Кілька днів тому, ще перебуваючи у відпустці, зателефонувала подрузі: «Чи можемо зустрітися в місті, випити кави й погомоніти про своє-жіноче?» — «Вибач, але сьогодні ніяк. Їдемо в Олексійком (хлопчина перейшов у четвертий клас) збирати його до школи, а це, як здогадуєшся, процедура довга, важка і затратна», — стурбовано відповіла Оксана. І тоді я, щоб підтримати її й собі провітритися, вирішила бути їм з Олексійком за компанію. А ще й журналістська цікавість узяла: скільки ж це коштуватиме цього року?

Оскільки ми з подругою живемо поряд, а саме на Солом’янці, думала, що поїдемо на найближчий шкільний базар. Та Оксана сказала, що вже давно спланувала вирушити на Хрещатик. Адже там, за її досвідом, завжди найбільший вибір, а ще цей ярмарок проходив вихідними — 16—17 липня.

Масштаби вразили і мене: 200 різних розкладок, кіосків та інших МАФів, напевно, дозволених Київською міськадміністрацією. Розмістили їх від вулиці Городецького аж до Бессарабської площі.

Помітила, що хлопчина одразу почав щось наполегливо шукати серед того розмаїття. «Хочу новий рюкзак, — зізнався мені пошепки. — Правда, й старий ще нічого, та вже не модний. Мама обіцяла!» Й Оксані таки довелося дотриматися слова. Малий довго обирав і врешті став власником рюкзака кольору хакі з багатьма кишеньками вартістю 200 гривень. А загалом ціни на шкільні портфелі та рюкзаки, за моїми спостереженнями, коливалися від 90 до 400 гривень.

Також хлопцеві купили спортивну форму: чомусь не думала, що для дитини вона коштує так дорого. Дешевше за 400 гривень навіть не знайшли. Оксана придбала Олексійкові красивий комплект і віддала за це задоволення 500 гривень. Ще стільки само — за нові кросівки, які вподобав хлопчик, хоч траплялися й дешевші — від 150 гривень.

Поки вони вибирали, я звернулася до продавчині Світлани, яка торгувала шкільною формою, із запитанням, що цього року почому. Вона мені детально про все розповіла (див. інфографіку). Загалом виходить так, що як мінімум батькам школярика слід буде витратити майже тисячу гривень. А одягти школярку нині коштуватиме майже 2 тисячі. «Ого, — подумала я. — Мати школярку в родині, виходить, — велика розкіш!»

Потрібно придбати ще зошити та канцелярське приладдя. «Пенал у тебе є, і ручок багато, добре, куплю про всяк випадок ще кілька. А ще ж треба кольорові олівці, фарби, альбоми, зошити — і тоненькі, і товсті, ох-ох-ох», — зітхала Оксана, відчуваючи, як гроші в гаманці, яких начебто взяла чимало, тануть просто на очах. На все про все (а ще ж і щоденник) мама виклала ще 200 гривень.

— Оце так, — сказала тоді Оксана, — щороку, щоб зібрати Олексійка до школи, витрачаємо чи не цілу мою зарплату за місяць. І це ж він ще малий. Що буде, коли піде у старшу школу? Контурні карти, різні атласи, циркулі, приладдя для креслення тощо…

Повернувшись додому, подумала: може, такі великі гроші подруга виклала саме тому, що купувала малому речі до школи на центральному ярмарку. Можливо, був би сенс завітати у якийсь фірмовий магазин.

З цікавості зателефонувала до відомого у столиці виробника шкільної форми швейне підприємство «Юність».

— Порівняно з минулим роком ціни нині виросли в середньому на 10—15 відсотків, — розповіла менеджер Оксана. — Перед тим як їхати до наших фірмових магазинів, три з яких у Києві, а ще в Івано-Франківську, Львові та Харкові, ціни можна подивитися на нашому сайті www.yunist.ua.

Варіюються вони від 99 до 800 гривень. Усе залежить від розміру виробу, якості тканини та фурнітури, складності пошиву тощо. У наявності є все: сорочки, піджаки, блузи, брюки тощо. А ще в нас на сайті можна замовити форму з доставкою додому, наголосила менеджер.

Візуально порівнявши з цінами, які бачила на шкільному базарі на Хрещатику, дійшла висновку, що вони приблизно однакові.

А головний висновок, який зробила з цього: мати в родині школяра — це нині чимала розкіш. А якщо їх ще двоє-троє?

АДРЕСИ РАЙОННИХ ШКІЛЬНИХ ЯРМАРКІВ У КИЄВІ:

Голосіївський район — вулиця Бурмистенка;

Дарницький район — вулиця Ревуцького;

Деснянський район — вулиця Сабурова;

Дніпровський район — проспект Возз’єднання, 2—12;

Оболонський район — проспект Оболонський, 23—43; вулиця Бережанська, 15;

Печерський район — вулиця Красноармійська;

Подільський район — вулиця Світлицького, 25;

Святошинський район — вулиця Булгакова;

Солом’янський район — вулиця Героїв Севастополя, 42;

Шевченківський район — вулиця Велика Васильківська, 1—17.