Великі спортивні перемоги не даються абияк. Таланти треба спочатку віднайти й виплекати. Без підтримки дитячого спорту не буде спорту високих досягнень, якими залюбки пишаються уряди і держави. Це аксіоми, про які дедалі частіше забувають.

Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву N9 м. Києва, яку я очолюю, має вищу категорію та атестована з відзнакою. Два роки поспіль школа обіймає перше місце в країні серед дитячо-юнацьких шкіл з плавання. А перше місце

СДЮШОР N9 в загальноукраїнському рейтингу серед спеціалізованих спортшкіл олімпійського резерву з усіх видів спорту визначено наказом профільного міністерства N591 від 21 лютого 2011 року "Про підсумки рейтингу з олімпійських видів спорту в Україні за 2010 рік". І все це не випадково.

Створена ще в 1967 році школа не тільки має гарні спортивні традиції, а й залишається справжнім флагманом підготовки вітчизняних плавців. Протягом останніх п'яти років збірні команди школи стабільно займають перші місця на чемпіонатах України в різних вікових групах. За цей період у школі було підготовлено 3 майстри спорту міжнародного класу, 32 майстри спорту України та 61 кандидат у майстри спорту з плавання та водного поло.

Першу золоту медаль на перших в історії Юнацьких Олімпійських іграх у Сингапурі торік виборола для України 16-річна учениця нашої школи, чемпіонка й рекордсменка Європи серед юніорів, фіналістка дорослого чемпіонату світу Дарина Зевіна. Призерами й чемпіонами дорослих чемпіонатів України з плавання, переможцями міжнародних молодіжних змагань різного рівня є Максим Шемберєв, Володимир Сущик, Федір Боличев та інші.

У жовтні минулого року трудовий колектив школи, де працюють три заслужених тренери України, за видатні спортивні досягнення було відзначено Подякою Прем'єр-міністра України. Однак подальша доля школи, яка є визнаним лідером вітчизняного плавання, сьогодні під загрозою. Після скасування в Києві райрад фінансування школи має здійснюватись уже не з районного, а з міського бюджету. Але в бюджеті Києва на 2011 рік кошти чомусь передбачено лише на зарплату працівників школи. На все інше не виділено жодної копійки. Тому діти змушені їздити на змагання за гроші батьків, а тренери - за власні кошти.

З невідомих причин школа, яка має такі високі досягнення в спорті, фактично позбавлена фінансування на 2011 рік, що унеможливлює процес підготовки спортсменів і виконання основної мети СДЮШОР - підготовку резерву до національної збірної. На сьогодні до складу збірної команди України входять 7 спортсменів, які у нас тренуються. Крім того, наша школа - єдина в Україні, де відбувається безкоштовне навчання плавання школярів 1-4-х класів Печерського району столиці. Ми звертались з листами до постійних комісій Київської міської ради - з питань освіти і науки; з питань сім'ї, молоді та спорту, а також до Головного управління освіти і науки міста Києва і до Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Відповіді не отримали. У приватній бесіді нам порадили чекати сесії міськради, яка має розглядати питання фінансування освітянських шкіл. Коли відбудеться сесія, невідомо.

І це ще не все. На нашу біду у школи відібрали спортивно-оздоровчий табір на Дніпрі, про що керівництво школи випадково дізналося майже через півтора року. Ця спортивна база на Трухановому острові належала школі з 1971 року!

Чому ті, хто самовіддано працює на сучасну й майбутню спортивну славу України, змушені ходити по кабінетах чиновників з простягнутою рукою? Хочеться вірити, що нас почують і допоможуть!
 

Сергій ІВАНКЕВИЧ, 
директор ДЮСШ олімпійського
резерву N9 м. Києва