підтримки і супроводу інвестицій, експерти з американського урядового інвестиційного фонду Western NIS Enterprise Fund. А називається ця перспектива «36,6». «Це як температура тіла здорової людини, — пояснив глава уряду. — Ми хочемо на мапі України розуміти за ключовими показниками, як почувається бізнес: чи вчасно повертають ПДВ, чи вчасно дають дозволи, чи не застосовують додаткових перевірок. Всі ці показники будуть у постійному моніторингу».

Наприкінці виступу Володимир Гройсман означив одну із проблем у державі  — її інституційну слабкість. Тобто її негатив підсилює хибна дія системи управління. «Тому одна з головних ідей, носієм якої я є, — ефективне місцеве самоврядування, — це основа будь-якої демократичної розвинутої держави».