Цього разу учасники урядового зібрання розглянули з легкої руки Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана питання проведення урочистостей і вшанування 8-9 травня, забезпечення регіональних лікарень необхідними вакцинами та медпрепаратами, безперебійної подачі в регіонах гарячої води.

Розпочали із травневих вихідних. Глава уряду попросив, щоб цими днями профільні міністерства забезпечили високий рівень безпеки громадян. Міністерство соціальної політики має в травні провести виплати ветеранам війни. Одноразова допомога становитиме вже не 150 — 160 гривень, як  торік, а 400 гривень. Щодо гарячого водопостачання в регіонах у Прем’єра теж чітка позиція: уряд скасував усі перешкоди для отримання енергоресурсів регіональними підприємствами теплокомуненерго. «Де немає гарячої води — це питання до органів влади. Щодо газопостачання знято всі перешкоди», — додав Володимир Гройсман. За умови виникнення проблем з гарячим водопостачанням керівники ОДА мають повідомляти центр завчасно.

Окремо він зауважив, що наступного тижня Верховна Рада ухвалюватиме рішення про скасування податку на пенсію та підвищення з 1 грудня соціальних стандартів на 10%. Окремо вноситимуть на розгляд парламентаріїв проект закону про лібералізацію ринку ліків у частині імпорту. Згідно з ним медпрепарати, які виробляють і використовують на ринках ЄС, США, Канади, Японії, Австралії, може бути допущено на український ринок без обов’язкової сертифікації. «Протягом 30 днів ліки мають зайти в Україну. МОЗ з виробниками повинно поінформувати дистриб’юторів. Треба відкривати ринок для зменшення цін на ліки, зафіксувати позицію на рівні закону», — уточнив Володимир Гройсман.

Він нагадав, що вже два дні триває стратегічна сесія щодо формування операційного плану діяльності уряду. Матеріали підготовлені якісно, вони — результат обговорень міністрів із групою стратегічних радників КМУ. План дій уряду буде презентовано до кінця року.

Прем’єр висловив бажання, щоб цьогоріч діти мали змогу відвідувати дошкільні навчальні заклади. Для цього слід затвердити розподіл коштів Державного фонду регіонального розвитку. «Бюджет ухвалено в грудні. У травні кошти ще не розподілено. Наступного тижня Мінрегіон має внести пропозицію, щоб уряд ухвалив постанову, а на місцях розпочався процес ухвалення тендерних процедур»,— додав Володимир Гройсман.

Окрім цього, йшлося про процеси децентралізації. Із 1 травня, за даними глави уряду, місцеві органи влади вже реєструють бізнес і майно. Але децентралізація не відбувається належним чином у будівельній та земельній галузях. «Мені надходять сигнали з місць, що люди не можуть оформити на себе земельні ділянки. Не дам ні земельникам, ні будівельникам часу на виправдовування речей, які можуть бути наслідком корупції!» — наголосив Прем’єр.

А заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова повідомила, що понад тисяча місцевих адміністрацій і 5623 приватні нотаріуси долучилися до децентралізованої системи реєстрації бізнесу та майнових прав, а відповідні адміністративні збори за надання цих послуг надходитимуть до місцевих бюджетів. Коли є конкуренція у виконанні цих функцій, це унеможливлює будь-яку корупцію, переконана фахівець.

ЗНО стартує із 260 тисяч

Питання освіти, завершення навчального 2015 — 2016 року та підготовки до нового навчального року міністри обговорювали найдовше. Презентувала план роботи щонайменше на три місяці міністр освіти Лілія Гриневич.

Саме в день засідання уряду об 11 ранку стартувало зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури. На нього прийшло понад 260 тисяч осіб у 1100 пунктах тестування. До процесу оцінювання залучено понад 43,5 тисячі вчителів. «Ми втримали довіру суспільства до ЗНО. Це перший крок для академічної чесності в освітньому середовищі. Наступного пленарного тижня розглядатимуть законопроект про надання додаткових 30 мільйонів гривень на оплату праці залученим на час проведення ЗНО освітян. 28 травня відбудуться свята останніх дзвоників. Матимемо 200,5 тисячі випускників. Документи про освіту всі отримають вчасно», — запевнила міністр, додавши, що вручення атестатів триватиме   28 — 30 травня, а свідоцтв про базову освіту — 8 — 9 червня.

Вона анонсувала легку вступну кампанію, оскільки абітурієнти подаватимуть документи через інтернет. До речі, цього року можна подати 15 заяв без обмеження кількості навчальних закладів.

Скасовано й позаконкурсний вступ. Забезпечуватиметься вступ до вишів за квотним принципом, а пріоритет надаватиметься вступникам з високими балами. Нині, за словами Лілії Гриневич, є проблема з програмним забезпеченням для єдиної електронної бази освіти. В бюджеті закладено кошти на викуп цього програмного забезпечення в Інфоресурсу. Це слід здійснити до кінця вступної кампанії.

Окремо Міносвіти забезпечить доступ до вищої освіти дітей, які живуть на окупованій території Донбасу та Криму. Вони потраплять до університетів, евакуйованих із зони АТО, за вступними іспитами. Щоб стесати гострі кути у питаннях, пов’язаних з професійно-технічною освітою, органи місцевого самоврядування мають здійснити регіональне замовлення та розробити регіональні плани модернізації цієї системи.

До 1 вересня потрібно своєчасно забезпечити підручниками учнів 8-х класів, а влітку переглянути навчальні програми для початкової школи, аби зайвою інформацією не перевантажувати дітей. Проект концепції нової української школи обговорять у серпні.

Лілія Гриневич наголосила, що реформа середньої освіти не відбудеться без підвищення працівників освіти в загальній тарифній сітці. Важливим є  питання координації центру з органами місцевої влади. Йдеться про закупівлю підручників для учнів 4—7 класів, ОДА мають визначити обсяг закупівлі шкільних автобусів, сформувати мережу опорних шкіл, дообладнати їх.

Щодо освітньої теми у Володимира Гройсмана виникло кілька зауважень-тез. Так, система освіти має бути якісною, і це не залежить від підготовки кадрів. Рівень охоплення дошкільною освітою дітей Прем’єр доручив ретельно перевірити. Він переконаний, що є можливість відкривати нові групи, створювати нові місця та поліпшувати умови перебування дітей у дитсадочках.

Організоване оздоровлення має стати особливістю цього сезону. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Мене цікавить реальний, а не статистичний стан справ, — резюмував Прем’єр. — Не всі мають змогу відправити дітей на море. Тому слід збільшити можливості роботи літніх шкільних таборів, збільшити кількість дітей, які можуть до такого пришкільного відпочинку долучитися».

У галузі професійно-технічної освіти Прем’єр доручив змінити систему підготовки кадрів. На його переконання, бізнес має співфінансувати цю освіту. І не менш важливе питання —ефективне використання державних видатків.

Вакцини їдуть у  регіони

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегинець поінформував присутніх, що першу партію вакцини проти кору, краснухи, паротиту (КПК), придбану Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за державні кошти, вже розвозять регіонами України. 277 тисяч доз вакцин розподілено пропорційно від потреби по закладах охорони здоров’я усіх областей.

У МОЗ керуються інформацією, наданою структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій та міськдержадміністрації Києва. Тож вакцину проти кору, краснухи, паротиту отримали Одеська, Миколаївська, Житомирська, Рівненська, Вінницька, Хмельницька, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Волинська, Тернопільська, Київська області та Київ.

А з наступного тижня вакцину можна використовувати для проведення планових щеплень. Цієї кількості має вистачити для вакцинації протягом трьох місяців.

Це перша поставка цієї вакцини, що закуплена коштом державного бюджету України на 2015 рік. Решта вакцини КПК надходитиме найближчими місяцями. Загальна кількість закупленої ЮНІСЕФ вакцини КПК становить понад 1 мільйон доз.